Religion

Åsland kjente ikke til SMS-kampanje

AVSTAND: Hovedstyrelederen i Misjonssambandet informerte ikke egen administrasjon om at han ble forsøkt påvirket i en SMS-kampanje. – Ikke hatt noen avgjørende betydning for prosessen i hovedstyret.

I vår sendte et titalls personer knyttet til Misjonssambandet en SMS til misjonsorganisasjonens hovedstyreleder Raymond Bjuland.

SMS-kampanjen ble kjent i artikkelen forrige lørdag om varslingssakene som i flere år har preget Misjonssambandet.

Meldingen, sendt av et titalls personer, var følgende:

«Til hovedstyrets leder. I snart to år har NLMs ledelse blitt kritisert for uredelighet og maktmisbruk. I Dagen 1. mars ble det kjent hvordan ledelsen har tråkket over en ny grense ved å engasjere advokat mot en varsler for å bringe denne til taushet. Innlegget viste også hvordan sannheten blir forvrengt, slik mange varslere har påpekt. Tillitskrisen i NLM er så alvorlig at hovedstyret må agere nå. Det handler om organisasjonens fremtid».

Meldingen ble spredt til en rekke varslere og andre i organisasjonen som var antatt å dele synet på «tillitskrisen» i Misjonssambandet. Den skal ha blitt sendt fra et titalls personer til Bjuland i løpet av den første uken i mars i år.

Jeg oppfattet disse SMS-ene som en samordnet aksjon for å gi en beskjed til meg som hovedstyrets formann

—  Raymond Bjuland, hovedstyreleder i Misjonssambandet

Ukjent for generalsekretæren

Vårt Land er kjent med at administrasjonen i Misjonssambandet ikke visste om SMS-kampanjen.

– Jeg kan bekrefte at jeg ikke fikk greie på at det var en sms-kampanje før jeg ble informert om at det sto i Vårt Land, sier tidligere generalsekretær Øyvind Åsland.

Han ønsker ikke å svare på hva det sier om forholdet mellom styreleder og generalsekretær at han ikke ble informert om det koordinerte påvirkningsforsøket.

Dette var ukjent for meg, forteller personalleder i Misjonssambandet Kari Margrethe Solvang.

– At det har foregått en SMS-aksjon er både overraskende og urovekkende. Det bekrefter et inntrykk vi har hatt av at det har pågått påvirkning som vi ikke har visst om, sier Solvang.

Hun ønsker ikke nå å svare på hva hun synes om at hovedstyreleder Raymond Bjuland ikke har informert administrasjonen om SMS-kampanjen.

Bjuland: – Så ingen grunn til å melde videre

Raymond Bjuland svarte ikke på Vårt Lands henvendelser på telefon, men svarer skriftlig på spørsmål i en e-post.

– Hvorfor informerte du ikke administrasjonen om at du hadde mottatt en rekke likelydende tekstmeldinger med et budskap som var ment til å påvirke hovedstyret til å “agere”, hovedstyreleder Raymond Bjuland?

– Jeg oppfattet disse SMS-ene som en samordnet aksjon for å gi en beskjed til meg som hovedstyrets formann. De har ikke hatt noen avgjørende betydning for prosessen i hovedstyret eller mine vurderinger i denne saken. Jeg så ingen grunn til å melde dette videre. Jeg så det kun som et behov fra noen om å si ifra, skriver Bjuland.

---

Norsk Luthersk Misjonssamband

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion