Religion

De fleste nordmenn gifter seg senere enn før, men noen går mot strømmen

EKTESKAP: Aldri før har nordmenn ventet så lenge med bryllup og ekteskap som nå. Men noen går mot strømmen.

Denne artikkelen ble første gang publisert 31. juli 2022.

– Ha åpen kommunikasjon, ikke ta deg selv så høytidelig, og husk å beholde intimiteten og nærheten.

Slik oppsummerer Awin Khalili Holm (29) sine beste råd for et livslangt ekteskap.

Hun har nettopp tatt med seg familien og flyttet til barndomsbyen Kristiansand. Etter flere år som forsamlingsleder i Filadelfiakirken Oslo, har Holm nå begynt i ny jobb som menighetsarbeider i Frikirken Kristiansand.

Sommeren 2014 giftet hun seg med David (30) etter at de hadde kjent hverandre i halvannet år. Da var de bare 21 og 22 år gamle.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at ekteparet går mot strømmen. På bare 30 år har nemlig gjennomsnittsnordmannen blitt åtte år eldre for når en gifter seg for første gang.

Menn har gått fra å være 29 til 37 år når de gifter seg, mens den gjennomsnittlige kvinnen har gått fra å være 26 til 34 år på bryllupsdagen sin.

– Terskelen blir høyere for å gifte seg jo eldre man blir. Da blir man modnere og kan kanskje forstå mer av hva et ekteskap innebærer, funderer Holm.

Likevel angrer hun ikke på valget hun tok for litt over åtte år siden.

– Jeg kjøpte faktisk brudeskoa mine etter vi hadde vært kjærester i to måneder. Da sa jeg til Gud: «Enten så er dette mannen i mitt liv, eller så skal jeg leve i sølibat resten av livet». Jeg var så sikker på at dette var ekte kjærlighet, så jeg blottla meg helt og valgte å bare gå for det.

---

AWIN KHALILI HOLM

  • 29 år
  • Født i Iran, oppvokst i Kristiansand
  • Jobber i Frikirken, var tidligere forsamlingsleder i Filadelfia
  • Gift med David Khalili Holm, to døtre på 1,5 og 5 år
  • Alder ved bryllup: 21 år og 10 måneder

---

Å ha forbilder

De tre første månedene av forholdet var Holm misjonær i Midtøsten mens David studerte i Oslo. Til tross for den store, geografiske avstanden, hadde de ingen planer om å vente med å bli godt kjent. Derfor begynte de å høre på podcaster om ekteskap, og diskuterte innholdet over Skype-samtaler etterpå.

– Jeg er ekstremt takknemlig for måten vi ble kjent på. Vi fikk snakket om alt mellom himmel og jord og ble veldig godt kjent. Jeg skjønte at David var seriøs.

Litt over ett år senere var paret gift. Holm innrømmer at de var unge og umodne, men tror likevel de hadde godt nok grunnlag for å kunne gifte seg.

– Folk må ikke gifte seg før de er sikre på hverandre, trygge på hverandre og veldig godt kjent med hverandre. Man må snakke gjennom alle de store samtaletemaene og søke råd hos andre.

Awin Khalili Holm - bryllup

Holm og mannen dro på ekteskapskurs før de ble gift, og snakket mye med andre om hva et ekteskap kunne innebære.

– Jeg har ikke vokst opp med så mange forbilder i livet mitt, så jeg var veldig søkende og så etter andre jeg kunne se opp til. Da jeg møtte svigerforeldrene mine begynte jeg å se etter hvordan de levde sammen, forteller Holm.

– Sex er viktig

I dag besitter Holm åtte års erfaring med ekteskap, og har enda flere ideer til hvordan man kan skape et lykkelig liv sammen.

– Det er utrolig viktig med åpen og ærlig kommunikasjon. Hvis du kjenner på en følelse som du ikke har peiling på, så skal du inkludere ektefellen din i det. Vi snakker sammen kontinuerlig sånn at vi er på samme bølgelengde og slipper å lure på hva den andre tenker, forteller hun.

Hun tror dessuten sex er en av de viktigste komponentene i et lykkelig ekteskap.

– Jeg hører om folk som lever i ekteskap der det går flere måneder mellom hver gang man har sex. Det høres ikke sunt ut. Sex er jo selve krydderet i ekteskapet. Mat uten krydder er jo så tamt, sier hun lattermildt.

Sex er jo selve krydderet i ekteskapet

—  Awin Khalili Holm

Hun tror særlig kristne par kan synes det er vanskelig å snakke om sex i et ekteskap.

– Man tør kanskje ikke å snakke åpent og ærlig om det, også ender man opp med å ikke gjøre det så ofte. Og når man først har det, er det kun for å bli ferdig. Det synes jeg er trist, mener Holm.

«Non-negotiables»

Thomas Neteland (29) kommer fra Sandnes, men bor i Oslo. Neteland studerer for tiden teologi ved Høyskolen for ledelse og teologi og er tidligere pastor i Sentrumkirken.

Han og kona Karoline hadde ikke engang rukket å fylle 20 år da de bestemte seg for å inngå ekteskap.

