Religion

KrF-topper ut mot miljødemonstrasjon: – Respektløst og nesten ikke til å tro

PROTEST: – Jeg reagerer voldsomt på at en prest bruker kirken slik 1. påskedag, sier KrF-fylkesleder Bror-Lennart Mentzoni. Han og flere politikere reagerer kraftig etter at miljøaktivister avbrøt påskegudstjenesten søndag.

REAGERER: KrF-fylkesleder Bror-Lennart Mentzoni mener aksjonen 1. påskedag var respektløs.

Det var søndag 1. påskedag at rødkledde miljøaktivister forsøkte å avbryte påskegudstjenesten i Skien kirke. Fremst blant aktivistene gikk teolog Ellen Hageman i prestekjole, bærende på et kors med døde dyr.

– Jeg synes det er uforståelig og respektløst at de velger en sånn form for protest. Spesielt ettersom én av dem som var med faktisk er ordinert prest og burde forstå hva påsken, korset og døde legemer på et kors egentlig betyr, sier KrFs fylkesleder i Vestfold og Telemark, Bror-Lennart Mentzoni.

Han får støtte fra KrFs nestleder Dag Inge Ulstein:

– Denne demonstrasjonen på selve 1. påskedag, en høytidsdag med lang og sterk tradisjonene i vårt land, er både trist og vitner om mangel på respekt for gudstjenestedeltagerne, sier Ulstein til Vårt Land.

Det var aktivister fra Telemark-avdelingen til sivil-ulydighets-gruppa Extinction Rebellion (XR), som forsøkte å ta seg inn i kirken søndag. Under aksjonen klarte de å avbryte soknepresten Øystein Gunnersens preken, men ble raskt stanset av menigheten før de fikk tatt seg helt inn i kirken.

Sammenligner med koranbrenning

Formålet til aksjonistene var å demonstrere mot tap av natur og artsmangfold. Protesten falt i svært dårlig gjord hos både sokneprest Gunnersen og flere av kirkegjengerne. Gro Kristoffersen (76) var selv i kirken og sa til Vårt Land hun ble skremt av hendelsen.

– Jeg har stor sans for at vi skal redde planeten vår, men jeg godtar ikke at ordinerte prester deltar i sånne demonstrasjoner, sa hun søndag.

Krassest har kritikken derimot vært fra Frp og stortingsrepresentant fra Telemark, Bård Hoksrud:

– Det å avbryte en gudstjeneste første påskedag med et kors med døde dyr spikret til det, er en minst like respektløs handling som å brenne koranen, sier Hoksrud til NTB.

Dermed synes Frp-profilen å trekke en parallell til Rasmus Paludans koranbrenning i Sverige, som utgjør et bakteppe for opptøyene i svenske byer de siste dagene.

Mener aksjonen virker mot sin hensikt

KrF-fylkesleder Mentzoni ønsker ikke å sammenligne aksjonen under påskegudstjenesten med koranbrenning. Han svarer slik når Vårt Land spør om parallellen Hoksrud trekker er rimelig:

Dag-Inge Ulstein er valgt til ny nestleder i KrF. Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er helt klart noe av det samme: Man viser forakt og respektløshet overfor menneskers tro. Men jeg reagerer voldsomt på at en ordinert prest bruker kirkerommet på denne måten. Det er nesten ikke til å tro.

Mentzoni understreker samtidig at nedbygging av natur og tap av naturmangfold er et viktig tema.

– Det er nesten det som er mest paradoksalt. Man skaper ikke engasjement for saken blant kirkegjengerne, man skaper bare motstand og hoderystende reaksjoner, fordi det tramper på det kirkegjengerne var der for, mener KrF-politikeren, og får støtte fra Dag Inge Ulstein:

– Jeg tror at alle vi som jobber for en verden der klimautfordringene blir tatt på alvor, ser at det er bedre og mer effektive måter å skape forandring på enn å forstyrre gudstjenester eller å blokkere veier og offentlige bygg, mener KrF-nestlederen.

Teolog Ellen Hageman og rødkledde miljødemonstranter forsøkte å avbryte påskegudstjenesten i Skien kirke. Her er Hageman utenfor kirken 1. påskedag, med et kors med døde dyr på.

– Et ubehag man trenger å kjenne på

Initiativtaker og teolog Ellen Hageman understreker overfor Vårt Land at dyrene på korset ble funnet døde ute i naturen og at hun forstår at uttrykket i aksjonen kan vekke ubehag hos folk.

– Men da er det kanskje også et ubehag man trenger å kjenne på. For det er dette vi gjør hver dag uten å kjenne på det: Vi ofrer andre arter for vårt velbefinnende. Derfor hang vi disse dyrene på korset.

Vårt Land har forelagt Hageman hovedtrekkene i Bror-Lennart Mentzonis kritikk mot henne. At KrFs lokale fylkesleder mener aksjonsformen virker mot sin hensikt må stå for hans regning, mener miljøaktivisten.

– Dette er ikke noe vi gjør av lett hjerte, men fordi vi er redde og alvorlig bekymret for kommende generasjoner, naturen og andre arter også, sier hun.

Vil ha biskopene på banen

Flere har vært kritiske til at miljøaktivistene valgte å aksjonere i en kirke 1. påskedag. Hageman sier at Den norske kirke og gudstjenesten i Skien, ikke ble valgt tilfeldig. Teologen viser til at kirken i flere århundrer har hatt en sterk påvirkningskraft på folks tanke- og følelsesliv i Vesten, og dermed har et medansvar for naturkrisen.

– Det er viktig at vi forholder oss til naturkrisen med følelsene våre også, ikke bare med fornuften. For vi vet hva som trengs, men likevel gjør vi det ikke. I dag har vi nemlig ingen tabuer eller følelsesmessig reaksjoner når vi tar oss til rette i naturen på en måte som rammer andre arter, sier Hageman.

Det har kirken sin del av ansvaret for, mener hun, siden forkynnelsen om forvalteransvaret i praksis har satt mennesket over resten av naturen.

Teologen og miljøaktivisten etterlyser teologisk nytenkning fra Den norske kirke, og ønsker biskopene på banen:

– Vi må lese Bibelen på nytt med naturkrisen sine briller, finne andre veier enn forvalteransvaret, sier Ellen Hageman.

Teolog og rødkledde miljødemonstranter forsøkte å avbryte påskegudstjenesten i Skien

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion