Religion

Etterlyste hesteurin for å gjøre taket på Nidarosdomen grønt

NIDAROSDOMEN: Et facebook-innlegg litt ut av det normale, ba om urin til Norges mest kjente kirkebygg.

Det nye taket over kongeinngangen til Nidarosdomen er brunt. Kobberet har ennå ikke rukket å bli grønt, og oksideringsprosessen kan ta femti år.

Det viser seg derimot at denne prosessen kan fremskyndes.

En blanding av hesteurin, saltsyre, tapetlim og urin skal nemlig gjøre at kobberet blir irrgrønt på bare noen uker.

Derfor kom det en noe uvanlig forespørsel fra Henning Grøtt ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider, i en lokal facebook-gruppe, ifølge NRK:

Har noen 4-5 liter hesteurin?

Hvorfor hestetiss?

Blandingen som brukes ble ikke funnet ved en tilfeldighet, sier restaureringsarbeiderne til NRK. Det var for 20 år siden at det ble funnet penselstrøk på taket til Nidarosdomen, som etter testing viste spor av hesteurin, saltsyre, tapetlim og sagflis.

Denne blandingen har siden blitt brukt ved andre restaureringsprosjekter, og ble for første gang brukt på søndre oktogontårn i 2010.

Til NRK sier smed Odd Inge Holmberget i Nidaros domkirkes restaureringsarbeider, at det lukta kraftig etter at de påførte blandingen på tårnet.

– Det luktet bondegård lang vei da vi tok det på, sier Holmberget.

Skjerdump fra Facebook-gruppa «Du vet du er fra Byneset når....» fra Nidaros domkirkes restaureringsarbeider. De etterlyste hesteurin for å hjelpe med fargeleggingen av Nidarosdomens tak.

Fant egen urin-leverandør: Norek

Hvem som skal levere urinen er nå blitt funnet. Den pensjonerte feltritthesten «Norek» er nemlig blitt valgt ut.

Hesten tisser kun til bestemte tider, og gjør det som oftest inne i stallen. Dette gjør innhentinga av urinen enklere, ifølge hesteeier Anne Grethe Opdal.

Hun ble oppmerksom på forespørselen da dattera tagget henne i Facebook-innlegget.

– Jeg må innrømme at jeg ikke skjønte helt hva de skulle bruke det til. Men jeg regnet med det var noe slikt, sier Opdal, som synes det er stas å bidra til å bevare Nidarosdomen.

Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion