Religion

Fra 200 til 1000 kroner per student – store forskjeller på de «kristne» fadderukene

STUDENTLIV: Uten penger blir det vanskelig å arrangere en fullverdig fadderuke, mener fadderleder ved MF vitenskapelige høyskole, Natalie Woldengen.

– Det er viktig med penger, eller så blir det vanskelig å arrangere ulike aktiviteter og leie lokaler, sier lederen i fadderstyret ved MF vitenskapelige høyskole, Natalie Woldengen (22).

På tirsdag arrangerte høyskolen båtfest i Oslofjorden med en prislapp på 50.000 kroner, noe som vil si halvparten av de 100.000 kronene de har fått av studentrådet på MF for å arrangere fadderuke.

– Det var en kjempesuksess. 90 stykker møtte opp, selv om det var dårlig vær. Og selv om det var mye penger, føler vi at det var verdt det. Det kom mange som kanskje ikke hadde møtt opp på en vanlig fest, blant annet eldre som ikke er gira på fest, men som heller er med på båttur.

Fadderstyret ved MF ønsker å lage et variert opplegg for å treffe så mange som mulig, som for eksempel grilling på Hovedøya, ti-kamp og fester. De største utgiftspostene er imidlertid leie av lokaler, forteller lederen. Til leie av lokale for en «neon-fest», brukte de 15.000 kroner. På fredag måtte de ut med 10.000 kroner for å leie et annet festlokale.

Vårt Land har spurt syv studiesteder, som enten har en kristen profil eller som tilbyr teologiske emner, hvor mye penger de har fått for å finansiere årets fadderuke. En fadderuke rommer en rekke sosiale arrangementer under studiestedets åpningsuke.

Her er det store variasjoner blant studiestedene, fra 200- til opp imot 1000 kroner per student (se faktaboks).

Vårt Lands oversikt er en forenkling, hvor midler fra studentråd har blitt slått sammen med midler fra eksterne sponsorer.

Leder i fadderstyret Natalie Woldengen (22) og og fadder Ihdego Yosef (26).


---

Finansiering av fadderuken

  • MF vitenskapelige høyskole: 100.000 kroner. 25 faddere og 178 fadderbarn. Per student: 492 kroner
  • VID vitenskapelige høgskole: 110.000 kroner. 545 faddere og fadderbarn. Per student: 201 kroner
  • Fjellhaug internasjonale høgskole: 25.000. 10 faddere og 40 til 50 fadderbarn. Per student: 454 kroner
  • Høgskolen for teologi og ledelse: Høyskolen for ledelse og teologi. 27 500 kr. 100 fadderbarn, og 7 faddere. Per student: 257 kroner
  • Teologisk fakultet ved Universitet i Oslo: Foreløpig uten tall.
  • Ansgar høyskole: 140.000. 24 faddere og 120 fadderbarn. Per student: 972 kroner
  • NLA Høgskolen: Oppgir ikke eksakt beløp, men opplyser om at det dreier seg om «små beløp». 1.100 nye studenter i år.

---

Stor overgang for flere grupper

– En god fadderuke er viktig, fordi de fortjener å få en bra velkomst til studiet sitt, sier lederen av studentrådet ved MF, Vegard Tysseland.

Studentrådslederen forteller at flere av studentene kommer rett fra videregående, og at overgangen for mange kan være «ganske kraftig». Dette gjelder særlig for internasjonale studenter, som det er mange av på MF.

Ny student på MF Joan Lareza (32) .

Under omvisningen av skolebiblioteket, lytter Joan Lareza (32) nøye til hva fadderlederen sier. Hun har ikke gått på videregående skole i Norge, men flyttet fra Filipinene til Stavanger i 2018. Sist søndag flyttet hun til Oslo for å begynne på en bachelorutdanning i teologi.

Lareza synes ikke det er skummelt å starte et nytt studie, men nervene er godt til stede.

Det handler ikke bare om å lære nye ting, men å bli kjent med andre studenter. Det er viktig å få venner for å dele verdier, fellesskap og interesser, sier hun.

I stor grad mindre beløp

Ved NLA Høgskolen er det studentrådene som bevilger midler til fadderstyrene ved de ulike campusene. Det er i stor grad snakk om mindre beløp, ifølge NLAs kommunikasjonsleder Solfrid Ebbesen. Hun skryter av fadderstyrenes innsats og arbeid.

– Pengene går blant annet til t-skjorter, pizza, grilling og tilsvarende sosiale tiltak, for å bidra til å skape en god studiestart for nye studenter, sier Ebbesen.

NLA Høgskolen kan ikke oppgi de eksakte beløpene, ifølge Ebbesen.

Teologisk fakultet ved Universitet i Oslo har foreløpig ikke funnet tallene på hvor mye penger de har fått til sin fadderuke.

Lettere å få til et opplegg med litt midler

Vegard Tysseland er leder for studentrådet ved MF, og mener det er viktig med penger for å få til et bra fadderopplegg.

Fadder Vegard Tysseland på MF

– Man trenger jo penger for å lage arrangementer. Spesielt lokaler er dyrt, sier han.

Han nevner også båtfesten som slukte halve budsjettet på 100.000 kroner.

– Likevel var det verdt det. Men det er jo klart at hvis man har et mindre romslig budsjett, må man bare bruke fantasien. Det går jo an å få til ting som ikke koster så mye og, sier han, men legger likevel til:

– Men det er lettere å få til et opplegg som er gøy når du har litt midler.

Verste konsekvensen er at man faller fra

– Hadde jeg ikke vært med på fadderuken, hadde jeg ikke turt å snakke med noen, sier fadder ved MF, Oliver Lima (20).

Praten sitter løst mellom faddere og fadderbarn i kantinen på høyskolen. Utenfor har regnværet tatt turen enda en gang. Studentene ser seg nødt til å utsette kveldens ti-kamp på Sognsvann til lørdag.

Oliver Lima (20) fadder på MF

– Hele intensjonen med fadderuke er å sørge for at de som kommer til å studere videre ikke føler seg utenfor, sier en annen fadder rundt bordet, Ihdego Yosef (26).

Basert på hans egne erfaringer, sliter de som ikke dukker opp på fadderuke med å finne kollokviegrupper og nye venner senere i studieløpet.

– Den verste konsekvensen er at man ikke finner noen å skrive bachelor- eller masteroppgave med, før det er for sent. Noen faller fra studiet eller ut av det sosiale på grunn av det, mens andre faller ut på grunn av tanken om at de ikke kommer til å finne noen, sier Yosef.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion