Religion

Hun tar yoga inn i kirkerommet: – En kristen gudstjeneste

PODKASTEN DOKKA: Kan en åndelig praksis med røtter i østlig religion føre mennesker nærmere den kristne Gud? Ja, tror prest og yogalærer Karoline Astrup.

Kan man bli kristen av yoga? Og har yoga noe i en kirke å gjøre, spør Vårt Land kommentator Åste Dokka i sin nye podkast-episode. Med seg i studio har hun invitert Karoline Astrup til å svare på spørsmålene.

– Jeg vil ikke gå god for alle yogapraksiser. Men jeg går jo langt fra god for all kristen forkynnelse heller, sier hun.

Karoline Astrup (46) er utdannet teolog og Mindful yogalærer, og har drevet med yoga i over 30 år. Hun jobber til daglig som sokneprest i Asker menighet.

Astrups vei til kirken, og etter hvert prestetjeneste, har blant annet gått via yoga og meditasjon, og fordypning i kirkens mystiske tradisjoner.

Vårt Land har tidligere i år skrevet om yoga og kristendom, en kombinasjon flere har stilt seg skeptiske og undrende til.

– Yoga er fysisk øvelser knyttet sammen med pusteøvelser, og som for mange blir en mental eller åndelig trening, beskriver Astrup.

Praksisen springer ut av en hinduistisk og buddhistisk tradisjon, og i dag er det ikke uvanlig at yoga står på timeplanen til treningssentre rundt omkring i landet.

---

Podkasten Dokka

  • Teolog og Vårt Land-kommentator Åste Dokka er programleder, og inviterer en gjest til å «snakke lett om tunge ting»
  • Kommer ut annenhver mandag frem til sommeren, og igjen fra høsten
  • Hele katalogen finnes i de fleste podkast-strømmetjenester, som Spotify, Apple, Google og Acast

---

Yoga-gudstjenester

– For meg har yoga hatt noe med min egen tro å gjøre fra før jeg ble prest, sier Astrup.

Nå inviterer presten menigheten i Asker til yogagudstjeneste omtrent én gang i måneden.

– Vi starter med nådehilsen og avslutter med velsignelse, forklarer hun.

I tillegg leses det bibeltekster og synges salmer.

– Vi gjør ikke stort annet enn å ta i bruk kroppen – og pusten – som vi tror er skapt av Gud. Bevegelser som vi har lært fra en annen tradisjon, men knyttet sammen med de kristne bønnene, så håper jeg det heller kan åpne for et nærvær i kirkerommet som virkelig også kan åpne veien for en tro.

Astrup kommer fra en typisk folkekirkefamilie, og ble konfirmert under stor tvil. Da hun som sekstenåring fikk høre om yoga ble hun umiddelbart interessert i praksisen.

– Det bidro til en ro i meg, som jeg ikke visste jeg hadde søkt.

For meg har yoga hatt noe med min egen tro å gjøre fra før jeg ble prest

—  Karoline Astrup, prest og yogalærer

Viktige verktøy

Da Astrup hadde drevet med yoga i to år ble hun utsatt for en alvorlig bilulykke. Erfaringen hun hadde gjort seg fra yogaen viste seg å spille en viktig rolle i mestringen. Siden den gang har pusteøvelsene, og de fysiske bevegelsene, vært viktige verktøy for henne.

– Mye av det som gjør meg til den presten jeg er, henger sammen med den bakgrunnen jeg har, sier presten.

– Jeg velger å tro at mange av dem som er bekymret – hvis de hadde kommet på yogagudstjeneste i Asker – ville møtt noe annet enn de tror. Det går nesten ikke an å oppleve at det ikke er en kristen gudstjeneste, sier Astrup.


Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion