Religion

Ny digitalprest mener kreativitet og digital teft er nådegaver

NYE PLATTFORMER: Kapellanen mener kirka er like fysisk på Tiktok og Instagram som i kirkerommet. – Jeg bruker bare andre verktøy i førti prosent av jobben.

Brage Molteberg Midtsund rigger opp kameraet sitt og stiller inn det eksterne lyset. Han har på seg prestesnippen sin når han logger på den sosiale medieplattformen TikTok, og spiller inn videoer med seg selv.

For Midtsund er prest der folk er. Og fordi ungdommene er på TikTok, er han prest på TikTok.

TikTok er et sosialt videomedium som er spesielt populært blant unge.

Der legger Midtsund ut videoer hvor han innstifter nattverden med stiftemaskin, hvor Borg-biskopen spenner bein på ham og hvor han spretter rundt i kirkerommet med liturgiske klær.

– Noen mener at alle prester skal være alvorlige, og noen tenker det er dårlig sjelesorg å bruke humor. Der vil jeg si det er motsatt, sier presten.

En annen type prest

Du har sikkert hørt om både sykehusprester, gateprester og sjømannsprester, men begrepet digitalprest er nok fremdeles fremmed for de fleste.

Selv om Brage Molteberg Midtsund også jobber i Borg bispedømme, heter det i stillingsbeskrivelsen hans at han er digitalprest i Den norske kirke (DNK).

Den ene delen av digitalprest-jobben handler om å hjelpe andre kirkelige ansatte som også prøver seg på sosiale medier, lage informasjonsvideoer for Den norske kirke og å drive en podkast om konfirmasjonsundervisning.

– Den andre delen er utadrettet arbeid. Jeg prøver å bygge meg opp på TikTok, og så er jeg på Instagram og Snapchat.

På TikTok finnes korte videoer med alt slags innhold. Mange kontoer baserer seg på videoer med kristent innhold, og disse videoene har en tendens til å bli plassert i samme innholdskategori av TikTok.

---

TikTok

  • Sosialt medium for publisering av korte videosnutter.
  • Eies av kinesiske ByteDance.
  • Per oktober 2022 hadde to milliarder brukere lastet ned appen.

---

Brage Midtsund fotografert på kontoret på Kløfta ifb. med sak om digital prest

Midtsund mener det gjør at han plasseres i samme «kristenkategori» som den omdiskuterte Levi Jensen og andre profiler med et mer konservativt innhold enn det DNK fremmer.

I tillegg tror presten at effekten vil forsterkes om han går inn i diskusjoner med disse profilene.

– Jeg ønsker jo å være åpen og vise fram ei kirke som er stor og brei, sier Midtsund.

I tillegg til de førti prosentene han jobber som digitalprest, jobber han resten av tida med «vanlige presteoppgaver» som kapellan i Ullensaker. Ifølge Midtsund er det ikke vanskelig å kombinere de to delene av jobben.

– Opplever du at du klarer å ta med deg presteidentiteten når du jobber på skjerm?

– Ja, det gjør jeg, og jeg synes ikke det er så vanskelig. En ting er jo at jeg som oftest har på meg snippen, forklarer han.

Jeg vil påstå at kirka er like fysisk når den er på Instagram eller Tiktok

—  Brage Midtsund

Må ha standupshow

Mange av videoene til Brage Molteberg Midtsund har humoristiske poenger. Nettopp humor er noe som også går igjen i andre deler av prestegjerningen hans.

Nylig hadde en sørgesamtale hvor den sørgende satte i gang med å fortelle prestevitser.

– Og det ble en fantastisk fin samtale, sier Midtsund.

Da konfirmantene i kirka skulle gå fra dør til dør i nærområdet for å samle inn penger til årets fasteaksjon i regi av Kirkens Nødhjelp, fikk Midtsund plutselig kalde føtter. Han følte at han måtte gi konfirmantene et ekstra insentiv til å gi alt i innsamlinga.

Brage Midtsund fotografert på kontoret på Kløfta ifb. med sak om digital prest

– Jeg sendte ut en melding om at hvis de passerte en viss sum, skulle jeg holde standupshow på en kafé her på Kløfta. Og de dro inn vanvittig mye! Langt over den summen jeg hadde satt som mål.

Presten beskriver en massiv mobilisering blant konfirmantene og deres familier. Det betyr at standupshowet blir en realitet.

– Det blir tørre vitser, for det er det eneste jeg kan, advarer Midtsund.

– Så det er humor som er trikset for å nå ungdommen?

– For meg er det det. Jeg pleier å legge ut et par humorvideoer som kan nå ganske langt ut. Da får jeg mange spørsmål som jeg kan svare på.

Midtsund er glad for at han har fått muligheten til å bruke ulike sider av seg selv i jobben.

– Det er så bra at Den norske kirke er interessert i mennesker med ulike interesser og omfavner at ikke alle er like. Noen har spesielle evner og gaver på ulike områder.

– Betyr det at digital teft og kreativitet er din nådegave?

– Ja, jeg mener at de gangene jeg treffer med humorting og er kreativ, da er det en gave.

– Ikke mindre fysisk

Våren 2020 måtte hele Kirke-Norge hive seg rundt og finne ut hvordan de fortsatt skulle kunne tilby gudstjenester til en befolkning som plutselig var blitt plassert hjemme.

Brage Midtsund fotografert på kontoret på Kløfta ifb. med sak om digital prest

– Det var flere som mente at det ikke gikk an å kalle det gudstjeneste hvis det var digitalt. Da var det mange av oss som stilte spørsmål: Er vi ikke fysisk kirke hvis vi jobber digitalt?

Brage Midtsund argumenterer med at man er like til stede i sin egen kropp selv om man følger med på en skjerm.

– Dermed vil jeg påstå at kirka er like fysisk når den er på Instagram eller TikTok. Jobben er den samme, jeg bare bruker andre verktøy i førti prosent av den.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion