Religion

Derfor har Kirkenes Verdensråd møtt motstand blant pinsevenner

ØKUMENIKK: Pinsebevegelsen i Norges daglige leder Ingunn Ulfsten har fått reaksjoner på sin deltagelse under Kirkenes Verdensråds generalforsamling. Professor Terje Hegertun mener reaksjonene bærer preg av foreldet agg.

Denne uka pågår Kirkenes Verdensråds generalforsamling i Karlsruhe i Tyskland. Sammen med over 4000 deltakere fra 352 kristne trossamfunn var daglig leder for Pinsebevegelsen i Norge, Ingunn E. Ulfsten, med på møtet, som observatør for Norges Kristne Råd.

Det har vekket reaksjoner. Gjennom brev, e-poster og i sosiale medier har flere reagert sterkt på deltagelsen. Reaksjoner som «Jeg gremmes! Pinsevenner har ingenting å gjøre i den klubben» er illustrerende for kritikken, forteller Ulfsten.

Det overrasker ikke Terje Hegertun, som er professor ved MF vitenskapelig høyskole og tidligere redaktør for Korsets seier. Han mener likevel at det er snakk om forholdsvis marginale stemmer, som ikke representerer noen utbredt holdning i Pinsebevegelsen i dag.

– På 60-70-tallet bygde Kirkenes Verdensråd seg opp som en sterk organisasjon. Med flere hundre millioner medlemmer i ryggen var man redd for at organisasjonen etter hvert skulle oppføre seg som et eget kirkesamfunn.

Frykt for verdensomspennende «superkirke»

Overfor Vårt Land forklarer Hegertun noe av den historiske konteksten bak motstanden. Han kaller reaksjonene et foreldet uttrykk for den skepsisen som historisk har vært uttrykt fra lavkirkelig, konservativt hold i Norge.

– Det eksisterte en frykt for at Kirkenes Verdensråd skulle bli ei verdensomspennende «superkirke», som skulle ta initiativer som ville føre kirka rett i handa på Den romersk-katolske kirke.

Det ironiske ved denne forestillinga, sier Hegertun, er at Den katolske kirke ikke er, og aldri har vært, medlem av Kirkenes Verdensråd. Ifølge ham har den økumeniske organisasjonen alltid vært tydelig på hva den ønsker å være – og hva den ikke skal være.

– Organisasjonen har vært tydelig på at den ønsker å tjene medlemmene, ikke styre dem.

Det eksisterte en frykt for at Kirkenes Verdensråd skulle bli ei verdensomspennende «superkirke», som skulle ta initiativer som ville føre kirka rett i handa på Den romersk-katolske kirke

—  Terje Hegertun

– Historien har gitt dem rett

Da Hegertun var redaktør i Korsets Seier på 90-tallet, pågikk det en større debatt om hvorvidt Pinsebevegelsen i Norge skulle bli medlem av Norges Kristne Råd. Særlig var motstanden knytta til at Den katolske kirke også var medlem i organisasjonen. Blant andre var én av årsakene hvordan Den katolske kirke motarbeidet norske misjonærer i Sør-Amerika.

Likevel var det holdninga om at det «tross alt» var bedre å være medlem enn å stå utenfor, som vant fram til slutt. Etter det har det ikke fantes noen reell opposisjon mot deltagelse i økumeniske fora, sier Hegertun.

– Etter at man ble medlem av Norges Kristne Råd har det vært en klar oppfatning blant toneangivende pastorer at Pinsebevegelsen hører hjemme rundt det økumeniske bord.

Og historien har gitt dem rett, sier Hegertun – Kirkenes Verdensråd har aldri beveget seg i retning av å bli et eget kirkesamfunn. I stedet har organisasjonen respektert medlemmenes egenart og uenigheter. Samtidig har den blitt en viktig mellomkirkelig samarbeidsplattform, sier han.

Hegertun trekker fram Kommisjonen for tro og kirkeordning, som han mener har gjort betydelige framskritt i det økumeniske arbeidet. Som eksempler på dette trekker høyskoleprofessoren fram områder som dåpssyn, nattverdenssyn og kirkesyn.

Han tror Ulfsten kan være trygg på at dette ikke representerer noen toneangivende stemmer i den norske pinsebevegelsen i dag.

– Når man først er medlem av Norges Kristne Råd er det helt naturlig, ja det skulle bare mangle, at man også deltar som observatør i Kirkenes Verdensråd.

Ingunn Ulfsten

Stammer fra endetidsforkynnelse

Ulfsten forteller til Vårt Land at hun ønsket å gå ut tydelig mot kritikken fordi hun, i likhet med Hegertun, mener den baserer seg på forelda forestillinger. De mener hun bør imøtegås.

Samtidig er hun nøye på at hun også har mottatt mange positive tilbakemeldinger på deltagelsen.

– For en del tiår sia var det mye forkynnelse som vektla endetida, og knytta dette opp mot en ny verdensorden, frykt for pavekirka og Antikrist. Den type forkynnelse skapte nok en del frykt som fortsatt sitter igjen. Kanskje har man også hatt negative erfaringer med økumenikk – det veit jeg ikke, sier hun.

Viktig å dele eget inntrykk

Hun har også tidligere møtt negative holdninger til at Pinsebevegelsen i Norge har koblinger til Kirkenes Verdensråd, gjennom medlemskapet i Norges Kristne Råd. Noe av hovedmotivasjonen hennes bak deltagelsen, var derfor å bli bedre kjent med organisasjonen.

Hun peker på at det går åtte år mellom hver generalforsamling, og at invitasjonen var en sjelden og viktig anledning til å danne seg et inntrykk.

– Jeg mener det er viktig å være til stede, se med egne øyne og snakke med andre som er der.

Også Ulfsten mener at det er snakk om forholdsvis marginale stemmer, men til gjengjeld er det «stemmer som roper høyt».

– Det finnes en reell frykt for å deltagelse i både Kirkenes Verdensråd og Norges Kristne Råd, fordi man frykter liberalisering og å bli «ført på ville veier». Da er det viktig for meg å være tydelig på mine erfaringer fra organisasjonen.

Opplever større åpenhet

Generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, gjenkjenner motstanden Ulfsten beskriver fra enkelte, men opplever det likevel som marginalt.

– Vi ser i stedet en større åpenhet for økumenisk fellesskap i frikirker, nasjonalt og globalt, og opplever heller ikke at slik motstand er representativt for yngre generasjoner pinsevenner.

– Vi ønsker og opplever at det er bredde rundt bordet i Norges Kristne Råd, og de som aktivt tar del i det økumeniske fellesskapet erfarer at det er rom for ulikheter, legger han til.

Han viser til et intervju Vårt Land gjorde tidligere denne uken, med ungdom fra Brunstad Christian Church som har deltatt på en ungdomssamling i forkant av Kirkenes Verdensråds generalforsamling. Her fortalte en av deltakerne at de føler seg velkomne i det økumeniske fellesskapet, og verdsetter muligheten til å delta.

– Det tror jeg er representativt for våre medlemmer, sier Hermansen.

---

Kirkenes Verdensråd

  • Tverrkirkelig organisasjon som samler kirkesamfunn fra hele verden.
  • Har en medlemsmasse på omtrent en halv milliard mennesker.
  • Jobber for å fremme og koordinere økumenisk arbeid innenfor teologi og sosialetikk.
  • Samlet til generalforsamling i tyske Karlsruhe 31. august-8. september.

---

Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion