Religion

Trakk seg ut av Hillsong-nettverket – nå har den norske menigheten byttet navn

NAVNEBYTTE: I juni bestemte Hillsong Norway seg for å trekke seg ut av det internasjonale Hillsong-nettverket og endre navn. Nå har de registrert nytt navn i Brønnøysundregistrene.

Årsmøtet i Hillsong Norway vedtok i juni at menigheten går ut av Hillsong Church. I en pressemelding fortalte de at det tas sikte på å lansere nytt navn i august.

Nå har menigheten registrert nytt navn i Brønnøysundregistrene, under samme organisasjonsnummer som tidligere tilhørte Hillsong Norway. Det nye navnet er Puls Norge.

Avisen Dagen meldte nyheten først.

I en tekstmelding til Vårt Land bekrefter menighetens daglige leder Stein Ingve Haaland at det nye navnet er Puls.

– Vi ser fram til et spennende neste kapittel for kirken vår. Vi skal, som vi tidligere har annonsert, bruke sommeren til å tydeliggjøre vår visjon, våre verdier og strategi, og vi gleder oss til å lansere dette og gi retning for framtiden i august, forteller han.

– Vi mener PULS er et navn med gode assosiasjoner, som rommer mye. Det er fristende å gå i detalj i begrunnelsen av navnevalget allerede nå, men vi ønsker å vente med dette til vi samles i august, skriver menigheten i en e-post sendt til medlemmene - hvor navnebyttet også bekreftes.

I mai bestod Hillsong Norway av åtte forsamlingene. Den gang opplyste de om at forsamlingene fremdeles vil være knyttet sammen i samme menighet og tilhøre Pinsebevegelsen, med unntak av Hillsong Trondheim som legges ned.

Forlater Hillsong

Den globale megakirken Hillsong etablerte seg i Norge i 2018. Det skjedde ved at åtte allerede eksisterende forsamlinger, som den gang hadde navnet Intro, ble en del av den internasjonale pinsekirken med utspring fra Australia.

Da årsmøtet i juni vedtok å gå ut av Hillsong, uttalte lederteamet, pastorteamet og styret i daværende Hillsong Norway følgende:

«Vi opplever at dette gir oss mulighet til å ha et enda tydeligere fokus på vår forsamling i Norge og vårt nasjonale og lokale oppdrag, samt å finne arbeidsmetoder og strukturer som er mer i tråd med det landskapet vi befinner oss i og er kalt til å betjene».

TAR OVER: Andreas Hasseløy har vært pastor for Hillsong Oslo siden desember 2020. Nå blir han ny hovedpastor for Hillsong Norway.

De siste tre årene har den globale kirkefamilien Hillsong Church vært gjenstand for kritisk søkelys fra flere hold, blant annet gjennom rapporter og dokumentarer.

Tidligere global hovedpastor og grunnlegger Brian Houston trakk seg i mars, og er siktet for å ha skjult informasjon om sin fars angivelige seksuelle overgrep. En rapport, publisert i vår, avslørte også to tilfeller av grenseoverskridende atferd, begått av Houston. Den profilerte New York-pastoren Carl Lentz måtte også gå av da det ble avslørt at han hadde vært utro mot kona og familien.

Her til lands gikk tidligere hovedpastor Jostein Krogedal av høsten 2020, etter flere varslinger mot lederstilen hans og etter at flere medarbeidere uttrykte manglende tillit til lederskapet.

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
  • Har etablert forsamlinger i storbyer over hele verden, med over 150.000 medlemmer til sammen.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, og retter seg spesielt mot unge.
  • Ble etablert i Norge i 2018. Menighetene som den gang gikk inn i Hillsong var tidligere kjent som Intro. Hillsong Norway har vært tilsluttet Pinsebevegelsen i Norge.
  • I juni ble det kjent at Hillsong Norway trekker seg ut av Hillsong Church.

---

Vil bygge mer bærekraftig

Bakgrunnen for at Hillsong Norway trekker seg ut av Hillsong Church er «de krevende prosessene og utfordringene man har stått i både globalt, men også internt i Norge de senere årene», ifølge pressemeldingen som ble sendt ut i juni.

David Reme til Min Tro. I Drammen, på Drammen Museum, den 21.09.20.

Her beklaget ledelsen også overfor mennesker som har hatt vonde opplevelser i kirken. Tidligere har lederteamet satt ord på det de omtalte som «skyggesider» ved strukturer og kulturen i Hilsong.

«For mye makt til enkeltpersoner, tildekking av, og lite rom for, tilbakemelding på usunt lederskap og annen ukultur, samt at frivillige har delt krevende historier om sitt engasjement, er noen eksempler på disse skyggesidene», skrev lederteamet i forkant av vedtaket i juni.

«Dette må selvsagt vi i Norge også ta vår del av ansvaret for. Hillsong Church er en uperfekt kirke både globalt og her i Norge, og vi har tillit til at kirkens globale lederskap vil jobbe for sunnhet og forbedringer», skrev de videre.

Da nyheten om utmeldelsen ble kjent, fortalte ledelsen at de vil fortsette flere prosesser som allerede er startet i Hillsong Norway.

«I tillegg til vårt styre, som fungerer som vårt juridiske og formelle lederskap, er vi i gang med å etablere en rådgivende gruppe, bestående av respekterte pastorer og ledere med hjerte for vår forsamling, som er villige til å fungere som tilsynspersoner og gi hjelp for å sikre sunnhet i vår kirke og vårt lederskap.», skrev de.


Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion