I Kari Veitebergs hus er det få rom

SPARTANSK: Oslos biskop har sagt farvel til Oslo sentrum, og flytta inn i et 22 kvaderatmeter stort mikrohus på Romsås. Vårt Land har blitt med inn på visitas.

I Fars hus er det kan hende mange rom, men hjemme hos Kari Veiteberg er det få.

Denne sommeren har nemlig Oslos biskop og ektemannen flytta fra leiligheten på Sørenga i Oslo sentrum, til fordel for er mikrohus på 22 kvadratmeter på Romsås lengst øst i Oslo.

Motivasjonen har vært todelt, forteller hun. For det første har Veiteberg lyst til å utfordre seg selv på å leve enklere, og å kjenne på hvor mye man egentlig trenger.

– Jeg kjente at jeg hadde blitt så … Hva skal man si – sedat? Jeg synes det er gøy å utfordre meg på å leve enklere.

—  Kari Veiteberg

Samtidig ønsker biskopen å få i gang en samtale om boligpolitikken i hovedstaden.

– Nå er det jo ikke alle som vil bo i mikrohus – det er like viktig å kjempe for lavere husleie. Men vi ønsker å få i gang en samtale om hva slags by vi ønsker oss, at det skal være plass til alle.

Mikrohuset og Romsås kirke

Et steinkast unna marka

Mikrohuset står på ei kløvereng bak Romsås kirke. Veiteberg unnskylder seg for rotet foran huset, uten å virke nevneverdig brydd. Vann og avløp ble endelig satt inn dagen i forveien, og plenen bærer fortsatt preg av å ha blitt gravd opp.

Kari forlater mikrohus på sykkel. Kontoret er ikke lenger 5min unna, dermed må hun sykle til t-bane.

Utover det kan ikke beliggenheten beskrives som noe annet enn idyllisk, med Lillomarka som starter like bak huset.

– Jeg fikk tilbud om noen forskjellige kirketomter jeg kunne leie, men denne var desidert finest. Og så er det en anledning til å bli kjent med Romsås.

Veiteberg har allerede rukket å delta på det lokale borettslagets femtiårsjubileum, og er full av lovord om sitt nye nabolag.

– Folk er stolte av å bo her oppe. Da jeg vokste opp på Stord så var Romsås kjent for å bare være betong og … Men her er det skog, engasjement og mangfold. Særlig mangfoldet setter jeg veldig pris på.

Kari forbereder seg til å dra til ett møte.

Skaper bevissthet

Idéen om å klare seg på minst mulig plass virka forlokkende.

– Jeg kjente at jeg hadde blitt så … Hva skal man si – sedat? Jeg synes det er gøy å utfordre meg på å leve enklere. Man blir bevisst på hvor mye man bruker og hvor mye man egentlig ikke trenger.

«Det kule», forteller Veiteberg, er at mange arkitekter også ser på mikrohus som ei spennende utfordring.

De få kvadratmeterne med grunnflate er utnytta til det fulle, og de fleste møblene har minst to funksjoner. Hylla på skrivebordet tjener som skohylle, og i hvert trappetrinn er også ei oppbevaringskasse.

Alt av skapsplass tas i bruk, her fungerer pulte og som skohylle. Kari og mannen finner stadig på flere skap som kan brukes.

I hver fløy er det satt opp en hems, slik at det lille huset faktisk klarer å skape fem ulike romfølelser.

Foruten bad og et soverom så lavt at man må huke seg inn, har ekteparet lagt til rette for en sofastue på den ene hemsen og et «lese- og meditasjonssted» på den andre.

Kjøkkenet og inngangspartiet ligger i midten – det eneste stedet en høy mann kan stå oppreist uten å være redd for å kakke hodet. Men ingen kan si at det ikke fungerer – følelsen av hjemmekos er absolutt til stede.

Biskop Kari Veiteberg viser hvor hun sover, bak den gardinen så er det madrass og dyna.

Ikke alle forunt

Utenfor huset finner Vårt Lands utsendte en firkløver som overrekkes som vertskapsgave. Til takk serveres vi kaffe, og med både journalist og fotograf i huset begynner Veiteberg å nærme seg maksgrensa for hvor mange hun kan ha på besøk.

– Jeg tror nordmenn generelt, og kanskje særlig i min generasjon, er så opptatt av å invitere folk inn. Men vi kan jo også møte hverandre ute, det gjør man jo gjerne i andre kulturer.

– Tror du folk ble mer interessert i å leve enkelt under pandemien?

– Kanskje. Man kunne ikke lenger bare sette seg på et fly til Syden. Da ble folk mer bevisst på å finne seg noen lunger, og sette pris på det enkle. Jeg tror vi oppdaget verdien i mye vi tidligere har tatt for gitt.

Kari brygger kaffe og fortelle om mikrohus og hvordan ho ble introdusert til konseptet.

Veiteberg forteller at hun først hørte om mikrohus gjennom venner av dattera, som diskuterte fenomenet som ei alternativ løsning på de skyhøye boligprisene i hovedstaden. Hun synes det er urettferdig at unge i dag ikke får tatt opp lån til kjøp av mikrohus.

– Jeg er jo veldig privilegert – det er det viktig å få fram. Det er slett ikke alle som har råd til å bare bla opp kjøpesummen, og de fleste har jo ikke den samme tilgangen på tomter til leie.

– Dere leier jo ut leiligheten på Sørenga. Ender dere opp i pluss?

– Det har jeg egentlig ikke tenkt på. I det siste har vi hatt mye utgifter med å legge inn vann og avløp. Men kanskje til slutt, ja…


---

MIKROHUS

  • En internasjonal trend som har kommet til Norge de siste åra.
  • Brukes som en betegnelse på helårsboliger på under 30 kvadratmeter.
  • Husene har gjerne hjul, slik at de også kan flyttes lett.

---

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion