Religion

Lekket rapport: Ukulturen i Hillsong NYC stakk langt dypere enn Carl Lentz

HILLSONG: Lekket granskingsrapport beskriver en ukultur preget av seksuelle overtramp og maktmisbruk. Carl Lentz mener den interne rapporten er basert på løgn og feilinformasjon.

En uavhengig gransking av kulturen i Hillsong NYC i New York tegner et bilde av en kirkeledelse preget av manipulasjon, krenkelser, seksuelle overtramp og hemmelighold.

Ifølge The Christian Post, som har fått tilgang til rapporten som ble bestilt i etterkant av at Lentz i november 2020 ble sparket som hovedpastor, forteller den at flere tidligere ansatte og frivillige opplever at de har pådratt seg mentale lidelser som følge av sine engasjement i menigheten.

Rapporten beskriver en kirkeledelse som har gjort seg skyldig i «åndelig misbruk» av frivillige og ansatte, og «flere tilfeller av frivillig eller ufrivillig seksuell kontakt mellom kirkeledere og medlemmer, ansatte, frivillige eller mennesker utenfor kirken», ifølge artikkelen som The Christian Post publiserte 11. april.

The Christian Posts oppsummering av den 51-sider lange rapporten, som har fått navnet «Internal Investigation Report Regarding Carl Lentz and Other Matters», beskriver også detaljer om forholdet mellom Lentz og kvinnen som var familiens barnepike. Hun har tidligere beskyldt Lentz for seksuelt misbruk i tiden da hun var ansatt i kirken.

– Basert på løgn og feilinformasjon

En juridisk talsperson for Carl Lentz og kona hans sier til Religion News Service at deler av den lekkede rapporten er usanne.

– Laura og Carl Lentz tar offensive juridiske skritt mot disse ærekrenkende påstandene, som er basert på løgner og feilinformasjon, heter det i en uttalelse til det amerikanske nyhetsnettstedet.

Vårt Land har kontaktet Carl Lentz, Laura Lentz og Hillsong East Cost, og bedt dem kommentere påstandene i rapporten. Til nå har ingen av dem besvart henvendelsene.

Den lekkede rapporten kommer i kjølvannet av en rekke skandaler rundt den globale megakirken, med hovedsete i Australia. I mars trakk Brian Houston seg som kirkens leder, etter avsløringer av to tilfeller av seksuelt overskridende adferd.

– Nok er nok

Mandag publiserte Laura Lentz en uttalelse på Instagram. Under en tekstplakat med påskriften «Nok er nok…» skriver hun at familien har valgt å ikke uttale seg om saken. «Det er ikke fordi vi ikke har noe å si, men fordi vi har prioritert ‘the healing of our family. This does not mean we do not have a lot to say!’»

«Når tiden er inne, har vi mye å si om det som har skjedd, så vel som om de rå løgnene, beskyldningene og den hyklerske jakten på syndebukker, som dessverre har vært så framtredende», skriver hun i uttalelsen.

Rapporten førte til løfter om opprydning

Granskingen er utført av advokatfirmaet Zukerman Gore Brandeis & Crossman. Rapporten som nå er lekket, ble ferdig og levert til kirkens internasjonale ledelse i januar 2021. Kirken har holdt den hemmelig, av «hensyn til privatlivets fred».

I februar 2021 meldte Hillsong at granskingen var ferdig, og at den hadde avdekket at lederskapet i Hillsong NYC «på alvorlige måter hadde mislyktes med å reflektere den globale Hillsong-kulturen». Det ble da lovet en omfattende strukturell opprydning innad i Hillsong-organisasjonen på den amerikanske østkysten.

«Australia is dead to us»

Ifølge The Christian Post forteller rapporten at Carl Lentz hadde så stor handlefrihet at kirkens globale lederskap i Australia ikke hadde kontroll over ham. Ifølge rapporten skal flere av hans nære medarbeidere ha forklart at Lentz uttalte at «Australia is dead to us».

Samtidig gir rapporten kirkens globale ledelse ansvar for at de ikke utøvde grundigere tilsyn med kirken i New York.

– Mangelen på tilsyn ga Carl Lentz siste ord om hva som var passende oppførsel for alle i New York, inkludert ham selv. I etterpåklokskapens lys, med tanke på hans personlige begrensninger, var det en oppskrift på trøbbel, skriver granskerne i rapporten.

Andre forhold som beskrives i rapporten, ifølge The Christian Post:

  • Utbredte seksuelle overskridelser, blant annet skal «penis-bilder» ha blitt sendt mellom ansatte og frivillige.
  • Rapporten forteller at det ble tatt grep for å dekke over denne typen overskridelser i ettertid.
  • Rapporten beskriver tekstmeldinger sendt til og fra Carl Lentz, blant annet fra kvinnelige massører som oppgir priser for seksuelle tjenester.
  • Rapporten inneholder direkte intervjuer med Carl Lentz, hvor han erkjenner å ha hatt flere utenomekteskapelige forhold, og å lyve om det til kona si.
  • Rapporten forteller om interessekonflikter, uregelmessigheter ved timeføring, diskriminering og ikke-seksuell trakassering.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion