Onsdag 30. mars ble Päivi Räsänen frifunnet på alle tiltalepunkt, etter å ha blitt siktet for hets mot folkegrupper for hennes uttalelser om homofili. Styremedlem Oscar Ohlis i Regnbågsallians Svenskfinland, som er en forening for seksuelle minoriteter, sier til den finske avisen Yle at han ble overrasket over dommen.
– Det er ganske overraskende at man har sett gjennom fingrene på denne måten. Det har vært veldig tydelig det hun har sagt i mange år nå. Det har vært nedverdigende mot oss som tilhører en seksuell minoritet.
Ohlis forteller at han synes det er viktig at krenkelser av seksuell legning blir tatt opp i retten, og at en potensiell dom kunne gitt en enda større kraft slik at folk forstår at de ikke kan si hva som helst.
Det har vært nedverdigende mot oss som tilhører en seksuell minoritet
— Oscar Ohlis, styremedlem i Regnbågsallians Svenskfinland
Päivi Räsänen sto tiltalt for å ha brutt den finske straffelov paragraf 11-10 om hets mot folkegrupper. Paragrafen gjør det straffbart å offentliggjøre «informasjon, meninger eller andre meldinger der en gruppe trues, nedsnakkes eller hånes» på bakgrunn av deres opphav, religion eller legning.
Hun var anklaget for tre ulike tilfeller hvor hun skal ha hetset homofile. En pamflett fra 2004, en tweet fra 2019 og et radioshow fra 2019. I dommen kom tingretten fram til at ytringene hennes var lovlige.
[ Les Min Tro-intervju med Païvi Räsänen fra 2021: – Det er viktig å ikke skamme seg over Guds ord ]
Statsadvokat Anu Mantila, som siktet Räsänen, sier til Yle at det er veldig sannsynlig at de anker dommen. De ønsker å se et tydeligere forbud mot diskriminering.
Spesialrådgiver: – ikke overrasket
Spesialrådgiver i Norges Kristne Råd, Dag Nygård var i motsetning til Ohlis ikke overrasket over at hun ble frifunnet. Han ser tydelige forskjeller mellom denne saken og Åke Greens sak. Den svenske pinsepastoren ble først dømt for hets mot homofile, før dommen ble opphevet i høyesterett i 2005.
– Jeg holdt det som veldig sannsynlig. Hennes uttalelser er vesentlig forskjellig fra Åke Green sine, som kalte homofile for en kreftsvulst i samfunnet.
[ I historisk tale ba Zelenskyj Norge om flere våpen ]
Han mener dette har vært en viktig prinsipiell sak. Han forteller at det har handlet om grenselinjer som må trekkes mellom det å gi uttrykk for et religiøst begrunnet standpunkt og hvordan man hevder dette standpunktet.
– Man kan fort komme i en situasjon hvor man bruker religion som utgangspunkt for trakasserende uttalelser rettet mot enkeltindivider. Da blir det spørsmål om man har tråkket over hatpratgrensen. Jeg kan ikke se at hun har gjort det.
[ Slik var dramaet i rettssaken mot Päivi Räsänen ]
Negativ til uttalelsene
Generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn sier hun reagerer negativt på ett aspekt ved uttalelsene til Räsänen.
Jeg opplever det Räsänen sier som en sykeliggjøring
— Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn
– Jeg opplever det Räsänen sier som en sykeliggjøring der hun setter en diagnose på utsatte grupper. Det synes jeg er problematisk.
Joys påpeker derimot at hun synes man gjerne må ha verdisyn som strider mot majoriteten, og man må kunne gi uttrykk for det.
– Det skal selvfølgelig ikke være forbudt å sitere hellige skrifter. Da ville man havnet i trøbbel med både trosfriheten og ytringsfriheten.
Hun sier at ytringsfrihetens test er om man tåler å høre meninger man er uenige i. Men hun mener at «det er vanskelig og si om den finske domstolen nå har gjort helt rett eller helt feil».
[ Finsk prest: – Problematisk at Räsänen fremstilles som «den kristne politikeren» ]