Religion

Kirke «reddet» av milliongave: – For godt til å være sant

GAVE: Behovet for rehabilitering har vært så stort at prosten selv tok malerkosten fatt i sommer. Nå har en privat giver donert 10 millioner til Sandnessjøen kirke.

– Dette er helt fantastisk. Jeg har vært prost her i 17 år, og ventet i 17 år på at denne kirka skal rehabiliteres, sier prost Olav Rune Ertzeid i Nord-Helgeland til Vårt Land.

Behovet for vedlikehold av den tradisjonsrike korskirken i Alstahaug kommune i Nordland fylke har vært stort i flere år. Korskirken fra 1882, som også blir kalt Helgelandsbruden, har blant annet råteskade og ødelagte vinduer, samt tak og inngangsparti som trenger renovering.

Forrige lørdag fikk menigheten beskjed om at en privat giver donerer 10 millioner kroner til vedlikehold og rehabilitering av kirken.

– Da jeg hørte det, tenkte jeg at det er for godt til å være sant. Men du verden så fantastisk! I etterkant har jeg flere ganger gått inn i kirken og drømt om hvordan dette kan se ut når alt er klart.

Sandnessjøen kirke

Spesiell plass

Giveren er Bjørg Stemland, som er oppvokst i Sandnessjøen og selv er døpt i kirka. Selv om hun i dag bor på øya Lovund, har hun ofte besøkt hjemstedet og blitt lei seg av å se Sandnessjøen kirke forfalle.

– Jeg er glad i kirka. Den kalles Helgelandsbruden, som er et vakkert navn, men akkurat nå står ikke navnet i forhold til bygget. Målet mitt er å få Helgelandsbruden tilbake i sin opprinnelige stand, slik at den ikke står der som en trist brud.

Stemland, som i sitt yrkesaktive liv blant annet var avdelingsleder ved Universitetsbiblioteket i Oslo, forteller at det å gi er en del av livsfilosofien hennes.

– Jeg har aldri følt meg fattigere når jeg har gitt – jeg har bare blitt rikere. Det er ikke bare et munnhell og en floskel, men min erfaring, sier hun.

Lokalt har hun engasjert seg i en rekke saker, slik som sykehuset og Nesna-saken. Nyheten om at hun nå donerer penger til kirken, har blitt mottatt med stor glede av mange.

– Det forteller meg at denne kirka er viktig for folk. Det er sjelden menigheter i Den norske kirke får private gaver i denne størrelsesordenen, sier prosten.

– Jeg hadde fått informasjon om at hun ville gi en gave, men dette overgår all fantasi og er helt utrolig», istemmer fellesrådsmedlem Nils Arthur Kvalnes.

Malte selv

Sandnessjøen kirke

I pressemeldingen skriver menigheten at kirken i årevis har ventet på å bli vedlikeholdt, men at vedlikeholdet i utgangspunktet ikke har blitt prioritert av kommunen. Ertzeid forteller til Vårt Land at behovet har vært så stort at han selv brukte et par arbeidsdager på å male utsiden av kirken i sommer, for å gjøre det hyggeligere å feire konfirmasjonsgudstjeneste der.

Sandnessjøen kirke

– Kirken er et arkitektonisk mesterverk på mange måter. Det er en korskirke med et stort, åpent rom uten søyler, hvor taket holdes oppe av seg selv. Den ligger vakkert til så man kan se den fra sjøen, og den har virkelig mulighet til å fremstå som et smykke.

– Hvilken posisjon har kirka i lokalsamfunnet?

– Til helgen skal det være Pride-markering i Sandnessjøen. Da jeg for to uker siden foreslo å åpne kirkedørene for paraden, ble det tårevått i det skeive miljøet, som syntes det var en fantastisk idé. Det sier noe om posisjonen til kirka, sier han.

Bjørg Stemland sier at Sandnessjøen kirke betyr mye i lokalsamfunnet.

– Den er viktig for de som har et personlig forhold til Gud, og blir mye brukt i rituelle sammenhenger. I de senere årene har flere tragedier gitt folk behov for å søke sammen. Der mener jeg kirka har gjort en veldig god innsats ved å stå der med åpne armer og ta imot folk som sørger over det som har skjedd, sier hun.

Sandnessjøen kirke

I etterkant har jeg flere ganger gått inn i kirken og drømt om hvordan dette kan se ut når alt er klart

—  Olav Rune Ertzeid, prost i Nord-Helgeland

Vil vedlikeholdes

Kirken har en intensjon om å være ferdig med rehabilitering og oppussingen innen 2023.

Sandnessjøen kirke

– Det ville skikkelig vært fint å gjenåpne en friskmeldt og nymalt kirke en søndag i advent neste år, sier prosten.

En skikkelig rehabilitering vil gjøre det billigere å vedlikeholde kirken i fremtiden, mener han.

– Så det er ikke slik at kirken trenger ti nye millioner om ti år?

– Nei, absolutt ikke. Det koster lite å vedlikeholde når man har gode rutiner, og om ti år vil kirken være godt ivaretatt.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion