Religion

Kristne på Hamar uenige om trans-Jesus i teaterstykke

JESUS SOM TRANS: Et kristent kvinnenettverk på Hamar har forsøkt å stanse teaterstykket der Jesus fremstilles som en transperson. Mens biskop Solveig Fiske forsvarer stykket, er pinsepastor Ingar Levi Jensen skeptisk.

Det har vakt sterke reaksjoner at Teater Innlandet gjennom teaterstykket Evangeliet etter Jesus, himmelens dronning, portretterer Jesus som transperson.

I forrige uke tok derfor sju kristne kvinner til motmæle og møtte Hamar-biskop Solveig Fiske for å få stanset teaterstykket – som de beskriver som blasfemisk, krenkende og løgnaktig.

Kvinnene omtaler seg som «Kongsdøtrene» og kommer fra ulike kirkesamfunn.

Kvinnene mener fremstillingen av Jesus som transperson er krenkende og spottende, og bør tas ned fra spilleplanen:

– Kristne må vekkes opp til å be. Jeg håper det kan inspirere andre at vi våger å si fra. Selv kjenner jeg på en dyp sorg over at vi har kommet så langt i dette landet at et slikt teaterstykke kan bli applaudert, sa Inger Johanne Aanje i et intervju med Dagen forrige fredag.

PÅ SCENEN: Esben Esther Pirelli Benestad spiller Jesus som transkvinne i Hamardomen i begynnelsen av september.

– Ikke noe frikirkeligheten kan stå bak

Vårt Land har snakket med flere ledere fra ulike kirkesamfunn på Hamar om stykket. Ikke alle er like positive til Jesus som trans. Ingar Jensen er seniorpastor i Innlandskirken Livets Senter, som tilhører Pinsebevegelsen, og som blant annet har en forsamling på Hamar. Han synes det er trist at Den norske kirke støtter teaterstykket og stiller seg kritisk til biskopens positive holdning:

Ingar Levi Jensen, seniorpastor i Livets Senter

– Den norske kirke må få bestemme selv, men jeg synes det er trist at de velger å støtte dette. Det er nok ikke noe som frikirkeligheten på Hamar og ellers i landet kan stå bak, sier han.

Biskop Fiske har ikke ønsket å imøtekomme kravet fra «Kongsdøtrene» om å stanse stykket, og sa i et intervju med NRK at også transpersoner må kunne identifisere seg med Jesus.

– Gjennom historien har Jesus blitt framstilt på ulike måter. For eksempel har han hos oss ofte et nordisk utseende, selv om han vokste opp i Midtøsten, sa Fiske til NRK.

Hun avviser kritikken om at teaterstykket er blasfemi, og mener teater og kunst gjerne kan utfordre publikum.

---

Skeivt kulturår

  • I 2022 er det femti år siden Stortinget opphevet straffelovens paragraf 213, som forbød sex mellom menn. Kulturdepartementet har satt av ti millioner til å markere Skeivt kulturår landet rundt.
  • I mars vedtok Den norske kirke å sette av 500.000 kroner til Skeivt kulturår. Fellesrådene og menighetsrådene kunne søke på midlene, som kom fra Kirkerådets kulturmidler. Nå er sju tiltak innvilget støtte.
  • Elverum menighetsråd har fått 92.000 kroner til å vise teatermonologen Evangeliet etter Jesus, himmelens dronning i Sand og Elverum kirke.
  • Teater Innlandet viser stykket ved domkirkeruinene på Hamar i september, som en del av festivalen Politisk korrekt. Regionteateret er initiativtager til prosjektet.
  • Stykket er skrevet av dramatiker Jo Clifford, en av Skottlands sentrale dramatikere. Prest og forfatter Elisabeth Thorsen har oversatt dramaet til norsk.

Kilder: Kulturdepartementet, Den norske kirke, Teater Innlandet

---

Bispemøtet 2021

– Bedre med teatersal

Jensen tror det ville vært mer hensiktsmessig om et slikt teaterstykke ble satt opp på en scene av mer nøytral karakter:

– Jeg synes det er dumt at det skal være knyttet til kirken. Når stykket skal spilles på Domkirkeodden og er finansiert av Den norske kirke, så blir det en kristen kontekst. Det ville vært bedre med en teatersal, og uten kirkelig finansiering, mener han.

De frikirkelige miljøene er kritiske til det teologiske aspektet i forestillingen, mener han, og legger til:

– Det er trist at Jesus blir fremstilt som transperson. Utifra det Bibelen lærer oss om Jesus, så er jo dette helt på jordet.

– Mener du Teater Innlandet ikke burde hatt friheten til å fremstille Jesus på denne måten?

– Det er et vanskelig spørsmål som jeg ikke skal ha bastante svar på. Vi har ytringsfrihet i Norge, men jeg synes det er galt at dette skjer i en kristen kontekst.

Støtter ytringsfriheten

Andreas Nordli.

Ungdom i Oppdrag-leder Andreas Nordli bor ved Ungdom i Oppdrags hovedkvarter på Grimerud utenfor Hamar. Han forsvarer Teater Innlandets rett til å lage den kunsten de måtte ønske.

– Prinsipielt så forsvarer jeg deres rett til å fremstille Jesus på den måten de gjør, men moralsk sett støtter jeg det ikke, sier Nordli.

Han er, i likhet med Jensen, skeptisk til å spille stykket på Domkirkeodden:

– Vi har et dilemma der. Noen mener Hamardomen er et vigsla bygg, andre mener det er et museum. Personlig tror jeg det ville skapt mindre kontroverser å flytte stykket til en teatersal.

– Hva tenker du om at noen har forsøkt å stoppe teaterstykket? Har vi en trussel mot ytringsfriheten?

– Det er definitivt legitimt å komme med en appell til biskopen slik de gjør, selvom jeg nok ikke ville gjort det selv. Jeg lar meg ikke provosere over at noen fremstiller Jesus på den måten, men hadde jeg vært biskop ville jeg nok tenkt meg nøye om, sier han.

Nordli tror ikke de kirkelige miljøene debatterer teaterstykket, som settes opp søndag 4. september.

– Jeg opplever ikke at det er en stor samtale omkring disse temaene. Personlig lar jeg meg heller ikke opprøre, jeg har andre ting å bruke tida mi på.

Blir ikke provosert

Hovedrolleinnehaveren Esben Esther Pirelli Benestad sier til Dagen at hen ikke blir provosert av at noen kristne ber om at stykket skal bli stoppet.

– Nei, for bønn er en personlig ting. Men for meg er det ubegripelig at noen mennesker kan gjøre seg til talerør for en allmektighet som er uransakelig og bruke denne stemmen til å fordømme andre. Jeg respekterer motstanden mot stykket, men er ikke enig i kritikken, for vi vet jo ingenting om Jesu kjønnsidentitet, sier Pirelli Benestad.

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion