Religion

Stavanger-biskopen erkjenner «feil»: – Tok stilling til en sak det er uenighet om i en bønn

ABORTDILEMMA: Noen har rast over, og mange har takket for, Anne Lise Ådnøys Facebook-bønn for lovlig aborttilgang i USA. Nå ser biskopen at hun kunne formulert den komplekse problemstillingen annerledes.

«Tankene er mange etter forrige ukes innlegg og alle reaksjonene på det» skriver Stavanger-biskop Anne Lise Ådnøy på sin Facebook onsdag.

I løpet av de syv dagene som har gått siden hun la ut en status med en bønn for at amerikanske kvinner som blir ufrivillig gravide må kunne avbryte svangerskapet innenfor lovlige rammer, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

Nå sier Ådnøy at det «ble feil» å formulere seg på den måten hun gjorde.

– Jeg tok stilling til en sak det er uenighet om i en bønn, sier hun til Vårt Land.

Mener det er naturlig å uttale seg

Ådnøy forteller at spesielt mange kvinner har gitt tilbakemeldinger på, og takket for, posten hun la ut.

– Men det har også vært mange som er uenige i mitt opprinnelige innlegg. De mange og kraftige reaksjonene viser at dette er tema som engasjerer sterkt.

– Selv om jeg i utgangspunktet ytret meg på Facebook om dette, egner nok temaet seg best til å fortsette samtalen andre steder enn i sosiale medier, der den lett blir polarisert, sier biskopen.

To av dem som har rettet kritikk mot biskopens bønn, er kirkerådsmedlem Therese Egebakken og skribent Sofie Braut.

På Facebook skrev Egebakken at hun er «skuffet over at Anne Lise bidrar til å fremstille abort som noe som bare handler om kvinnen og kvinnens perspektiv. Kirken bør løfte frem menneskelivets unike verdi. Ikke ta til orde for selvbestemt abort eller be offentlige bønner til Gud om å avbryte svangerskap. Vi må aldri glemme at dette også handler om det ufødte menneskelivet. Å be om å avbryte liv blir absurd».

– Hva slags rolle har biskopen i tematikker som omhandler abort og kvinnerettigheter? Skal biskoper ytre seg, og i så fall hvordan og hvorfor?

– Abort og kvinnerettigheter er etiske spørsmål som det er naturlig at biskoper uttaler seg om i kraft av sin posisjon, sier Anne Lise Ådnøy.

Ny bønn

– Tenker du det nå er mulig å formulere en samlende bønn om tematikken i det hele tatt? Og er en Facebook-kanal riktig sted å gjøre det på?

– Ja, og det har jeg gjort i dagens Facebook-post, svarer Ådnøy.

Her er bønnen hun sikter til, publisert 18. mai:

«Den siste ukas erfaring gjør at jeg ber:

Gode Gud, når vi som kristne ikke er enige, gi oss evne til å lytte desto mer til hverandre. Styrk vår enhet, gi klokskap og visdom. Vi ber for barnet i mors liv. Vi ber for kvinner og menn i krevende livssituasjoner. Amen.»

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion