Religion

Påmeldingsrekord hos Human-Etisk Forbund

KONFIRMASJON: Mens Den norske kirke opplever jevn nedgang, er situasjonen en annen for Human-Etisk Forbund. – Dette hadde vi ikke engang drømt om, sier generalsekretær Trond Enger.

Mandag var en uvanlig god dag for Human-Etisk Forbund (HEF). Rundt 7.000 meldte seg nemlig på da påmeldingen til neste års konfirmasjoner åpnet. Det er mer enn en seksdobling sammenlignet med fjoråret på samme tid.

– Det hadde vi ikke engang drømt om. Vi forventet noen tusen i løpet av dagen, men det kjempetrykket fra morgenen av…

Generalsekretær Trond Enger er godt fornøyd med starten på neste konfirmasjons-sesong.

– Selv om vi har alt fra navnefest til gravferd, er vi mest kjent for konfirmasjonene våre, og det har blitt en del av den norske tradisjonen. Det er vi veldig stolte over, og må bare skalere opp til neste år – og ha et enda bedre datasystem, sier generalsekretær Trond Enger.

Såpass stor var nemlig pågangen at HEFs teknisk kapasitet knelte.

– Serveren var ikke klar for å behandle 5.000-6.000 mennesker i kø, erkjenner Enger, som samtidig beklager til dem som måtte vente lenge i kø.

Færre til kirken

De rekordhøye HEF-tallene går i motsatt retning av trenden de siste femten årene. Ifølge SSB har andelen konfirmerte blant landets 15-åringer sunket årlig siden 2007. Også Den norske kirke opplever jevn tilbakegang.

Tall fra Kostra og Statistisk sentralbyrå viser at tallet på kristelige konfirmanter i 2005 var 42.110. Ti år senere, i 2015, var tallet 39.527. Siste oppdaterte tall – fra 2020 – er 33.083.

– Vi har jobbet med påmeldingsløsningen vår, og vært tidligere og tidligere ute med informasjon om kurs- og seremonidager. Så det er veldig mange som har sittet klare for å finne rett kurs.

Enger mener HEF lykkes godt med en sentral del av deres formål – å være til stede i livene til dem som vil ta i bruk humanistiske seremonier. Generalsekretæren påpeker at konfirmasjonstallene i Sverige går enda mer ned enn i Norge, og at de «i liten grad» har et humanistisk alternativ.

– Å ha seremonier og tradisjoner i livet er en god ting, og vi er glade for at vi sammen med Den norske kirke ivaretar konfirmant-tradisjonen og markeringen av å bli voksen.

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen er journalist i Vårt Lands kulturavdeling

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion