Frimodig kirke Ung (FKU) stiftes denne varme sommerdagen i august. Det er ti minutter før møtestart, og tre gutter setter seg ned med brus og kjeks i Fagerborg kirkes menighetshus. Foruten dem, rigger et par frivillige til start med pc og mikrofon. Det digitale oppmøtet må også med. Det dukker opp fire til fem firkanter på skjermen. Til møtestart er det nå ti fysiske til stede.
– Det vanskelig å si hvor mange medlemmer det er per nå, fordi vi ikke har fått laget ferdig et medlemssystem enda, men jeg har god tro på at vi får noen flere medlemmer, sier Therese Egebakken.
Hun er primus motor for initiativet til FKU, leder for organisasjonen, og kaller stiftelsesmøte for sommerens og årets høydepunkt.
Det har vært en spennende og krevende tid for DNK, innleder hun med fra åpningstalen, og viser til at enkeltsaker til tider har hindret dem fra å drive et godt samarbeid på tvers. Med ungdomsorganisasjonen ønsker Egebakken å få inn flere unge og frimodige stemmer i kirkepolitikken.
– Drømmen er at FKU kan være en kirkepolitisk ungdomsorganisasjon som får inn gode frimodige unge inn i bispedømmeråd, og at vi får være med der politiske beslutninger tas, og at vi kan forme morgendagens kirke, sier hun, og legger til:
– Vi ønsker å være en tydelig frimodig stemme i kirkedebatten og si ifra om hva som er viktig for oss, også der vi mener noe er uklokt, sier hun fra talerstolen.
En mangelvare for de unge
Egebakken har fått flere reaksjoner, blant annet via meldinger på Facebook, som takker for initiativet og synes det er spennende. Samtidig vedgår hun at noen sitter inne med blandede følelser.
– Det er en kirkepolitisk organisasjon som noen tenker er krevende å forholde seg til, sier hun.
FKU springer ut fra Frimodig kirke, som er et nettverk for medlemmer i Den norske kirke som har et tradisjonelt syn på samliv og likekjønnet ekteskap. Organisasjonen ble i utgangspunktet starta i 2017 for å være et støttenettverk for medlemmer og ansatte som føler seg marginalisert i kirka.
Om det er en kirke for unge konservative eller generelt for unge kristne, svarer hun:
– Jeg opplever eller definere ikke dette som smalt. Vi er opptatt av et mangfold, men det vil tiden vise, sier hun.
– Er det en mangelvare på organisasjoner for unge i DNK?
– Det er absolutt veldig få av slike initiativ i DNK, og generelt er det for få tiltak for unge i Den norske kirke. Av erfaring, har kirken et forbedringspotensial når det gjelder denne gruppen. Vi er langt fra målet. Slike initiativ kan være en inngangsport for unge kristne, sier hun.
En trygg grunn og plattform for de frimodige
– Vi trenger flere unge i kirken som sier tydelig ifra hva vi mener og driver kirken i den retningen vi er. Vi må være der i de beslutningene som tas, sier lederen for Frimodig kirke Sverre Lied, og legger til hvordan forhistorien til Frimodig kirke delvis innebar en bekymring for utviklingen i Den norske kirke (DNK), hvor de i 2017 ble stiftet som en reaksjon på Kirkemøtets vedtak om å åpne opp for likekjønnet ekteskap
– Mange spør seg: Er det plass for meg? Er kirken et sted jeg kan få næring for troen min? Er kirken et sted jeg kan være trygg i tjeneste?
Drømmen til Frimodig kirke Ung er, ifølge Lied, å tilby en plattform eller et rom, særlig til unge mennesker, som gir trygge premisser for å gå inn i tjeneste, slik at de unge føler det har en grunn de kan stå på.
---
Frimodig kirke
- Ble stiftet i mars 2017, som en reaksjon på Kirkemøtets vedtak om å åpne opp for likekjønnet ekteskap
- Har som mål å støtte medlemmene i deres kristne oppdrag gjennom bygging av regionale nettverk, og gi råd og veiledning i utfordrende situasjoner
- På årsmøtet 14. mars i år vedtok organisasjonen å stille liste til Kirkevalget i 2023, på tross av at organisasjonen på prinsipielt grunnlag er imot listevalg til Bisperådet
---
På utkikk etter et sted å være stolt av
Theodor Halvorsen (29) er en av de som møtte opp. Han ble kristen som 23-åring, og begynte på teologistudiet på Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo i 2019. Han fant gruppen først på Facebook.
– Med tanke på at jeg kom inn i kirken i en senere alder, må jeg si at det har vært vanskelig å komme seg inn i miljøet. Derfor oppsøkte jeg FKU i dag, for å se om dette kunne være noe for meg.
Det er han imidlertid noe usikker på. Halvorsen snuser på hvilke initiativ som finnes for unge som skal ut i prestetjeneste. Han er fra Oslo, men fattet interessen for prestetjeneste gjennom Intro.
– Jeg følte de var frimodige. Det var unge folk som snakket om det jeg ønsket å høre. Om Gud, Jesus og Bibelen. De var ikke redde for å si det de mente. Det er kanskje det jeg savner med DNK, sier Halvorsen.
Han nevner St. Jakob kirke i Bergen, kirken som fylles til randen av unge mennesker. Et så populært sted vet han ikke om finnes i Oslo, med mindre man drar til en pinsemenighet.
– Jeg håpet på å finne et miljø som er stolte, som jeg er, av evangeliet og å være kristen, innad i DNK, sier han.
Et viktig bidrag inn i kirkedemokratiet
Lederen i Den norske kirkes Ungdomsutvalg (DNKU), Nora Antonsen, ønsker FKU velkommen.
– Jeg synes det er så viktig å skape debatt blant de unge. Vi trenger flere unge i kirken som tydelig sier ifra hva vi mener, og som driver kirken i den retningen vi ønsker, sier hun.
DNKU har også et uttalt mål om å ha minst 20 prosent unge i kirkepolitikken. Ved forrige kirkevalg gikk nemlig prosentandelen ned fra året før. Til neste kirkevalg 2023, med flere lister i vente, poengterer hun viktigheten av å dytte de unge oppover på lista.
– Vi må prioritere dem høyt på listen for at de reelt skal bli valgt inn når det er flere lister. Vi må prioritere unge på plass nummer en og to for at vi skal sikre det, sier hun.
– Hvis man ikke klarer å få unge til engasjere seg i kirken, så blir vi en kirke der de eldste engasjerer seg, kontrer hun med.