Religion

Denne «helt vanlige» menigheten samler Norge i påsken

PÅSKE: Salhus kirke får æren av å holde påskegudstjenester på NRK. Med kor, dans, og barnetegninger, inviterer de hele Norge til å ta del i påskens budskap og påskefeiring.

– En helt vanlig menighet i utkanten av Bergen... Hva visste NRK om hvem vi var?

Slik reagerte sokneprest Hanne Zimmermann-Ølberg, da hun ble spurt om Salhus kirke kunne tenke seg å holde årets påskegudstjenester på NRK.

– De hadde sjekket våre hjemmesider, Facebook og det som stod om oss på nett. De syntes vi hadde en spennende profil. Og så skadet det ikke akkurat at farmen-presten Thor Haavik var ansatt i en liten stilling hos oss, sier hun.

Salhus kirke var fornøyde med svaret.

– Det er viktig for menighet, stab og menighetsråd å stå sammen i arbeidet om store oppgaver. Derfor var det godt å vite at NRK ville ha oss «alle» og hele profilen vår. I tillegg var det en god mulighet til å peke på Jesus, sier Zimmermann-Ølberg.

---

Påskegudstjenester på NRK i Salhus kirke

  • Gudstjenestene sendes på TV (NRK1) og i radio (NRK P1) langfredag kl.11 og påskedag kl. 11.
  • Salhus kirke ligger helt nord i Bergen kommune og ble bygget i 1924.

---

– Mange jakter påskestemningen. Da må kirken være frimodig

– Hvordan inviterer man hele Norge til å ta del i påskens budskap og påskefeiring?

– Godt spørsmål! I samfunnet i dag er følelser veldig viktig, og jeg ser på sosiale medier at så mange lengter etter og leter etter noe som kan gi den gode «påskestemningen». Vi vil frimodig be dem om å la gudstjeneste være en slik god faktor i påskefeiringen i år, sier sokneprest i Salhus kirke, Hanne Zimmermann-Ølberg, og legger til:

– Den tradisjonelle gudstjenesten, den høytidelige stemningen, og det meningsbærende innholdet vil definitivt gi dem god påskestemning, og i mine øyne også et viktig møte med Jesus og evangeliet.

Rett før jul ringte NRK til Salhus kirke og spurte om de kunne tenke seg å holde de tre påskegudstjenestene på statskanalen. I en tid med krig, store miljøutfordringer og i kjølvannet av en pandemi er det godt å endelig kunne samles til fysiske påskegudstjenester, mener soknepresten.

– Det virker som noe av det mest fornuftige vi kan gjøre, sier hun.

?

Et lokalsamfunn i sving

Soknepresten forteller at arbeidet har vært et felles prosjekt for bygdene Salhus, Hordvik og Mjølkeråen, som alle sokner til Salhus kirke. Også elever ved barneskolene i de tre bygdene har laget tegninger med motiver fra påsken. Tegningene er hengt opp i kirken og vises i løpet av gudstjenestene.

For soknepresten ble det viktig at lokalsamfunnet følte seg involvert.

– Du ser at foreldrene blir stolte, og at de får et slags eierskap til gudstjenestene, sier hun.

Med et kor på 40 barn og en dansegruppe med lokale ungdommer, har menigheten fått til en yrende gudstjeneste, opplever Zimmermann-Ølberg.

– Det er mange ressurser i menigheten. Vi er veldig heldige som har en god stab, et flott menighetsråd og trofaste kirkegjengere. Vi spurte alle vi ville ha med, og alle sa ja. Det var viktig for oss å vise helheten i gudstjenestelivet og samtidig trekke inn lokale krefter som korpset og skolene.

?

Kirken som aktør i påsken

Soknepresten opplever at flere har lengtet etter å samles til påskegudstjeneste. På sosiale medier og i samtaler med soknepresten, har flere som stilte spørsmålet: Hva skal jeg gjøre i påsken og hvordan vil den bli god?

– Jeg hører at folk leter etter den gode påsken. Det må være noe meningsfylt, og ikke bare en ferie eller en «gul påske». Kirken må også være en aktør som gir tilbud om noen gode rammer for hva påsken er og kan være for folk. Et godt budskap til alle mennesker: Jesus lever og du kan få leve med ham i evighet, sier Zimmermann-Ølberg.

?

Sammen med Salhus kirkes kantor Magnar Børnes, spikret de sammen et program for de tre ulike gudstjenestene:

  • På palmesøndag ville de ha en gudstjeneste med kor, dans og dåp.
  • Langfredag måtte bli en tradisjonell pasjonsgudstjeneste med kirkekoret som forsangere, samt frivillige som tekstlesere.
  • Påskedag er festdagen med «alle» de kjente og kjære påskesalmene, med blåsere, lovsangsband og orgel. Da skal også barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) være tekstleser.

– Ja, hun hører til i menigheten og ville gjerne være med da hun ble spurt. Hun er jo kirkeminister!

?

– Forkynnelsen skal være relevant

Kirkens kapellan, kristen-influenser og farmen-kjendis Thor Haavik innrømmer at han kjenner på nervene før prekenen han skal holde.

– Preken første påskedag, det er jo den store festpreken. Det er så mange som skal se og høre den. Da står det litt på spill. Samtidig, man føler jo at man lever, sier han og ler.

?

Kapellanen mener det er viktig å bli minnet på og fortelle påskens budskap hvert år. For å klare det, må budskapet være sant, nyttig og underholdende.

– Det vi forkynner skal være relevant i livene våre, og så skal det være underholdende. Vi har en fylde i gudstjenestene med flotte lovsangbudskap, kor og dans. Vi ønsker å vise hvor vakkert det er å feire påske, sier han.

Du kan se påskegudstjenesten her:


Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion