Religion

Normisjon-forening bryter med TV Visjon Norge

NORMISJON: I 2021 vedtok Normisjon at den tilhørende foreningen Jesusnett ikke lenger skal sende sine programmer på TV Visjon Norge. Først nå har vedtaket fått resultater.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

«Styret i Jesusnett besluttet i juni 2022 å inngå et samarbeid med TV12 – Bedehuskanalen fra august 2022. Jesusnett avslutter dermed samarbeidet med TV Visjon Norge og ser med takknemlighet tilbake på et godt og langt samarbeid med kanalen» skriver Jesusnett i en pressemelding.

I flere år har Jesusnett, som er en spesialforening i Normisjon, sendt sine programmer på den kristne TV-kanalen Visjon Norge. Det samarbeidet er de nødt til å avbryte, bestemte Normisjons landsstyre (LS) i januar i fjor.

«Visjon Norge har en profil og troverdighet som Normisjon ikke identifiserer seg med. Derfor ønsker LS at avtalen med Visjon Norge avbrytes innen 2021», heter det i vedtaket som ble fattet av LS.

Samtidig har de ingenting å utsette på arbeidet og profilen til Jesusnett. Den er «helt i tråd med Normisjon». Sendingene når dessuten ut til «mange seere som verdsetter programmene», står det i vedtaket.

Kanalen fikk i fjor ut året til å ta en avgjørelse om de ville forbli eller bryte med TV Visjon Norge. Først nå har de altså bestemt seg.

«Vi ønsker Visjon Norge Guds rike velsignelse over det viktige arbeidet de driver. Samtidig ser vi med forventning fram mot et spennende samarbeid med TV12, innenfor rammene av Normisjon», heter det videre i pressemeldingen.

TV12 Bedehuskanalen er en nyoppstartet TV-kanal som holder til på Sotra utenfor Bergen. De samarbeider allerede med en rekke kristne aktører, som Åpne Dører, Misjonssambandet og Filadelfiakirken i Drammen, men har foreløpig ikke noen sendeflate på lineær TV.

Kjetil Vestel Haga, generalsekretær i Normisjon

Får bygge opp ny kanal

Helge Skaaheim, åndelig leder i Jesusnett, opplyser til Vårt Land at beslutningen om å forlate Visjon Norge kommer som følge av Normisjons landsstyrevedtak. Jesusnett skal også ha vært i samtaler med TVL, men har landet på samarbeid med Bedehuskanalen.

– Hvorfor har dere valgt Bedehuskanalen?

– Det er et resultat av en ganske lang prosess, som vi ikke vil gå inn på. Det blir spennende og der skal vi utvikle flere programmer, sier Helge Skaaheim.

– Kommer dere til å nå ut til det ønskede publikummet deres på Bedehuskanalen?

– Det er klart at kanalen har en mye mindre sendeflate nå, men vi får være med på å bygge opp en ny kanal. Det fikk vi også være med på med Visjon Norge.

– Står langt fra hverandre

«Enkeltstående utslag av forkynnelse på Visjon Norge, er noe av det som gjør det utfordrende å bruke TV-kanalen som plattform for Normisjon-foreningen», uttalte generalsekretær i Normisjon, Kjetil Vestel Haga, til Vårt Land etter landsstyrevedtaket i fjor.

– Rent teologisk opplever vi at Normisjon og Visjon Norge står langt fra hverandre. Visjon Norge har en teologisk basis som ligger nær opp til det en kan definere for herlighetsteologi, påpekte Haga.

Han viste til at Visjon Norges styreleder, Jan Hanvold, har uttalt at kanalen står for den teologiske «loven om å så og høste».

– Den som sår – penger – vil høste – både åndelige og materielle velsignelser. Dette gir utfordrende utsagn av Hanvold som: «Gjerrige mennesker går til helvete», og «er du syk, kan det skyldes at du ikke tror sterkt nok». Dette representerer en profil, teologi og et gudsbilde som Normisjon ikke kjenner seg igjen i, sa generalsekretæren.

---

Normisjon

  • Normisjon er en evangelisk luthersk misjonsorganisasjon som samarbeider med Den norske kirke og andre kirker i Norge og internasjonalt.
  • Normisjon i Norge består av cirka 900 foreninger og om lag 40 forsamlinger i 13 regioner.
  • Jesusnett startet opp i 2003 som en spesialforening i Normisjon og har sin forretningsadresse i Drammen. Målet er å spre kunnskap om Jesus og den kristen tro på internett og TV.
  • Jesusnett eier og drifter jesusnett.com

---

Avviste påstander

Styreleder i Visjon Norge, Jan Hanvold, har på sin side avvist Normisjon-generalens beskrivelse av Visjon Norges teologi.

– Det er noe vrøvl til tusen, uttalte han til Vårt Land i fjor.

Hanvold påpekte at Dionny Baez «forklarte tydelig i tre programmer hva han mente» med uttalelsen sin.

– Og jeg har tatt avstand fra hvordan media har oppfattet dette. Vi har sagt tydelig fra om at du ikke kan kjøpe deg fri fra korona, men det er riktig at vi har undervist om loven om å så og høste, sa han.

David Aukes uttalelser sa Hanvold at han har beklaget på det sterkeste.

TVL er heleid av Vårt Land AS. Vårt Lands redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion