Religion

Norge IDAG: Dette sier de om Ystebøs avgang

REDAKTØRSTRID: Trist, leit og veldig forventa. Reaksjonene er mange etter Bjarte Ystebøs avgang fra redaktørstillinga han har hatt i Norge IDAG.

Ystebø har vært assisterende redaktør under sjefredaktør og avisgrunnlegger Finn Jarle Sæle i 23 år, siden avisen ble startet i 1999. Mandag kveld ble det kjent at han går av som assisterende redaktør i avisa med umiddelbar virkning.

– Norge IDAG og jeg er i dag enige om en avtale som gjør at jeg fratrer min stilling med umiddelbar virkning, skrev han selv i ei pressemelding og la til:

– For min del er det en konsekvens av det som skjedde i og rundt avisen i juni. Jeg ser nå fremover.

Generalforsamling i Norge IDAG. Finn Jarle Sæle og Bjarte Ystebø.

Han sikter til den interne konflikten som brøt ut i avisa tidligere i år. Den handlet om hvem som skulle lede avisen. Etter planen skulle Sæle trekke seg tilbake, og det lå i kortene at Ystebø skulle overta.

Senere kom det frem at planene hadde endret seg, og at Sæle ønsket seg selv i rollen som «publisher». Det betyr vanligvis at man er både daglig leder og sjefredaktør.

Avisa Dagen omtalte Ystebøs avgang først.

---

Norge IDAG

  • Konservativ, kristen ukeavis, med base i Bergen.
  • Startet opp i 1999, av Finn Jarle Sæle.
  • Rundt 11.000 abonnenter, utgitt én gang i uka.
  • Konflikten handlet om hvem som skal lede avisen, etter at Finn Jarle Sæle etter planen skulle trekke seg tilbake.
  • Assisterende sjefredaktør Bjarte Ystebø mobiliserte aksjonærene for å sikre støtte på generalforsamlingen onsdag 29. juni, men tapte.

---

I slutten av juni samlet aksjonærene og styret seg til en forsinket generalforsamling for å stemme over om Sæle skulle fortsette som sjef, eller om Ystebø skulle overta.

Generalforsamlinga endte med at avisens grunnlegger vant med knapt flertall.

– Vanskelig å si hva som skjer videre

– Avgangen var veldig forventa slik konflikten har utvikla seg. Det var umulig å se for seg at han kunne fortsette etter dette, sier Astrid Dalehaug Norheim til Vårt Land.

Norheim har tidligere vært nyhetsredaktør i Dagen og jobber nå som rådgiver ved Senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen. Hun har god kjennskap til de kristne mediene og har fulgt konflikten i Norge IDAG fra sidelinja.

– Norge IDAG har vært noe helt annet journalistisk denne sommeren enn det vi vanligvis har sett fra dem. Jeg vil si de har vært svekket journalistisk, sier Norheim.

Hun forteller at det er vanskelig å spå hvordan framtida til Norge IDAG vil se ut etter Ystebø-avgangen, spesielt når det gjelder de ansatte som tidligere har sagt at de står «skulder til skulder» med Ystebø.

Astrid Dalehaug Norheim, tidligere nyhetsredaktør i Dagen og rådgiver ved senter for undersøkende journalistikk (SUJO)

– For hva betyr det? Kommer de til å slutte? Avisa ligger i hvert fall nede, så det er vanskelig å si hva som skal skje videre.

– Hva har kjennetegnet Bjarte Ystebø som redaktør i avisa?

– Han har vært tydelig stemme i det segmentet som Norge IDAG opererer i, gjennom både Norge IDAG og TV Visjon Norge. Han har vært en tydelig motstemme i den offentlige debatten i Norge.

Synes avgangen er trist

– Han har vært en veldig god representant for Norge IDAG. Han har lagt inn god innsats på flere områder, sier Trine Overå Hansen til Vårt Land.

Da Bjarte Ystebø takket nei til jobben som sidestilt sjefredaktør med Finn Jarle Sæle tidligere i år, ble jobben i stedet gitt til henne. Hun sier til videre Vårt Land at hun helhetlig sett ser på avgangen til Bjarte Ystebø som trist.

– Han har løftet mange viktige saker, både politiske og kristne, legger hun til.

Til avisa Dagen sier Tor Bjørn Nordgaard, nettredaktør i Norge IDAG, at han ser på avgangen som et «stort tap» for Norge Idag. Hansen sier hun «isolert sett» er enig i det.

Trine Overå Hansen er ny sjefredaktør i Norge Idag, ved siden av Finn Jarle Sæle

– Men hvis du tar i betraktning det som skjedde da Bjarte startet en intens kamp mot selskapet for å ta kontroll over Norge IDAG, er det noe som det ikke hadde gått an å leve med over tid.

Vårt Land har forelagt Hansens beskrivelse for Bjarte Ystebø, som ikke ønsker å kommentere saken.

Hun håper tida som kommer vil gi muligheter til å jobbe med det som egentlig er Norge IDAGs prosjekt.

– Nå kan vi få skrive om reformasjon, vekkelse, sannheten om Israel, og positive saker om det som foregår i Kristen-Norge. Nå som vi får lagt striden bak oss får vi frigjort ressurser, sier hun og legger til:

– Og når vi ser på antall ansatte er vi jo ei lita avis, så det skulle ikke være nødvendig å havne i en slik konflikt.

Opplever fremdeles tillit

Finn Jarle Sæle, som grunnla Norge Idag i 1999 og fremdeles jobber der som sjefredaktør, har i utgangspunktet ikke lyst til å kommentere Ystebøs avgang. Det var han som gikk seirende ut av generalforsamlinga i juni.

Til Bergens Tidende sier han følgende:

– Vi har jobbet tett sammen i mange år. Han har gjort en glimrende innsats på forskjellige områder. Selve striden mellom oss har vært skrekkelig lei.

Generalforsamling i Norge IDAG. Finn Jarle Sæle og Bjarte Ystebø.

Han legger til at Ystebø selv må svare for hvorfor han trekker seg.

Han ønsker ikke å utdype kommentaren overfor Vårt Land, men opplyser om at han fremdels opplever at han har tillit fra de ansatte. Dette til tross for at flere medlemmer i redaksjonen har uttalt at de støtter Ystebø fremfor Sæle.

– Tror du dette er det siste vi har hørt fra Bjarte Ystebø, Sæle?

– Nei, det tror jeg ikke, for han har helt sikkert gode prosjekter på gang.

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion