Religion

Patriarken anklages for å ha tjent enorme summer på sigaretter: Nå vil EU stumpe formuen hans

STRAMMER GREPET: Den russisk-ortodokse kirkes patriark ble onsdag foreslått oppført på EUs sanksjonsliste. Religionsprofessor Vebjørn Horsfjord betegner grepet som dramatisk.

Onsdag la Europakommisjonens president Ursula von der Leyen fram EUs hittil sjette sanksjonspakke mot Russland. Her foreslås det blant annet å sanksjonere Den russisk-ortodokse kirkes patriark Kirill, som flere ganger har gått langt i å rettferdiggjøre invasjonen av Ukraina.

– Kirill er absolutt en sentral aktør i det russiske propagandaapparatet. Han har tette bånd til Putin, og har kommet med utvetydig støtte til invasjonen, sier Vebjørn Horsfjord, som er religionsprofessor ved Høgskolen i Innlandet.

Dramatisk

Horsfjord forklarer at sanksjonene innebærer at Kirill ikke får reiste til EU-land, og at eiendommer og formue plassert i Europa fryses.

– Det er et dramatisk grep overfor lederen av et av verdens fremste kirkesamfunn. Med restriksjoner på reise blir jo også muligheten for kontakt og dialog mer begrenset. Dermed griper EUs sanksjoner også inn i trossamfunnenes mulighet til dialog og diplomatisk arbeid.

Sebastian Rimestad er gjesteforsker ved Universitetet i Erfurt, med ortodoks kristendom som forskningsområde. Han sier seg enig med Horsfjord i at sanksjonene sender et tydelig signal, og at reiseforbudet vil kunne ramme det økumeniske arbeidet.

– Han har vært en viktig aktør i kirkas økumeniske arbeid, og var tidligere utenriksansvarlig i kirka. Etter at han ble patriark har han riktignok ikke reist så mye, sier Rimestad.

Han legger til at den tverrkirkelige dialogen uansett har surna betraktelig i det siste. I et intervju med den italienske avisa Corriere della Sera på tirsdag ba Pave Frans patriarken om «å ikke gjøre seg til Putins altergutt».

pave frans, patriark kirill

Slo seg opp som tobakksimportør

Videre sier Rimestad at sanksjonene også vil kunne ramme Kirill økonomisk. Den russiske, uavhengige avisa Novaja Gazeta anslo i 2019 at patriarken er god for 4–8 milliarder dollar, et anslag avisa legger til at det er umulig å ettergå ettersom mye av formuen er plassert i utlandet.

– En del av pengene har han fått direkte gjennom kirkelige kanaler, men mye av det stammer fra et tobakksfirma kirka dreiv på 90-tallet. Da importerte kirka sigaretter som de slapp å betale skatt for på grunn av kirkelige særprivilegier.

Sebastian Rimestad, gjesteforsker ved Universitet i Erfurt. Religionsviter.

Rimestad forteller også at Kirill lever et luksuriøst dobbeltliv. Som eksempel nevner han et bilde som har sirkulert på nettet av det som angivelig skal være patriarken iført badebukse, om bord en påkosta yacht. Et annet eksempel er et bilde som ble publisert av kirka i 2009, hvor Kirill har på seg ei klokke som skal være verdt 30.000 dollar.

Bildet var redigert i et bildebehandlingsprogram, slik at klokka i utgangspunktet ikke syntes. Men de som redigerte bildet hadde ubeleilig nok glemt å fjerne refleksjonen av klokka i det speilblanke bordet Kirill satt ved, og kirka måtte seinere ut å beklage episoden.

Ikke lenger en hellig mann

Rimestad mener også at det finnes sterke indikasjoner for at Kirill har hatt tilknytning til KGB, den tidligere sovjetiske etterretningsorganisasjonen som også la grunnlaget for Putins vei til makta.

– På den tida var det umulig å skaffe seg posisjoner i Den russiske ortodokse kirke uten å ha tilknytning til KGB. Ofte måtte man også på et eller annet vis kompromittere seg, slik at organisasjonen kunne sikre seg de geistliges lojalitet. Det kan derfor ikke utelukkes at han er utsatt for utpressing, sier forskeren.

Videre forteller Rimestad at han har hatt mye kontakt med russisk-ortodokse teologer i den europeiske diasporaen. Ifølge Rimestad har sanksjonene blitt overveldende bifalt.

– I disse forumene har man begynt å omtale ham som Vladimir Gundjajev, altså fødenavnet hans. Det er et uttrykk for at de ikke lenger anser han som en hellig mann og som den legitime patriarken. De er tydelige på at stat og kirke må skilles, og at Kirill må fjernes.


HØR VÅRT LANDS PODKAST:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion