Religion

Allierer seg med biskoper etter gjentatte svindelforsøk

E-POST: Den norske kirkes digitaliseringssjef frykter såkalt direktørsvindel: – Om du får en e-post fra en biskop, er du gira på å svare fort.

Ansatte i Den norske kirke er ufrivillig innblandet i svindelforsøk. I løpet av de siste ukene har nemlig flere ansatte opplevd at det har blitt laget falske e-post-adresser i deres navn. «Typisk svindelforsøk der adressen etterligner en adresse fra en kirkeansatt», informerte Jan Rune Fagermoen, avdelingsdirektør i Kirkerådet, forrige uke – da rådet også anmeldte forholdene til politiet.

Digitaliseringssjef Magnus Hvalvik forteller at i alt 50 personer enten har mottatt falske e-poster eller selv fått egen e-postadresse forfalsket.

– Den viktigste måten å angripe dette på er å bevisstgjøre ansatte. Man får ikke stoppet en sånn adresse før den er merket som falsk, så det å øke bevisstheten er nøkkelen, sier han til Vårt Land.

Digitaliseringssjefen påpeker at når en e-post ser ut til å komme fra en leder, er sjansen større for å bli lurt. Denne formen for svindel kalles ofte direktørsvindel, og derfor har Kirkerådet i helgen gjort biskopene oppmerksomme på svindelforsøkene – og flere biskoper har derfor skrevet om dette i sine kanaler.

– Om du får en e-post fra en biskop, er du gira på å svare fort. Men det er viktig å alltid sjekke avsender.

Fersk kartlegging

I e-postene utgir svindlerne seg for å være biskoper og andre kirkelig ansatte, og ber om tjenester eller pengedonasjoner – såkalt phishing. DNK sentralt har gått ut og advart mot de falske adressene, som gjerne ser sånn ut: kari.kirken@gmail.com. E-postadressene til kirkelige ansatte er derimot ikke Gmail-kontoer, og de fleste slutter med @kirken.no.

Magnus Hvalvik i DNKs sikkerhetsutvalg forteller at de nylig har gjennomført en phishing-kartlegging, der de sendte ut en e-post «som så suspekt ut» til en lang rekke ansatte. På den måten kan man se hvor mange som vil gå på et slik svindelforsøk – og bevisstgjøre ansatte på viktigheten av å være oppmerksom.

Hvalvik kjenner hittil bare til at én person har blitt lurt i det faktiske forsøket.

Nb: Falske e-poster! Det er blitt opprettet falske epostprofiler til noen av Den norske kirkes biskoper og ledere, der...

Posted by Solveig Fiske on Sunday, May 29, 2022

Nb: Falske e-postar! Det er vorte oppretta falske epostprofilar til fleire av biskopane og andre leiarar i Den norske...

Posted by Biskop Ann-Helen on Sunday, May 29, 2022


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion