Religion

Tror Hillsong vil bevege seg nærmere sine norske røtter

HILLSONG: I jakten på en ny identitet, antyder Karl Inge Tangen at Hillsong Norge gjør lurt i å ta grep: – Viktig å finne tilbake til de teologiske røttene.

– Både nasjonalt og internasjonalt må Hillsong nå finne en ny identitet.

Det sier Karl Inge Tangen, forskningsleder ved Høyskolen for ledelse og teologi, om Hillsong Norges mulig uttrekning fra Hillsong internasjonalt. Han er ikke overrasket over at flere tar til orde for å trekke seg ut av moderorganisasjonen.

Et enstemmig lederteam, pastorteam og styre mener nemlig at menighetene i Norge er best tjent med å fortsette uten å være en del av Hillsong Church.

En innstilling som foreslår å «lansere nytt navn, visjon, verdier og strategi», skal stemmes over under et årsmøte torsdag.

– Når et stort, internasjonalt nettverk som er helt avhengig av et dynamisk og attraktivt sentrum, mister det senteret, vil det være behov for gjenoppbygging. Båndene er relativt kortvarige, og Hillsongs bånd til den norske pinsebevegelsen er lenger.

Oslo, Norge. 24.03.22.  Illustrerende bilde Hillsong

Teologiske røtter

Det har stormet rundt Hillsong de siste årene, og i mars i år trakk grunnleggeren Brian Houston seg. Han er siktet for å dekke over informasjon om sin fars angivelse seksuelle overgrep, og er selv funnet skyldig i å sende upassende meldinger og ta seg inn på hotellrommet til en kvinne. Her hjemme trakk tidligere hovedpastor Jostein Krogedal seg i 2020, etter manglende tillit og gjentatte varslinger mot hans lederstil.

Karl Inge Tangen vil ikke mene noe om hva Hillsong Norge bør gjøre, men han antyder likevel at han tror det er en god idé å ta noen grep.

Man må huske på at Hillsong Norge startet som en Intro-kirke, som en del av pinsebevegelsen

—  Karl Inge Tangen

– Å grave i sine teologiske røtter og finne en sterk forankring i Bibelen, vil nok være viktig. Hillsong har blitt store fordi de har klart å kombinere noenlunde klassisk teologi med veldig friske og innovative uttrykksformer. Men mister man litt av troverdigheten til trosgrunnlaget, tenker jeg at det å finne tilbake til de teologiske røttene er viktig.

«Vi opplever at det beste for den norske forsamlingen er at vi kan stå på egne ben og få ro til å fortsette de gode prosessene vi allerede er i gang med Norge», utdyper Hillsong Norge-ledelsen i sin innstilling til torsdagens årsmøte.

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
  • Har etablert forsamlinger i storbyer over hele verden, med over 150.000 medlemmer til sammen.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, og retter seg spesielt mot unge.

---

– Ikke overasket

Karl Inge Tangen er opptatt av at den internasjonale megakirken er en nettverksbasert organisasjon – at båndene derfor er kortvarige og at det ikke er tunge strukturer som ligger bak. Når en magnet som Brian Houston forsvinner, får det noen naturlige ringvirkninger, mener han.

– Hvis senteret mister sin troverdighet, løsner båndene til periferien. Det er sosiologisk forutsigbart. Dessuten er båndene til norsk pinsebevegelse lengre. Man må huske på at Hillsong Norge startet som en Intro-kirke, som en del av pinsebevegelsen. Når Brian slutter og Hillsong sentralt ikke etablerer et sterkt narrativ for hvorfor man skal knytte seg til dem, er det ikke usannsynlig å trekke seg ut.

Pinsekirken Hillsong har vært etablert i Norge siden 2017. Det skjedde fordi den norske pinsekirken Intro ble del av det internasjonale kirkesamfunnet, som har utspring fra Australia. Da Intro gikk inn i Hillsong, bestod kirken av åtte lokale forsamlinger på ulike steder i Norge.

Hovedpastor i Norge, Andreas Hasseløy, har opplyst til Vårt Land at Hillsong Norge først vil kommentere saken etter å ha informert kirken om resultatet fra årsmøtet torsdag kveld.


Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion