Religion

Kirke-Norge roser preses’ preken: – Alle er elsket av Gud

OPPGJØR: Under sørgegudstjenesten søndag tok preses et oppgjør med kirkens behandling av skeive. Nå roses hans klare tale i Kirke-Norge.

– Jeg er stolt over å være i samme kirke som en sånn mann, sier kirkerådsmedlem Karl Johan Kirkebø om preses, Olav Fykse Tveit, etter hans preken.

Søndag ble det holdt sørgegudstjenesten i Oslo Domkirke, etter masseskytingen som fant sted natt til lørdag. I preses’ preken ble det blant annet tatt et oppgjør med kirkens behandling av skeive opp gjennom historien.

«Vi ser, også med sorg og skam, hva slags sår og skade kirkens holdinger og ord har skapt hos skeive».

– Det er viktig at kirken markerer solidaritet med mennesker som opplever diskriminering i kirke og samfunn. Det er også viktig og riktig at kirken erkjenner sine feil, sier nestleder i Presteforeningen Eldfrid-Marie Bakken.

Kirkens rolle

– Jeg synes det er ordentlig viktig at noen sier ifra så klart som preses gjorde. Det gjorde et sterkt inntrykk, og varmet og gledet, sier Kirkebø.

Kirkebø legger til at det likevel er trist at det må en sånn foranledning til for at Den norske kirke snakker i klar tale.

30.05.22 Kirkerådsmøtet på Granavolden, Gran.

Han mener det er viktig at kirken de siste dagene har hatt åpne dører rundt omkring i landet.

– Når noen lider urett og det skapes frykt, så skal kirken være der, sier Kirkebø, og legger til:

– Kirken har en naturlig og viktig plass når slike tragedier skjer. Vi skal fylle den rollen med omsorg og omtanke, ikke med store ord.

Savner nyanser

– Det er et allment og viktig budskap preses formidler. At kjærligheten aldri tar slutt er jo kjernen i det kristne budskapet.

Det sier Hallgeir Elstad, han er ordinert prest og jobber som professor ved det teologiske fakultet på Universitetet i Oslo.

Hallgeir Elstad, TF, UiO

Elstad synes preses sin konkretisering av kjærligheten er fin, at man ikke skal stigmatisere mennesker eller nekte folks rettigheter, men i stedet inkludere og involvere alle.

Preses peker på at bispekollegiet for femti år siden motarbeidet en opphevelse av straffeloven som forbød sex mellom to menn. Professoren er derimot kritisk til om denne prekenen var rette stedet å adressere oppgjøret med fortiden.

– Konteksten er en sørgegudstjeneste, folk er redde og folk har det tungt. Jeg synes han noen steder kan virke polemisk i sin form, sier Elstad.

Han savner noen flere nyanser, og mener fortiden må forstås på dens premisser, ikke på dagens.

– Alle er velkomne

Biskop i Møre, Ingeborg Midttømme, er takknemlig for at det ble tatt initiativ til en sørgegudstjeneste på så kort varsel. Hun mener preses’ klare tale var helt nødvendig og veldig viktig.

Bispemøtet 2021

– Det var et klokt valg av tekst, en tekst mange har et forhold til. Det var fint at preses løftet frem kjærligheten, sier hun.

I februar i år kom Bispemøtet med en erkjennelse av at Den norske kirke har påført homofile og lesbiske stor skade og smerte. Uttalelsen kom i forbindelse med 50 års markeringen for avkriminaliseringen av sex mellom to menn i år.

– Jeg er glad og takknemlig for at vi kom med uttalelsen tidligere i år, og at vi kan stå sammen om det. Det var viktig at preses gjentok og utdypet budskap under sørgegudstjenesten, sier Midttømme.

Hun mener talen sender et tydelig signal om at alle er velkomne inn i kirken og i det kristne fellesskapet. Det skaper trygghet, tror hun.

– Alle sitt menneskeverd blir bekreftet, og alle er elsket av Gud.

– Kirkens hjertelag på det aller beste

Aasmund Robert Vik var initiativtaker til oppstarten av Åpen Kirkegruppe i 1976, hvor han ble medlem av foreningen på sin 21-årsdag, i 1968.

Aasmund Robert Vik (f. 1947) var den sentrale drivkraften bak oppstarten av Åpen kirkegruppe (ÅK) i 1976. St Hallvards kirke. Den katolske kirke i Norge.

– Det var noe av det beste og mest inkluderende jeg har hørt fra en prekestol. Det viser virkelig kirkens hjertelag på det aller beste, og hva kirken skal være. All ære til preses for at han stilte opp og var med på markeringen. Det var et gripende øyeblikk, sier han.

– Hva tenker du om måten preses adresserer kirkens forhold til skeive gjennom historien?

– Det var kjærkomment og velkomment. Fra Åpen folkekirkegruppe ble opprettet til de årene de har kjempet i kirken og til i dag, har det skjedd en enorm utvikling fra et rent hat til en enorm inkludering, sier han, og understreker:

– Hatet finnes, men stemmene er få og ubetydelige i forhold til kjærligheten.

---

Masseskytingen

  • Natt til lørdag 25. juni ble det løsnet skudd ved utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum.
  • To personer døde, ti er alvorlig skadde, og 11 er lettere skadde.
  • 42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Han er norsk statsborger med iransk bakgrunn og er kjent for politiet og PST fra før.
  • PST vurderer masseskytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling.
  • Pride-paraden i Oslo lørdag ble avlyst som følge av skytingen.

Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Ingvild Kessel

Ingvild Sandnes Kessel

Ingvild Sandnes Kessel er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion