– Det er mer personlig når ikke alt er likt, sier Anne Karin Fimreite-Flåtten i Verdig Gravstell.
De siste årene har det dukket opp flere firmaer som tilbyr stell av graver på norske gravlunder i hele landet. Tradisjonelt har det vært fellesrådene i Den norske kirke (DNK) eller Gravferdsetaten i kommunen, som tilbyr dette. Fremdeles er dette et tilbud de fleste steder.
Vårt Land har vært i kontakt med åtte ulike fellesråd. De aller fleste tilbyr gravstell, eller henviser til kommunens tilbud om det samme. Ett fellesråd oppga at de ikke hadde nok ressurser til å tilby gravstell, og at de i stedet henviser pårørende til et firma.
Ønsker variasjon
Morten Johansen i firmaet Gravstellerne forteller at de har noen ulike varianter av blomster som kunder kan velge mellom, og at det også er mulig å be om mer individuell beplantning.
– Er det noen som absolutt ikke vil ha gule blomster, så kan vi etterkomme dette ønsket. Flere sier at de velger oss fordi de ønsker variasjon i forhold til det fellesrådet kan tilby, sier Johansen.
Han forteller videre at han mener fellesrådene ikke fornyer seg i takt med tiden:
– De planter ofte én type blomst, og lar det være med det.
Vi gjør gjerne det lille ekstra
— Morten Lyngbø
– Mangler tiden
Det er den personen som har festeretten til en grav, altså den som betaler for bruk av graven, som også har ansvaret for å holde den i hevd (jfr. Lov om gravplasser, kremasjon og gravferd §15). Man velger om man vil gjøre dette selv, eller betale for tjenesten.
Morten Lyngbø i Gravstell365 erfarer at mange oppgir at de ikke får stelt graven slik de ønsker fordi de er mye på flyttefot. Han forteller også at de har en del eldre kunder som setter stor pris på å få hjelp til gravstellet.
– Vi sender alltid bilder av gravstedet etter at vi har stelt graven. Det hender at kunder gråter på telefonen og takker oss for den jobben vi har gjort. Det er en takknemlig jobb, sier Lyngbø.
Han forteller videre:
– Vi har fokus på å bruke planter av høy kvalitet, og vi gjør gjerne det lille ekstra.

For dem som kan betale
Ifølge Johansen i Gravstellerne så tilbyr fellesrådene ofte gravstellet til en rimeligere pris enn gravstellfirmaene har anledning til. Dette kan gjøre det vanskeligere for andre aktører å etablere seg.
– En del kjøper seg tjenester nå som man kanskje ikke gjorde før. Det er klart at det er de som har anledning til å betale, som benytter seg av dette tilbudet, sier Fimreite-Flåtten i Verdig Gravstell.
– Jeg legger hjerte og sjel i arbeidet, sier hun.
Blomstenes oppstandelse
Ingeborg Sommer, sokneprest i Skøyen menighet i DNK, tror økningen av antall firmaer som tilbyr tilpasset gravstell reflekterer trender i samfunnet for øvrig.
– Dette er jo i tråd med behovet i vårt samfunn for å være individer, og skille oss fra massene. Vi iscenesetter oss selv. Kanskje handler individualisert gravstell om å ivareta den avdøde som spesiell og ekstraordinær, at man lar den avdøde få skinne.
I 2019 fikk Sommer Olavsstipend for å forske på personlig tilrettelegging av gravferd – et prosjekt hun kalte «I avdødes ånd. Om personlig tilrettelegging av gravferder i Den norske kirke». Sommer påpeker at hun ikke har forsket på gravstell spesielt.
– Tradisjonelt har man tenkt at når man dør så kan man få hvile. I døden er vi alle like, og livet legges i Guds hender. Blomstene minner oss om oppstandelsen. I dag er det nok mer slik at gravstedet minner oss om den som er død, det er et minnested.
Vi iscenesetter oss selv
— Ingeborg Sommer
[ «Den ferske gravferdsundersøkelsen viser oss noen tydelige utfordringer» ]
Mener behovet kan skapes
– Kan det også være slik at dette er et behov som kommersielle aktører skaper hos oss? At det får oss til å tenke: «Hvis vi har like blomster som alle andre, hva sier det om oss som pårørende? Eller om den som er død? Var han eller hun ikke verdt mer enn alminnelige blomster?»
Sommer avslutter:
– Når det er sagt, så har jeg stor forståelse for at folk ønsker hjelp til å stelle graven. Samtidig er det grunn til å tenke kritisk gjennom hvordan man gjør det, og hvorfor.