Religion

Rabbiner: – Kan lage egen vigselsseremoni for skeive

JØDEDOM: Det finnes flere ikke-ortodokse retninger innen jødedom som tillater at homofile vies, forteller rabbiner Lynn Claire Feinberg. – Lite grunnlag for å etablere i Norge.

Religionshistoriker Lynn Claire Feinberg ble i 2010 Nordens første kvinnelige rabbiner, innen retningen «Aleph - Jewish Renewal» – en nyere, jødisk bevegelse som blant annet legger vekt på likestilling mellom kjønn.

Hun forteller at det finnes flere ikke-ortodokse retninger innen jødedom som tillater at homofile vies, blant annet konservativ jødedom og reform-jødedom.

Dersom Det mosaiske trossamfund skulle viet to av samme kjønn, måtte de endret hvilken retning de tilhører, forteller hun.

– Trossamfunnet er fundert på ortodoks jødedom når det gjelder rituell praksis, og det innebærer visse føringer rent rituelt. Slik forblir det så lenge et flertall i menigheten ønsker det. Men utover det er det åpenhet for andres perspektiver og meninger, sier hun.

I et intervju med Vårt Land forteller Nike Maria Døving at hun gjerne skulle blitt med i et jødisk trossamfunn, men at Det mosaiske trossamfunds (DMT) syn på likekjønnet ekteskap gjør det vanskelig for henne å melde seg inn. Døving er selv skeiv, og ville ikke ha mulighet til å gifte seg i menigheten.

I jødedommen tenker man at det først og fremst er Gud man skal stå til ansvar for, og det er ingen «pekefinger-religion»

—  Lynn Claire Feinberg, rabbiner

Kan lage egen seremoni

Feinberg kjenner flere skeive som er medlem eller deltar på gudstjenester i Det mosaiske trossamfund.

– Skeive kan godt være medlem av menigheten. Det er mest en privatsak, og ikke noe menigheten legger seg opp i.

Enkelte skeive hun kjenner, som har ønsket å konvertere til jødedommen, har gjort det under en reform-menighet i Danmark.

– Andre skeive jøder lar være å bli medlemmer av Det mosaiske trossamfund og praktiserer heller jødiske ritualer privat. Det er ingenting i veien for at et homofilt par skaper sin egen vielsesseremoni som grunner i jødiske tradisjoner. I jødedommen må man ikke være rabbiner eller kantor for å utføre seremonier, så det er noe enhver jøde med den nødvendige kunnskapen kan gjøre.

Hun legger også til at Det mosaiske trossamfund i Trondheim, som er en selvstendig menighet, har gått over til å være en «konservativ» menighet, altså en ikke-ortodoks.

– Lite grunnlag for ny menighet

– Hvordan er det å være skeiv i et ortodoks miljø?

– De vil nok ikke bry seg om at noen er åpent homofile. I jødedommen tenker man at det først og fremst er Gud man skal stå til ansvar for, og det er ingen «pekefinger-religion». Men det er formen på de rituelle handlingene som opprettholder det tradisjonelle.

– Tror du det fins grunnlag for å etablere et mer liberalt, jødisk trossamfunn i Norge?

– Det var derfor jeg ble rabbiner. Men det er under 2.000 jøder her, og de bor spredt over hele landet så grunnlaget for en ny menighet er veldig lite. Med et økt antall jøder med en liberal bakgrunn som slår seg ned i Norge, utelukker jeg ikke at det skjer i fremtiden.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion