Religion

Full fart på TenOase. – Hvis man får spørsmål om tro er det viktig å kunne svare

FREDRIKSTAD: Elisabeth Liodden (17) og Kristi Marie Ziegler-Olsen (19) er på festivalen TenOase denne uka. De synes det er fint å møte andre kristne og kjenne at de ikke er alene.

Denne uka går Oase 2022 av stabelen i Kongstenhallen i Fredrikstad. Over 2.500 mennesker har møttes til en av de største kristne festivalene i Norge i år. Oase har vært arrangert siden 1980, og er en festival der kristne møtes på tvers av ulike kirkesamfunn. Festivalen er kjent for å sette fokus på Den hellige ånd, bønn og lovsang.

To av deltakerne er Elisabeth Liodden (17) fra Modum og Kristi Marie Ziegler-Olsen (19) fra Skien. Tenåringene deltar på TenOase, som er en egen leir for tenåringer og går parallelt med den ordinære Oase-festivalen.

– Det er tradisjon å dra på Oase. Hele familien er med og vi har vært med siden jeg var liten, sier Liodden.

Venninnen nikker.

– Samme her. Jeg ringte til sjefen min på jobb og sa at jeg skal ha fri denne uka, for da skal jeg på Oase. Det skal alltid med på sommeren, sier Ziegler-Olsen og ler.

Jesus i hverdagen

Temaet på årets TenOase er «hele livet med Jesus». Det betyr å inkludere alle deler av livet sitt med Jesus, ifølge TenOase sin nye leder, Johannes Minge.

– Målet er at ungdommene skal få møte Jesus og bli utrusta så godt de kan til å følge ham i hverdagen, sier Minge.

24-åringen har reist til Oase de siste ti årene, og håper han kan skape en oase lik den han har opplevd som deltager.

– Vi skal lage en oase der folk kan komme og få påfyll, og få møter med Gud. Å ha de møtepunktene er viktig for mange, sier han.

Johannes Minge, leder for TenOase, på Oase 2022

Å være sendt

Etter en dag med volleyball, bading og full fart, var det torsdag kveld invitert til kveldsmøte for tenåringene på Oase. Tekno-versjoner av Lisa Børud og Gabrielle-låter, i samspill med et imponerende lysshow, bidro til å sette stemningen idet hundrevis av ungdommer flokket seg til hallen før møtet.

Ikke lenge etter at konferansierene kom hoppende og løpende inn på scenen, var hele forsamlingen i gang med å synge «Jesus elsker alle barna» for full hals. Ikke én gang, men fire ganger, gjentok salen refrenget, med modulasjon av varierende kvalitet hver gang.

Etterpå fulgte lovsang, før Minge inviterte til sofasamtale med Kahoot-utvikler Alf Inge Wang og datteren Thea Camilla Wang Kvaløy (22) om det å være kristne i hverdagen.

Målet er at ungdommene skal få møte Jesus

—  Johannes Minge

Kvaløy fokuserte på å «være sendt av Gud».

– Jeg sa til Gud: «Her er jeg. Bruk meg!», sier 22-åringen engasjert foran den unge forsamlingen.

TenOase og Oase 2022

Både Elisabeth Liodden og Kristi Marie Ziegler-Olsen (19) synes møtene, talene og lovsangen er høydepunktene på TenOase. Liodden var tidligere i sommer på «The Send» på Telenor Arena, og ble inspirert av både det og kveldssamlingen på Oase. The Send ble arrangert 25. juni, og samlet 9.000 mennesker til en 12-timers konferanse med bønn, lovsang og taler. 29 kirkesamfunn sto bak arrangementet.

– Det kommer ikke alltid så mye frem i hverdagen at man er kristen. Det er litt trist, egentlig, at noen ikke vet hvor jeg står i troen, så jeg ønsker jo å bli bedre på det, forteller hun.

Ziegler-Olsen tror alle kristne er sendt av Gud. For henne betyr det at man kan være en disippel der man bor.

– Jeg kan være et lys for andre i det miljøet jeg er i. Gud har en plan med de menneskene jeg møter, de kan jeg være med og bety en forskjell for.

Stå for egne valg

– Hvordan kan folk merke at dere er kristne i hverdagen?

– For eksempel gjennom å vise nestekjærlighet. Det er veldig fint å vise hvor viktig nestekjærligheten er i kristendommen, svarer Liodden.

Ziegler-Olsen tror det er viktig å kunne ha gode svar hvis folk har spørsmål om Gud.

– Hvis man får spørsmål om tro er det viktig å kunne svare, så man ikke står der og er i en vanskelig posisjon. Jeg syns det er viktig å stå for det man mener og tørre å ta valg på grunn av sin tro.

Hun håper folk merker at hun er kristen både gjennom ord og handlinger.

– Det er fint å stå frem med det å være synlig kristen, selv om det kan være vanskelig.

Jo mer jeg fyller meg med Guds ord, jo mer blir jeg glad og fornøyd. Det bidrar også til at jeg kan være med og spre glede og kjærlighet til dem rundt meg

—  Kristi Marie Ziegler-Olsen

Bibelen som kompass

Forrige uke meldte Vårt Land at en av tre unge aldri har lest Bibelen. Venninnene på Oase tror det er vanskelig å ha en personlig relasjon med Gud dersom man ikke søker svar og kunnskap i Bibelen.

– Jeg leser Bibelen hver morgen. Det hjelper meg å holde riktig kurs, sier Liodden.

Hun håper det daglige påfyllet gjør det lettere å holde fokus. Venninnen synes bibellesing hjelper henne til å bli et bedre menneske:

– Jo mer jeg fyller meg med Guds ord, jo mer blir jeg glad og fornøyd. Det bidrar også til at jeg kan være med og spre glede og kjærlighet til dem rundt meg.

---

Oase

  • Festival som arrangeres 12.-16. juli i Fredrikstad.
  • Har blitt arrangert siden 1980.
  • Tilsammen deltar over 2500 barn, unge og voksne på årets Oase-festival (TenOase inkludert).

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion