Religion

Normisjon selger misjonsskolens tidligere hjem

NORMISJON: Normisjon vil selge Hurdal-eiendommen som i flere tiår var hjemmet til deres eneste misjonsskole. – Vi vil ha bygg til våre formål og ikke for å drive kommersiell utleie, sier styreleder i Normisjon Eiendom.

Eiendommen i Hurdal som tidligere var hjem til Normisjons misjonsskole Gå Ut Senteret (GUS), skal legges ut for salg. Det skriver Eidsvoll Ullensaker Blad (EUB).

Eiendommen har de seneste årene vært utleid til den private helseinstitusjonen Recoveryakademiet. Sistnevnte sa nylig opp sin leiekontrakt, og Normisjon er nå ikke lenger interessert i å leie ut.

– Vi trenger rett og slett ikke eiendommen. Normisjon skal ikke eie bare for å eie, sier Hans Christian Andersen, styreleder i Normisjon Eiendom, til Vårt Land.

Etter at Normisjon Eiendom ble etablert for to år siden, ble det bestemt at man skulle vurdere videre eierskap av flere eiendommer, blant annet Hurdal-eiendommen. Nå vil den føye seg inn i rekken av bygg som Normisjon har solgt de seneste årene.

– Ikke vårt formål

Hurdal-eiendommen ble drevet av GUS i 31 år, fram til skolen i 2015 flyttet til Trondheim. I dag er eiendommen for flere kjent som Recoverylandsbyen i Hurdal. Dette er et bo- og omsorgstilbud som Recoveryakademiet driver for personer over 18 år som har utfordringer med rus og psykisk helse, eller utviklingshemminger.

Daglig leder i Recoveryakademiet, Ole Andreas Underland sier til EUB at de nå har sagt opp leieavtalen, fordi de skal i tenkeboksen og vurdere hvor de skal plassere sine «recovery-landsbyer». At leieforholdet ble avsluttet, er ikke den eneste grunnen til at Normisjon nå har bestemt seg for å selge, ifølge styreleder Andersen.

– Etter at Gå Ut Senteret flyttet, er det ingen som har tenkt man trenger eiendommen til internt bruk, sier Andersen.

– Har dere vurdert å leie det ut på nytt?

– Nei. Normisjon skal ikke være eiendomsbesitter hvis ikke eiendommene er formålsbygg. Å drive kommersiell utleie er ikke vår oppgave.

Har snudd til overskudd

Vårt Land har tidligere omtalt Normisjons snuoperasjon fra stort underskudd til svimlende overskudd. Fra 2016 til 2018 hadde Normisjon store underskudd og gikk samlet omkring 100 millioner i minus. Normisjons underskudd var for øvrig bakgrunnen for vedtaket om å flytte GUS fra Hurdal.

Men alt i 2019 var mye gjort for å snu den negative utviklingen: Årene 2019 og 2020 ga et overskudd på til sammen nærmere 200 millioner. Brorparten av overskuddet kom fra salget av to store Oslo-eiendommer, Åsdalsveien 3 på Nordstrand og Pilestredet 100 A og B på Adamstuen.

Mister sine opprinnelige formål

En del av begrunnelsen for å selge Åsdalsveien 3 og Pilestredet A og B, var at de ikke lenger tjente sine opprinnelige bruksformål.

Bygningene på Nordstrand (Åsdalsveien 3) var Santalmisjonens gamle misjonærhjem, som ble benyttet av utsendinger på hjemmeopphold. I senere år er leilighetene blitt mer og mer leid ut til andre enn misjonærer, fordi de fleste utsendinger i dag har egne boliger i Norge så behovet for et misjonærhjem er mindre.

Leilighetene i Pilestredet 100 har historisk vært utleid til Indremisjonsselskapets ansatte og studenter ved Oslo Lærerhøgskole. Men også her ble driften mer kommersiell, før eiendommen ble solgt.

Vet om potensielle kjøpere

Denne gang er det heller ingen liten eiendom Normisjon skal gi slipp på. Bruksarealet er på 4200 kvadratmeter, tomten på 50.000 kvadratmeter, og den rommer 11 bygninger, ifølge EUB.

Næringstaksten ligger på omkring 20 millioner kroner.

Eiendomsselskapet som har fått ansvar for å selge er Eiendomsmegler 1 Jessheim. De opplyser til EUB at eiendommen ikke er blitt lagt ennå, men at de vet om potensielle kjøpere.

Daglig leder Recoveryakademiet, Underland, sier de vurderer å legge inn bud.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion