Religion

Vil redde menighetsbarnehager med eget selskap

BARNEHAGER: De syv siste årene er 20 barnehager enten lagt ned eller solgt til nye eiere. Nå foreslår KA et ideelt nasjonalt selskap for å redde menighetsbarnehagene.

Er det mulig å gjøre noen grep for å sikre en trygg fremtid for menighetsbarnehagene?

Det var spørsmålet KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter ville finne ut av. For et år siden startet de dermed et prosjekt med lokale barnehageeiere for å sikre landets menighetsbarnehager en trygg fremtid.

– Vi har kommet så langt at vi nå har begynt å invitere barnehageeiere til informasjonsmøter. Der kommer vi til å foreslå at menighetsbarnehager går sammen i et ideelt nasjonalt menighetsbarnehageselskap, sier Jens A. Bjelland, politisk seniorrådgiver i KA.

Første møte vil bli allerede 3. mai. Alle detaljer er ikke på plass, men så langt er det foreslått å opprette et ideelt aksjeselskap som menighetsbarnehagene eier sammen.

– Målet er å skape et profesjonelt drevet og ideelt selskap med et miljø som bare driver med barnehager, men som samtidig er eid av kirkelige interesser. Da ønsker vi ikke å svekke, men styrke den kirkelige profilen, sier Bjelland.

Glad for trygghet

Holmentoppen barnehage er en av tre menighetsbarnehagene som driftes av Asker kirkelige fellesråd. Kirkesjef John Grimsby er svært begeistret for KAs forslag og tror det «prinsipielt kan være klokt», men minner om at det er Holmen menighetsråd som er eier.

Kirkesjef i Asker John Grimsby. Holmentoppen barnehage.

– Jeg mener ikke noe om hvorvidt menighetsrådet bør takke ja til dette, men jeg vil bestemt råde dem til å vurdere muligheten nøye. Jeg håper alle barnehageeiere i Den norske virke vil ta imot invitasjonen og drøfte fordeler og ulemper.

Grimsby ser på sin side ingen ulemper ved opprettelsen av et slikt selskap.

– Målsettingen er at barnehagene skal styrke sitt driftsgrunnlag og sin identitet som kirkelige barnehager. Holmentoppen skal ikke miste identiteten sin. Den direkte eierstrukturen vil bli annerledes, men jeg tenker at dette kan tilføre økonomisk, pedagogisk og administrativ trygghet.

Jeg håper alle barnehageeiere i Den norske virke vil ta imot invitasjonen og drøfte fordeler og ulemper

—  John Grimsby, kirkesjef

– KA vil trygge barnehagenes fremtid. Hvordan vil du beskrive Holmentoppens fremtidsutsikter? Er barnehagen trygg?

– Den er det i dag. Vi har en sunn drift, og godt bemanning med tanke på antallet barn. Holmen menighet eier lokalene selv, og fellesrådet sikret et samspill med de andre menighetsbarnehagene i området.

Grimsby bemerker at dette ikke skal være noen redningsplanke for barnehager som allerede sliter med driften, men minner samtidig om at det er sårbart å være en liten barnehage.

?

Fra 75 til 54 barnehager på syv år

KA har mer enn 450 medlemsvirksomheter, blant dem hele Den norske kirke (DNK). Menighetene i DNK driver i dag 54 barnehager, såkalte menighetsbarnehager. Av disse er 17 åpne barnehager, 37 ordinære barnehager.

De siste seks til syv årene har det blitt lagt ned eller solgt en rekke menighetsbarnehager.

I 2015 drev KAs medlemmer i alt 75 barnehager. Siden da er mer enn tjue barnehager lagt ned eller solgt til andre eiere, og tallet er i dag 54.

Dette er ikke en redningsaksjon for barnehager som sliter, men et forsøk på å organisere oss for fremtiden

—  Jens A. Bjelland, seniorrådgiver i KA

Det er et større bakteppe som tegner utfordringene menighetsbarnehagene står i, noe Vårt Land har omtalt tidligere. Bjelland ser på det som todelt:

  • Det er særlig krevende å være en enkeltstående barnehage, noe Telemarksforsking underbygger. Her peker rapportene på smådriftsulemper som høyere administrasjonskostnader per barn, vanskeligere vikarsituasjon, samt styrer som må bruke mer tid på administrasjon og som har mindre ressurser til å utvikle pedagogikken.
  • Regjeringens foreslår endringer i barnehageloven for å regulere de private barnehagene. 8. april kom Støre-regjeringen med forslag til nye innstramminger: De nye reformene vil påvirke eiernes ansvar med eksempelvis ny pedagognorm, en bemanningsnorm og et nytt statlig tilsyn med barnehagenes økonomi.
  • I Den norske kirke er det som oftest menighetsrådene som eier barnehagene.

– Flere av disse er også bekymret for pensjonsutgiftene som ikke blir fullt ut dekket av de tilskuddene de får. Et menighetsråd har flere ting å tenke på enn å drive barnehager, sier Bjelland.

Kirkesjef i Asker John Grimsby. Holmentoppen barnehage.

Først intensjonsavtaler

Bjelland mener at de trenger et sted mellom tolv og 20 barnehager for å kunne starte et eget selskap.

– Vi vil invitere til å inngå intensjonsavtaler om å bli med i et nasjonalt barnehageselskap, som vil være eid av menighetene selv.

KAs styre selv har ikke bestemt om de skal gå inn i på eiersiden i et slikt selskap. Det er en avgjørelse som kommer i løpet av noen måneder. Kirkerådet kan være en annen aktuell eier.

– Det vil også være viktig hvilke barnehager vi tar med inn i selskapet fra begynnelsen av. Vi vil begynne med de som har en sunn drift i dag, sier Bjelland, og understreker:

– Dette er ikke en redningsaksjon for barnehager som sliter, men et forsøk på å organisere oss for fremtiden.

---

KA og menighetsbarnehager

  • KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter har over 450 medlemsvirksomheter, deriblant hele Den norske kirke (DNK).
  • Menighetene i DNK driver i dag 54 menighetsbarnehager. 17 av disse er åpne barnehager, mens 37 er ordinære barnehager.
  • I 2015 var tallet 75 barnehager. 21 barnehager har blitt lagt ned eller solgt til andre eiere de siste syv årene.

---

Kan utvide etter hvert

I prosessen har KA snakket med flere rådgivere, samt andre ideelle barnehagefellesskap, med tanke på hvordan de er drevet.

– Fra starten ansettes en daglig leder og en økonom, og hvis man har råd, en pedagogisk utvikler. Her ser vi også for oss et samarbeid med IKO – kirkelig pedagogisk senter. Avhengig av hvordan økonomien går, kan det bli mulig å utvide staben og tjenestene.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion