«Den norske kirke har fortsatt betydelige rekrutteringsutfordringer».
Det slås fast i Den norske kirkes (DNK) ferske årsrapport. Mens antall utlyste prestestillinger er på omtrent samme nivå som i 2020, har antallet søknader gått ned med over 20 prosent. Det er kun i de to bispedømmene Oslo og Stavanger at man ikke har trengt å lyse ut en stilling flere ganger, og alt i alt 61 stillinger har blitt lyst ut mer enn én gang. I 2021 var det 2,4 søkere per prestestilling. Til sammenligning var tallet 4,3 for fem år siden.
– Det er en utvikling vi har visst om lenge, så det er ingen overraskelse. Den norske kirke har jobbet aktivt med rekruttering i veldig mange år, så det er heller ikke noe nytt, sier Vidar Haanes.
Rektoren ved MF vitenskapelige høyskole har flere kulepunkter til hvordan han tror prestemangelen kan snus. Han mener blant annet at DNK må satse tyngre og mer målbevisst på barne- og ungdomsarbeid, og tror også de må bli flinkere til å lokke til seg utdannede teologer som i dag har andre stillinger. På MF gjør de sitt for å øke tilslutningen, og starter fra høsten den etter hvert mye omtalte «erfaringsbaserte veien» til presteyrket.
– Det mener jeg er en god mulighet for å få prester med annen erfaringsbakgrunn, som vil være bra for Den norske kirke. Og det innebærer ikke en nedvurdering av teologi som fag, eller å si at cand.theol.-studiet ikke er førstevalg.
Stabilt lavt
Det er nemlig flere som mener veien utenom det vanlige studiet er et steg i feil retning for den kommende prestestanden. Vårt Land har skrevet en rekke saker om prestemangel, grep for å unngå det og andre alternative veier til presteyrket de siste årene. Aud Tønnessen, dekan ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, spurt nylig hvorvidt «rekrutteringskrisen [skal] løses ved å «gjøre det enklere?» i en kommentar om nettopp de nyopprettede MF-studiet.
Vidar Haanes ved MF er derimot ikke enig i at det er en snarvei, og ser snarere på det som et nødvendig alternativ.
– Hvis det hadde vært realistisk å tenke at vi innen fem år kunne doble antall ordinære studenter i cand.theol., ville jeg sagt at det selvsagt er det beste. Men dette er ingen ny utfordring. Vi har visst om dette i hvert fall ti år, og det er stabile lave opptakstall ved de fire stedene der studie tilbys.
[ Prestestillingen er lyst ut for fjerde gang ]
Ber om tettere samarbeid
Selv om Aud Tønnessen ikke mener det erfaringsbaserte alternativet på MF er noen dårlig idé, frykter hun at viktigheten av teologisk kompetansen kan bli svekket.
– Når færre prester har et seksårig profesjonsstudium i teologi, mister Den norske kirke på sikt en faglighet som har vært fundament for prestetjeneste og kirkeliv. Jeg savner at kirkeledelsen blir tydeligere på hvilken verdi det teologiske studiet har for prestetjeneste og kirke, skriver TF-dekanen i en e-post til Vårt Land.
Også Tønnessen er klar på at det er krevende for DNK å komme seg forbi rekrutteringsutfordringene – som hun bemerker at har vart i mange år.
– Her ønsker jeg meg et tettere samarbeid mellom Den norske kirke og utdanningsinstitusjonene. Videre bør kirken gi plass for faglig utvikling innen stillingene, slik at utdanningene får plass i utøvelsen av tjenesten og at det blir tydelig at kirken vil ha folk som tar kirkelige utdanninger, skriver hun i en e-post til Vårt Land.
Tønnesen skriver at «vi i kirken tar for gitt hvor viktig arbeid vi er med på». At Knut Tveitereid skriver at «rekrutteringskrisen har vært fraværende i debatten så langt», er hun riktignok ikke enig i.
– Jeg opplever faktisk at vi på TF i mange år har løftet denne problemstillingen, kanskje fordi vi i tidligere perioder har hatt lav rekruttering til studiene. Det har også vært lett å lese den demografiske utviklingen og tallenes tale. Det har vært en driver for vårt eget rekrutteringsarbeid, og vi ser viktigheten av å utdanne til kirkelig tjeneste.
[ Stor landsoversikt: Her manglar det flest prestar ]
Studenter til pumpene
Kirkerådsmøte pågikk mandag og tirsdag denne uken. Under mandagens møte kom de frem til en anbefaling om å vedta en ordning kalt «prest under utdanning». Ordningen legger til rette for at teologistudenter kan jobbe som prest mens de utdanner seg.
– Anbefalingen viser at vi har store behov for å rekruttere flere prester. Vi må prøve flere veier som vi vet gir resultater med tanke på å få flere prester i arbeid, skrev preses Olav Fykse Tveit i en e-post til Vårt Land.
Tirsdag diskuterte Kirkerådsmøtet et annet tilbakevendende og tidvis konfliktfylt tema – nemlig hvordan DNK skal organiseres i fremtiden. To forslag lå allerede på bordet, men i Kirkerådet var det uenighet om hva som er det beste alternativet. Under tirsdagens møte ba de derfor administrasjonen om å tegne ut en tredje modell.