– Vi var unge, men vi hadde jo vært kjærester siden vi var 14. For oss var det verdens mest naturlige ting etter å ha vært sammen i det som føltes som en evighet, forteller Neteland.

Han tror ikke det er et problem å være ung når man gifter seg.

Pinseprofilen Thomas Neteland har skrive ei bok om entusiasme. Men frøet blei sådd i frustrasjon, og Neteland forstår at «Avokadoeffekten» kan provosere.

– Men jeg ser et stort problem med å gifte seg for tidlig i forholdet. At man eksempelvis har vært sammen ni måneder og tror at man har funnet sjelevennen sin, men så har man kanskje aldri opplevd noe utfordrende sammen. Da tror jeg man har et svakt grunnlag for å møte det som kommer senere i ekteskapet sammen, sier Neteland.

29-åringen er enig med Holm i at man skal kjenne hverandre godt før man tar en så stor beslutning.

Hvis man er usikker på svaret når man frir, så er det for tidlig å fri

—  Thomas Neteland

– Hvis man går rundt med en følelse av at man ikke er sikker, eller hvis man eksempelvis er usikker på svaret når man frir, så er det for tidlig å fri, konstaterer Neteland.

Han tror nøkkelen ligger i å finne ut hvilke «non-negotiables» man har, altså hvilke elementer man ikke er villig til å forhandle på i et ekteskap, og diskutere dem før man går i gang med bryllupsplanlegging.

– Det var helt avgjørende at vi hadde samme syn på Gud, og at vi er Jesu etterfølgere. Dessuten var det viktig for meg at vi ser likt på hvordan man vil leve overfor andre mennesker. At man vil bety noe for andre og være forbilder. For meg var det definitivt sånne verdispørsmål som var mest avgjørende.

---

THOMAS NETELAND

  • 29 år
  • Fra Sandnes
  • Studerer ved Høyskolen for ledelse og teologi
  • Gift med Karoline Neteland
  • Alder ved bryllup: 19 år og 8 måneder

---

Å dyrke gode egenskaper

Neteland tror nøkkelen til et langvarig ekteskap finnes i Bibelen.

– Jeg tror vi må tilbake til kjernen i hva det vil si å leve i en relasjon, og det er jo dette ordspråkene handler om. Guds visdom har mye fokus på det relasjonelle og hvordan man forholder seg til andre mennesker. Jeg opplever det som veldig praktisk, og noe vi kan bruke i livene våre.

Thomas Neteland og kona - bryllup

Han tror dessuten at det er viktig å ikke bare følge følelsene sine, men også styre følelsene.

– De fleste forhold, også vårt, starter med følelser. Men etter hvert blir det å elske et valg, ikke bare en følelse. Da er det viktig at man velger det aktivt. Min erfaring er at følelsene ofte springer etter det man velger å elske.

Felles retning

Ingrid Giske Minge er 25 år og har vært gift i litt over tre av dem. Hun var bibelskole-student og skulle reklamere for Acta bibelskole på deres «åpne dag» i Stavanger da drømmemannen dukket opp.

– Johannes var der for å sjekke ut bibelskolen. Så ble han stående og snakke med meg istedenfor, sier hun og ler.

To og et halvt år senere giftet de seg og flyttet sammen.

– Hva gjorde deg sikker på at ekteskap var riktig beslutning?

Ingrid Giske Minge og ektemannen Johannes

– Det viktigste for meg var at vi hadde samme retning i livet og at vi ville noen av de samme tingene. Jeg tror vi begge kommer til å endre oss mye i løpet av livet, så det var også viktig for meg at Johannes var ydmyk og opptatt av å vokse som person.

25-åringen tror det er viktig å være trygg på seg selv og Gud før man går til alters.

– Man må kjenne egne styrker og svakheter godt. Også må man være trygg i eget trosliv. Når Gud fyller meg med sin kjærlighet, kan jeg elske Johannes med det utgangspunktet. Det opplever jeg overgår det jeg kan gjøre i egen kraft, forteller Minge.

Hun og ektemannen går i IMI-kirken i Stavanger, og forteller at det er vanlig å gifte seg tidlig i deres miljø.

– Men jeg følte ikke noe press. Folk turte å stille kritiske spørsmål og var opptatt av at vi var forberedt. Det synes jeg var veldig godt.

Samboerskap er «halvveis»

Minge og ektemannen valgte fra starten av å ikke være samboere før de giftet seg.

– Kunne dere blitt enda bedre kjent hvis dere var samboere først?

– Jeg føler nok at man i et samboerskap kommer litt halvveis inn i det. Man deler hele livet sammen, men tør ikke helt å forplikte seg til hverandre. Da blir det veldig sårbart hvis det ikke fungerer. Dessuten syntes vi det var fint å ha et ordentlig «før» og «etter» i ekteskapet.

Hun synes det er fint å være helt trygg på at ektemannen alltid kommer til å være der.

– Det var en spennende tid å være singel og på utkikk. Men jeg foretrekker definitivt det jeg har nå.

---

INGRID GISKE MINGE

  • 25 år
  • Fra Bergen
  • Studerer ved Høyskolen for ledelse og teologi
  • Gift med Johannes Giske Minge
  • Alder ved bryllup: 21 år og 11 måneder

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion