Religion

Visjon Norge har plantet trær på okkupert område

ISRAEL: Et skilt på Vestbredden bekrefter at Visjon Norge har finansiert en skogteig på Vestbredden, som Israel har okkupert siden 1967. – Første gang kristne fundamentalister tar land, sier israelsk organisasjon.

«The Greening Israel Project: TV Visjon Norge er sponsor av Visjon Norge skogen på Velsignelsens fjell i Israels hjerteland», står det skrevet på et skilt på en bakketopp på Vestbredden.

Visjons Norges trær er plantet ved Garisim, samaritanernes hellige fjell som også kalles Velsignelsens fjell.

En plantet skog kan sees fra utsikten ved skiltet. Burin, en palestinsk landsby og de israelske bosetningen Har Bracha holder til ved Samariafjellene på Vestbredden.

Formålet med prosjektet er å dekke Vestbreddens fjell og åser med med tusenvis av trær. Det skriver den israelske avisen Haaretz.

Visjon Norges leder Jan Hanvold har ikke svart på Vårt Lands henvendelse om saken.

Trærne plantes ved israelske bosetninger på Vestbredden. Bosetningene anses som i strid med folkeretten fordi Israel har okkupert Vestbredden siden Seksdagerskrigen for over 50 år siden.

Dror Etkes

«Landgrabbing»

– Jeg har sett hundrevis av «land grabs», der settlere stjeler palestinsk land, men det er første gang jeg har sett kristne fundamentalister tar land her.

Det sier israelske Dror Etkes til Vårt Land. Han er grunnlegger av organisasjonen Kerem Navot, som dokumenterer og kartlegger israelsk bosetningspolitikk på Vestbredden. Det har han jobbet med i 20 år.

Landgrabbing brukes om å det ta landområde på Vestbredden, hvor bosettere slår seg ned og hindrer palestinere å bruke områdene.

Området der trærne er plantet, har ikke vært dyrket på de siste årene, og dermed «ideelt for denne typen landgrabbing», i følge Dror Etkes. Han fortsetter:

– Årsaken til at palestinernes jord ikke har vært dyrket, er at de palestinske eierne har blitt nektet tilgang til sine egne områder, både av bosetterne i Har Bracha og av det israelske militære.

Etkes baserer det på dokumentinnsyn fra israelske myndigheter som styrer på Vestbredden, samt flybilder fra tidligere. De viser at området ble dyrket av palestinske bønder før den andre intifadaen i 2000.

Et prøveprosjekt

Organisasjonen som står bak tre-prosjektet heter Hayovel, og er grunnlagt og drevet av amerikanske evangelikale. De har i mange år, ifølge Haaretz, vært tilknyttet den israelske settlerbevegelsen. Til nå har det meste av innsatsen gått til å rekruttere kristne frivillige til å høste druer på vingårder som nybyggere driver.

Hayovel lanserte nylig en innsamlingskampanje, og er de nå nesten halvveis i mål med å samle inn nok penger til å plante 3.000 trær på Vestbredden innen utgangen av året, skriver de.

Skogen som er sponset av Visjon Norge, er den første fasen av dette prosjektet. Det begynte for to år siden da eksperter fra utlandet arbeidet sammen med rundt 100 kristne frivillige for å plante skogen, ifølge Haaretz.

Visjon Norge Vestbredden

– Settlere må ha visst

Den ambisiøse planen er 20.000 trær hvert år som skal plantes i «Israels sentrale fjell i Judea og Samaria» som det heter på Hayovels nettside.

Men området eies ikke av den amerikanske organisasjonen, eller settlerne i Har Bracha, men 90 prosent tilhører palestinske bønder fra landsbyen Burin, som ligger øst for skogen som er plantet, påpeker Dror Etkes.

Han mener det ikke er noe tvil om at den nybyggerne må være klar over skogplantingen, og har hjulpet til. Prosjektet er for stort uten at de skulle vært involvert, hevder Dror Etkes.

Haaretz-journalisten Judy Maltz spurte Yaakov Weinberger, som er talsmannen for bosettingen Har Bracha, som svarte at det var første gang han hadde hørt om prosjektet.

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion