Religion

Kristen nasjonalisme spres på TikTok

SOSIALE MEDIER: En subkultur med referanser fra Bibelen, korstog og hvithet spres på videoappen TikTok. Forsker Torkel Brekke mener at det handler om en redsel for at alt relativiseres, og for at det ikke finnes noen absolutte sannheter og verdier lenger.

På den kinesiske videoappen TikTok spres korte videoer med bibelreferanser, ortodoks og katolsk ikonografi og bilder av hellige kriger, i tillegg til fargerike virkemidler og musikk.

Budskapet er klart: Hvit kristen identitet er under angrep og må kjempes for. Kontoene som sprer innholdet mener at LHBT-rettigheter og innvandring er et tegn på moralsk forfall, noe som setter deres nasjons framtid i fare.

Dette er en subkultur det amerikanske nettstedet Vice kaller for kristen fascisme og nasjonalisme. De hevder bevegelsen er økende og sprer seg fra kontoer i USA, Australia, England, Nederland, Makedonia og andre europeiske land.

Men hvor overførbar er subkulturen til Norge?

– Kan virke ekskluderende

– Kristen nasjonalisme har man snakket om lenge, og er noe som finnes i Norge og andre europeiske land. De vil nettopp hevde at kristendommen er en viktig del av en felles kultur, men her er det snakk om at de særlig legger vekt på religion, sier Torkel Brekke.

Han er professor ved OsloMet og forsker ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo (C-REX). Han har religion og politikk som sitt spesialfelt.

I hvor stor grad fenomenet handler om fascisme, sår han tvil om. Men at ideologiene kan overlappe hverandre, er ikke uvanlig.

– Kristen nasjonalisme trenger ikke nødvendigvis å være farlig, men det finnes ulike varianter som kan virke ekskluderende og dermed være problematiske, forteller han.

Bibelfortellinger: Sterke og virkningsfulle

TikTok vever sammen flere virkemidler, som grafikk, tekst, film og animasjonsfigurer. Nettstedet Vice skriver videre at videoene ikke gir eksplisitte referanser til vold, men at de inneholder kodede referanser til tidligere religiøse kriger, som korstogene, eller populærkultur.

Blant kristne nasjonalister er det en grunn til hvorfor særlige bibelfortellinger går igjen, forteller Brekke.

Fortellinger fra Bibelen kan ofte virke kraftige og sterke når de gjelder å forklare verden, noe som kan virke motiverende, sier han.

---

TikTok

  • Et sosialt nettverk der brukerne kan dele korte videoer med sang-miming, humor, dansing, mat-videoer eller de kan vise frem sine talenter.
  • Populariteten til Tiktok har vokst kraftig siden oppstart. Plattformen hadde 1.2 milliarder aktive brukere i 2021, og mot slutten av 2022 forventes tallet å øke til 1.8 milliarder.
  • Nettverket eies av ByteDance, et selskap fra Beijing som ble startet i 2012 av Zhang Yiming.

Kilde: Wikipedia og tall fra BusinessofApps

---

En redsel for at alt relativiseres

Brekke understreker og klargjør hva slags definisjoner og gruppe det er snakk om: I Norge og USA handler det om protestantiske fundamentalister som også er nasjonalister.

– Denne gruppa er opptatt av kjønnsnormer- og verdier, og veldig imot alt som har med likekjønnet ekteskap å gjøre. De er blant temaene som trigger disse miljøene i Vesten, sier han.

– Men hva er deres egentlige motivasjon?

Denne kulturen oppstår i stor grad fordi folk er bekymret for den moderne verden. Det er egentlig en antimoderne bevegelse på mange måter, sier han, og legger til:

Når du nevner motivasjon, vil jeg kalle det en form for fryktreaksjon som handler om at mennesker og grupper oppfatter at verden er i rask endring. Det er en slags redsel for at alt relativiseres, og at det ikke finnes noen absolutte sannheter og verdier lenger.

?

En yndet plattform for rekruttering

Hvem som står i fare for å bli radikalisert, er det flere forskere som diskuterer, forteller Brekke.

Her varierer diskusjonen fra å diskutere bestemte personlighetstyper og psykologiske trekk til store sosiale og politiske prosesser.

Petter Bae Brandtzæg er professor i medieinnovasjon ved Universitetet i Oslo og sjefforsker ved SINTEF Digital. Hans felt er blant annet kunstig intelligens, sosiale medier og falske nyheter.

Brandtzæg forteller at flere forskere har avdekker at algoritmer promoterer høyreekstremt innhold. Selv om ikke høyreekstremt innhold er tematikken her, er mekanismene ofte de samme for hva som går viralt.

Du får effektive anbefalinger som raskt manipulerer brukere ned i såkalte kaninhull. Dette er også en yndet plattform for rekruttering fordi humor og korte videosnutter kan brukes aktivt og appellerer til unge TikTok-brukere, sier han.


Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion