Religion

Snapchat-prest: Unge skremmes av destruktiv forkynnelse på TikTok

SOSIALE MEDIER: Som Snapchat-prest får Christine Josephine Andreassen tilbakemeldinger fra barn og unge som skremmes av retorikken til enkelte kristne influensere på TikTok. Den norske kirke må komme på banen med et tydelig alternativ for unge, mener hun.

– På TikTok finnes en gjeng med norske, unge voksne som i hovedsak publiserer kristent innhold, og som har generert en ganske stor følgermasse blant ungdom. Men mye av det de uttaler om kristendom kan være destruktivt for unge mennesker, sier Christine Josephine Andreassen.

Hun er utdannet prest i Den norske kirke og har de tre siste årene jobbet tett opp mot ungdom i Torshov og Lilleborg sokn i Oslo. Det er imidlertid ikke bare ungdom fra Oslo hun samtaler med. Gjennom Snapchat-kontoen «Bibelguide», blir hun kontaktet av barn og unge over hele landet som har spørsmål om tro og tvil.

Hun opplever at flere av dem er blitt negativt påvirket av å ha fulgt enkelte kristne influensere på det sosiale mediet TikTok. Av de aktuelle influenserne får de servert det Andreassen omtaler som en destruktiv form for kristendom.

– TikTok-erne kommer med heftige meninger om homofili, sex, demoner og satan. Det er ganske hard retorikk hvor de sier at «sånn må du leve for å være en god kristen, ellers kommer du ikke til himmelen, men til helvete.» De kommer med en svart-hvitt fasit om hva kristne tror. Det gjør de uten så mye kontekst og uten å reflektere hva det gjør med ungdommene i ettertid, sier hun.

«Hvorfor hater alle kristne homofile?»

Andreassen forteller om barn og unge som har blitt skremt av det de har sett og hørt. Andre har oppsøkt henne med såre spørsmål.

– De sender meldinger til meg og spør: «Hvorfor hater alle kristne homofile?» Eller: «Hvorfor bor djevelen i meg bare fordi jeg har hatt sex?» Det er ganske hjerteskjærende å få slike meldinger fra søkende ungdommer. Jeg mener sterkt at skal man lese og tolke Bibelen til hva som bygger mennesker opp, ikke river ned. Det gjør ikke disse Tiktok-erne.

Andreassen anslår at de som er kontakter henne er i alderen 12 til 17 år.

– Er en forkynnelse destruktiv bare fordi den er konservativ?

– Jeg mener ikke at konservativ forkynnelse er farlig eller destruktivt. Jeg mener det i stor grad handler om hvordan man forkynner og hvem man forkynner til. Om du forteller barn og ungdommer at de kommer til helvete om de er skeive er det svært destruktivt, og kan skade selvbilde og gudsbilde. Når en forkynner på en måte som degraderer mennesket, og truer med at helvete venter om en tråkker feil skaper det stor frykt og skade, sier Andreassen.

De sender meldinger til meg og spør: «Hvorfor hater alle kristne homofile?»

—   Christine Josephine Andreassen, snapchatprest i Den norske kirke

---

TikTok

  • Sosialt medium for publisering av korte videosnutter.
  • Eies av kinesiske ByteDance.
  • Per oktober 2022 hadde to milliarder brukere lastet ned appen.

---

Etterlyser uttalelse

På Olavsfestdagene i Trondheim denne uken har Andreassen vært en av deltakerne under programposten «Å være håpsbærer». Der har hun blant annet formidlet hvordan hun som snapchat-prest kan bidra til å gi håp og omsorg til unge på sosiale medier. Også Den norske kirke nasjonalt skulle hun gjerne sett hadde kommet med et tydelig alternativ til de kristne TikTok-erne.

– Jeg mener Den norske kirke bør og skal være mer involvert i sosiale medier. Det vet jeg at de begynner å bli, men det trengs en mer spesifikk satsing rettet mot unge. I dag er det kun noen i kirkelige stillinger som driver Snapchat-kontoer og som er på TikTok, sier hun.

Vårt Land skrev i juni om Brage Molteberg Midtsund som har fått tittelen digitalprest i Den norske kirke, en stilling initiert av Borg bispedømme.

Andreassen etterlyser også en uttalelse fra Den norske kirke nasjonalt der de tar et oppgjør med influensernes forkynnelse. Hun ønsker ikke å navngi de aktuelle TikTok-erne, da det finnes mange av dem, ifølge henne.

Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet.

Ønsker nettpresttjeneste for unge

Kristne influensere og deres forkynnelse var hovedsaken da Ungdommens Kirkemøte ble avholdt i september i fjor. Også de mente forkynnelsen var skadelig for unge, og oppfordret Den norske kirke til å starte en nettpresttjeneste hvor hensikten er at unge kan henvende seg til ulike kontoer for å få svar på sine henvendelser.

Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen skriver til Vårt Land at Den norske kirke i flere år har satset på å være synlig til stede i ulike sosiale mediekanaler, for å møte befolkningen med kirkelig nærvær.

– Fra nasjonalt hold har det særlig vært satset på innhold rettet mot studenter på Instagram og etter hvert også innhold knyttet til konfirmasjon på TikTok, sier hun

Rett før sommeren var Den norske kirkes konfirmantkampanje sett 8 millioner ganger.

TikTok er en åpen kanal der hvem som helst kan dele innhold, og det fører dessverre til at det er en del som ikke holder mål

—  Ingrid Vad Nilsen, kirkerådsdirektør i Den norske kirke

Skal bygge ut nettpresttjenesten

– Hva er deres syn på forkynnelsen som spres på TikTok?

– Vi er helt enige med kirkens ungdomsutvalgs skepsis til en del av forkynnelsen som spres fra kristne influensere. TikTok er en åpen kanal der hvem som helst kan dele innhold, og det fører dessverre til at det er en del som ikke holder mål. Det gjelder både forkynnelse og annen type innhold. Mange unge i dag kan lite om kristen tro og det er en viktig oppgave å bruke de kanalene der unge er til å fortelle om kristendom, tro og kristent fellesskap, skriver Vad Nilsen.

Ungdommens Kirkemøtes oppfordring til å starte en nettpresttjeneste kan bli en realitet.

– Nettpresttjeneste i seg selv er ikke nytt i kirken – helt siden 1997 har vi hatt en chatte-tjeneste sammen med Sjømannskirken, der både prester og diakoner tilbyr samtaler online. Denne tjenesten har Den norske kirke nylig tatt over, og vi arbeider nå med å bygge den videre ut for å møte ulike behov, også hos unge, skriver hun.

Vad Nilsen opplyser at det nå er ansatt to prester for å bistå både i dette arbeidet og i den videre planleggingen av digitalt kirkeinnhold, særlig for unge.


Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion