Religion

Hillsong Norway vurderer utmeldelse av Hillsong - har startet prosess

HILLSONG: De mange skandalene i Hillsong globalt har også preget den norske fløyen av kirken. De har nylig startet en prosess hvor de skal vurdere om de skal forbli i Hillsong eller trekke seg.

– Den globale tilknytningen til Hillsong Norway diskuteres på flere nivåer i kirken nå. Vi har startet en prosess hvor vi skal vurdere om vår tilknytning til bevegelsen er det beste for den norske forsamlingen, sier David Flotve Reme, styreleder i Hillsong Norway.

– Kan det bli aktuelt å gå ut av Hillsong-bevegelsen?

– Vi har startet en prosess med samtaler rundt tematikken.

Pinsekirken Hillsong har vært etablert i Norge siden 2017. Det skjedde fordi den norske pinsekirken Intro ble del av det internasjonale kirkesamfunnet, som har utspring fra Australia. Da Intro gikk inn i Hillsong, bestod kirken av åtte lokale forsamlinger på ulike steder i Norge.

De tre siste årene har Hillsong internasjonalt blitt rammet av den ene skandalen etter den andre.

Nylig toppet det seg da Hillsongs globale styre kunngjorde at bevegelsens grunnlegger Brian Houston har oppført seg upassende og brutt de etiske retningslinjene flere ganger. For to uker siden sa han opp sin stilling. Parallelt med nyheten, har det globale styret kunngjort at det framover kan bli aktuelt å revurdere megakirkens styringsmodell.

Men flere har allerede fått nok. Forrige uke kunne New York Times melde at Hillsong har mistet ni av sine 16 menigheter i USA de siste to ukene.

Brian HOUSTON. Hillsong

Den globale tilknytningen til Hillsong Norway diskuteres på flere nivåer i kirken nå

—  David Reme, styreleder i Hillsong Norway

Har fått mange spørsmål

De mange negative nyhetene har også satt sitt preg på Hillsong i Norge, som består av til sammen åtte lokasjoner med felles «Lead Pastor», lederteam og felles styre. Ifølge Reme er det «summen av flere ting over tid» som har vært utløsende for at de nå skal vurdere hvorvidt de skal forbli eller trekke seg ut av bevegelsen. De mange skandalene er én av faktorene som trekker ned.

– Det er utrolig mange fordeler med tilknytningen til Hillsong, men i den norske forsamlingen må man svare på en del ting som ligger godt utenfor vår kontroll og hverdag. Da må vi vurdere hensiktsmessigheten av å være tilknyttet dem. Når det også har vært en del omveltninger, er det derfor naturlig at vi går inn i en prosess og tar forsamlinger på alvor i disse spørsmålene, sier Reme.

– Er det mange i Hillsong Norway som har gitt uttrykk for at det er nødvendig å gå inn i en slik prosess?

– Det er ulik tilnærming til dette, men vi har fått inn såpass mange spørsmål og betraktninger at vi føler det er riktig å ta det på alvor og ikke avfeie det, men kjøre en prosess på det.

– Hva blir avgjørende for om dere blir eller trekker dere ut?

– Det er for tidlig å svare på. Her er det mange faktorer som spiller inn.

Varsler kort prosess

Reme opplyser at det i går ble avholdt åpne ledersamlinger på de forskjellige lokasjonene. Der var prosessen et tema. Forrige onsdag var han med i et møte med alle pastorene.

Styrelederen er ordknapp på hva den videre prosessen konkret innebærer, og vil heller ikke tidfeste når de lander på en konklusjon.

– Vi kommer nok ikke til å la dette være en langdryg prosess. Samtidig ønsker vi respekt for at dette valget ikke er enkelt. Derfor trenger vi ro framover. Vi kommer nok ikke til å kommunisere mye om dette før vi har landet på noe, sier Reme.

– Vil konklusjonen dere lander på gjelde hele Hillsong Norway eller kun enkeltforsamlinger?

– Hillsong Norway er en flerlokasjonsmenighet. Det er organisert som én forening og ikke separate foreninger. Det vil være alle eller ingen, for å si det sånn, sier Reme.

Hillsong conference

– Glad i vår globale familie

Styrelederen forteller at det ikke er et enkelt veivalg de nå står overfor.

– Vi er utrolig glad i vår globale familie og kommer til å kjenne en tilknytning til dem uansett utfall av prosessen. De har betydd utrolig mye for vår forsamling her i Norge. Samtidig føler vi at vi skylder våre forsamlinger at vi gjør en vurdering på vår tilknytning til bevegelsen. Da er dette naturlig, riktig og viktig.

– Opplever dere at Hillsong-navnet er blitt en belastning for dere?

– Hillsong-nettverket er først og fremst familie og har tilført den norske forsamlingen utrolig mye flott. Gjentatte negative saker som angår forhold som ligger utenfor vår kontroll kan selvsagt av endel oppleves som belastende

På spørsmål om det var et feilgrep å bli med i Hillsong, svarer Reme at han ikke var en del av vurderingene som ble gjort den gang.

– Den gangen var det en stor enighet som at tilknytningen var riktig og det kan også bli konklusjonen denne gang, sier Reme, som ble styreleder i 2020.

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
  • Har etablert forsamlinger i storbyer over hele verden, med over 150.000 medlemmer til sammen.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, og retter seg spesielt mot unge.
  • I Norge består Hillsong av til sammen åtte kirker. Hillsong Norway er tilsluttet den norske Pinsebevegelsen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion