Religion

– Tidlig bryllup kan være identifikasjonsmarkør

POSITIV: Forsker og familieterapeut Terje Tilden er ikke utelukkende negativ til bryllup i ung alder. Han tror felles, religiøs tro kan være en avgjørende styrke i ekteskapet.

Terje Tilden har jobbet med par- og familieterapi på Modum bad i 33 år. Han tror det er viktig å ha mye til felles før man velger å gifte seg.

– Felles verdier og felles referanserammer er en forutsetning for et langvarig ekteskap, sier han.

Tilden mener religiøs tro er en verdimessig dimensjon som kan skape ekstra samhørighet og forpliktelse til ekteskapet.

– En religiøs tro kan skape en følelse av enhet. Dessuten opplever nok mange at terskelen for å gå fra hverandre er høyere fordi man har lovet evig troskap foran Gud, ikke bare for hverandre.

At man i kristne miljøer gifter seg tidligere enn i sekulære, kan ha med identifikasjon og tilhørighet å gjøre. Dessuten er det å vente med sex til ekteskapet også viktig for noen, tror terapeuten.

– Identifikasjonsmarkører finnes i alle miljøer. At man ønsker å vise for omverdenen at man er et par som har et sett verdier og holdninger er ikke uvanlig. Da kan det å gifte seg tidlig i 20-årene være en slik identifikasjonsmarkør.

Tillit og forpliktelser

Tilden har veiledet mange par gjennom sine tre tiår som familieterapeut. Han er ikke tvil om hva de viktigste ingrediensene i et langvarig ekteskap er.

– Jeg ser alltid etter viljen og forpliktelsen til å investere i og kjempe for forholdet. I tillegg er tillit helt grunnleggende. Hvordan kan man ha et godt forhold uten å ha en grunnleggende tillit til hverandre? Det tror jeg blir vanskelig.

At folk venter stadig lenger med å gifte seg, ser han som en naturlig konsekvens av samfunnsutviklingen:

– Det handler både om at vi tar lengre utdanninger enn før og ønsker å fullføre det før man stifter familie. Men også at mange har erfaring med skilsmisser i nær familie og derfor vegrer seg for å gå inn i ekteskap for fort.

Hvis man gifter seg mens man fremdeles er i forelskelsesrus, har man et dårligere grunnlag for å ta beslutninger

—  Terje Tilden

– Like mennesker velger hverandre

Familieterapeuten er ikke utelukkende kritisk til unge som velger ekteskapsinngåelse så tidlig som i 20-årsalderen, men vil råde dem til å vente til forelskelsen er forbi:

– Hvis man gifter seg mens man fremdeles er i forelskelsesrus, har man et dårligere grunnlag for å ta beslutninger. Vent til forelskelsen går over, og forsøk å bli så godt kjent som mulig når det kommer til verdier, livssyn og moral. Da kommer både følelser, men også fornuft, med i beslutningen, understreker han.

Tilden er ikke i tvil om at en noenlunde lik bakgrunn kan forebygge fremtidige konflikter.

– Fra forskningen ser vi ofte at folk fra samme etnisitet og sosioøkonomiske bakgrunn velger hverandre. Det handler simpelthen om at man ønsker seg en partner som har likt syn som en selv omkring de store tingene i livet, enten det gjelder økonomi, tro, familie eller annet.

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion