Religion

Abort, homofili og kjønn tas opp på kristen konferanse: – Vil påvirke samfunnet med Bibelen

VENNESLA: Når Filadelfia Vennesla arrangerer konferansen «Reis deg, Guds menighet» på søndag, står abort, ekteskap, kjønn, homofili og Israel på programmet. – Kristnes ytringsfrihet er truet, sier pastor Geir Stomnås.

«I en tid der mange er på vikende front i forhold til Bibelens budskap, vil vi stå opp og tale tydelig om det som er Guds gode vilje for hele nasjonen».

Slik innleder Filadelfia Vennesla sin beskrivelse av konferansen «Reis deg, Guds menighet» som går av stabelen søndag 28. august.

Pastor Geir Stomnås har invitert et bredt spekter av kirkesamfunn fra frikirkeligheten, og gleder seg til å sette flere konservative fanesaker på dagsordenen:

– Vi har vært bevisste på hvem vi har invitert til å tale. Talerne har ganske likt syn på spørsmål omkring abort, ekteskap og flere andre temaer, fordi vi mener det er viktig å løfte disse synspunktene på konferansen, sier Stomnås.

Stomnås mener samfunnet er på vei bort fra «de klassiske, kristne verdiene». Disse verdiene innebærer blant annet å stå opp for ekteskapet som en institusjon mellom mann og kvinne, forkynne at det kun finnes to kjønn, si nei til abort, samt å gi støtte til Israel i den betente konflikten i Midtøsten.

Pastoren mener dessuten også at ytringsfriheten til kristne er i ferd med å trues.

– Ikke et debattforum

På talerlista står navn som Espen Ottosen, Øivind Benestad, Bjarte Ystebø og Truls Olufsen-Mehus, som alle har markert seg fra et konservativt ståsted blant annet i spørsmål om LHBT, kjønn og abort.

– Kan konferansen bli for ensidig?

– Vi mener at mange av de andre stemmene i disse debattene får mye plass i samfunnet ellers. Vi er villige til å møte hvem som helst til debatt, men dette er en konferanse, ikke et debattforum, slår Stomnås fast.

– Når man er alene med disse meningene, kan det være veldig vanskelig. Jeg gleder meg til vi kommer sammen og blir oppmuntra til frimodighet og til å være med å påvirke samfunnet. Vårt mål er å påvirke slik at Bibelen kan få større plass, både i lovgivning og i samfunnet ellers.

I Filadelfia Vennesla har menighetsgjengerne stått støtt i å beholde et tradisjonelt verdisyn, til tross for at samfunnet og andre kirkesamfunn er i rask utvikling, forteller pastoren.

– Vi ser at det i andre menigheter er en del forandringer. Men våre aktive medlemmer står støtt i de klassiske verdiene.

Riksdagsmedlem Päivi Räsänen står tiltalt for å fremme hatefulle ytringer mot homofile. Rettssak i Tingretten i Helsinki, Finland.

Päivi Räsänen på talerstolen

Også det finske Riksdagsmedlemmet Päivi Räsänen er invitert til å tale på konferansen.

I juni ble Räsänen frikjent i Helsingfors tingrett, etter at hun ble tiltalt for å blant annet ha skrevet i et hefte at det er vitenskapelig bevist at «homoseksualitet er en psykososial utviklingsforstyrrelse» og at homofile er «ødelagte».

Hun har også sitert Bibelen for å underbygge synet sitt.

I introduksjonsvideoen til konferansen, innleder Stomnås med å si at det er tatt ut tiltale fordi Räsänen har sitert Bibelen.

– Det er vel ikke bare sitering av bibelvers Räsänen har blitt tiltalt for?

– Det stemmer, men Päivi Räsänen har i avhør blitt spurt om sitering fra Bibelen. Det er veldig bekymringsverdig. Vil vi ha muligheten til å forkynne fritt fra Guds ord i fremtiden?

Vil vi ha muligheten til å forkynne fritt fra Guds ord i fremtiden?

—  Geir Stomnås

Kritisk til FRI

Stomnås er kritisk til hvor stor plass FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold har fått i samfunnet, og mener mange nordmenn er kritiske til det han omtaler som FRI sin ideologi.

– FRI går blant annet langt i å støtte polygami. Det tror jeg nordmenn flest tenker er ugreit. Da er det viktig å ha møteplasser der vi kan snakke om hvordan vi møter dette.

– Kan man ikke være for homofili, men mot polygami?

– Jo, og man finner mennesker i alle kategorier. Men hittil har både biskoper og prester i Den norske kirke vært veldig støttende til FRI sin ideologi. Jeg tror de vil være mer balanserte dersom de blir utfordra på innholdet i FRI sitt program.

I et intervju med Vennesla Tidende reagerer lederen for FRI i Agder, Åge Bjelland, på at konferansen omtaler Pride som en «ideologi». Han omtaler konferansen som et «anti-homo-vekkelsesmøte».

– Hva tenker du om den beskrivelsen?

– Det må jeg bare ta til etterretning, men det er ganske fjernt fra det som står på programmet for konferansen. Vi ønsker å løfte fram et positivt syn på familien og hva som er det beste for mennesket.

Vårt mål er å påvirke slik at Bibelen kan få større plass i samfunnet

—  Geir Stomnås

– Nå er det Skeive Sørlandsdager, som arrangeres samme helg. Hva vil du si til homofile på Sørlandet?

– At ethvert menneske er skapt i Guds bilde og er verdifullt. Samtidig mener vi at det er uforenelig å støtte homofile forhold og samtidig stå fast på Guds ord. Jeg kan ikke gjøre annet enn å løfte frem sannheten.

– Vil du fortsette å kommunisere det du oppfatter er Guds ord, selv til en homofil person som har prøvd å bli heterofil i flere år?

– Ja, det vil jeg. Det å kommunisere Guds ord i dette tilfelle kan handle om å hjelpe folk til å leve i sølibat.

---

Reis deg, Guds menighet

  • Konferanse som arrangeres av Filadelfia Vennesla
  • Finner sted søndag 28. august
  • På talerlista står navn som Espen Ottosen, Øivind Benestad, Bjarte Ystebø og Truls Olufsen-Mehus
  • Konferansen vil løfte «de klassiske, kristne verdiene»

---

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion