Religion

– Ikke dra Gud ned i søla sammen med deg

FILM: Oscar-utdelingen vil først og fremst bli husket for at skuespilleren Will Smith gikk på scenen og slo komikeren Chris Rock. Flere reagerer på at stjerna senere forklarte reaksjonen som en del av Guds plan.

Det gikk en støkk gjennom de titalls millioner TV-seere over hele verden, da skuespilleren Will Smith søndag kveld gikk opp på scenen på Dolby Theatre i Los Angeles, og regelrett slo til komikeren Chris Rock.

Noen reagerer også på at Will Smith senere gikk på scenen og trakk både Gud og Djevelen inn i det som hadde skjedd.

– Ikke dra Gud ned i søla sammen med deg, skriver Lauren Windle på det britiske nettstedet Woman Alive.

– Hold navnet til kona mi utenfor!

Fordi lyden ble kuttet, fikk ikke TV-seere i USA med seg hva som ble sagt etter det sjokkerende angrepet. Men TV-seere fra andre land delte raskt klipp på nettet av at Smith deretter satte seg ned og ropte: «Hold navnet til kona mi ute fra den fordømte munnen din».

Foranledningen var at Chris Rock hadde vitset om kona til Will Smith: Han sa at Jada Pinkett Smith, som har barbert hodet sitt som følge av hudsykdommen alopecia areata, vil passe godt i en oppfølger til krigsfilmen G.I. Jane fra 1997, hvor Demi Moore spilte soldat med glattbarbert hode.

Etter at det umiddelbare sjokket etter episoden hadde lagt seg, meldte et nytt spørsmål seg: Hva i all verden skal Will Smith si hvis han om få minutter igjen går på scenen for å ta imot prisen for beste skuespiller?

Viste til både Gud og Djevelen

Og det var akkurat det som skjedde.

– Richard Williams var en rå forsvarer for familien sin, begynte Smith takketalen sin med å si.

Det var en henvisning til faren til tennis-søstrene Serena og Venus Williams, som er karakteren Smith tok imot Oscar for sin framstilling av i filmen King Richard.

– På dette tidspunktet i livet mitt, er jeg overveldet over hva Gud kaller meg til å gjøre og til å være i verden. Jeg er kalt til å elske mennesker, til å beskytte mennesker og til å være en elv for mitt folk. Jeg vet at når vi jobber med det vi jobber med, så skal vi kunne tåle å ta imot hets, og tåle at folk sier sprø ting om deg. I denne bransjen må du tåle at folk tråkker på deg, og bare smile og late som det er OK, sa Smith.

Stjerneskuespilleren gråt på scenen, og fikk et støttende tilrop fra den noe eldre Denzel Washington, som satt på første rad, og som under reklamepausen like før hadde tatt Will Smith til side for en samtale.

– For få minutter siden sa Denzel til meg, at når du er på topp, må du være forsiktig. For det er da Djevelen kommer for å ta deg, sa Smith.

Videre ba Will Smith om unnskyldning til det såkalte «akademiet», som står bak Oscar-utdelingen, og til de som han var nominert sammen med. Men ikke til personen han hadde slått.

På dette tidspunktet i livet mitt, er jeg overveldet over hva Gud kaller meg til å gjøre og til å være i verden. Jeg er kalt til å elske mennesker, til å beskytte mennesker og til å være en elv for mitt folk.

—  Will Smith, i sin takketale på Oscar-utdelingen

Blandede reaksjoner

Will Smith fikk stor applaus etter takketalen. Men etter applausen i Dolby Theater hadde lagt seg, ga enkelte uttrykk for at de hadde en uggen følelse av det de hadde sett:

«Jeg har ikke et kristent klistremerke på bilen min, fordi jeg ikke synes jeg kjører godt nok til at det blir riktig å koble det til det guddommelige. Og jeg synes det samme gjelder her», skriver Lauren Windle på det britiske nettstedet Woman Alive. Hun fortsetter:

«Ikke utøv en offentlig voldshandling, for deretter å snakke om hvordan Gud gjør fantastiske ting i livet ditt. Ikke dra Gud ned i søla med deg».

Det er slett ikke uvanlig at komikere gjør narr av folk i publikum. Og noen er nå bekymret for om Will Smith har åpnet døra på gløtt for andre kan bli provosert til å svare med vold:

«La meg bare si, at det er en veldig lei praksis å gå på scenen og gå til fysisk angrep på en komiker. Nå må vi alle bekymre oss for de som vil bli en ny Will Smith på stand up-klubbene», skrev komiker Kathy Griffin på Twitter.

Sammenligner med Ravi Zacharias

nettstedet Only Sky har Hehmant Mehta en mer religionskritisk tolkning av episoden, og trekker linjen til hvordan han mener religiøse ledere ofte toner ned alvorligheten av egne overgrep:

Han viser til at Smith opptrådte som voldsmann, for deretter å rettferdiggjøre det han gjorde ved å vise til det han ser på som Guds kall. I stedet for å erkjenne at han hadde angrepet noen, sa han at han beskyttet noen. I stedet for å erkjenne at han var motivert av hat, sa han at han var motivert av kjærlighet.

Will Smith framstod som en mann som rettferdiggjør vold med å vise til Guds ønsker.

—  Hehmant Mehta, nettstedet Only Sky

«Will Smith var på scenen fordi han har spilt en dominerende far med gode intensjoner, men framstod heller som en mann som rettferdiggjør vold med å vise til Guds ønsker. Der var heller ingen unnskyldning, selv om han brukte ordet flere ganger, men en rasjonalisering. Det er en historie vi kjenner fra alle gangene en pastor dekker over eller nedtoner sine egne overgrep. Smith trakk til og med Djevelen inn i det. Ingenting er som å skylde på Djevelen for dine egne dårlige valg», skriver Mehta, og viser til behandlingen kvinner som ble utsatt for Ravi Zacharias’ overgrep fikk da de sa ifra.

Ravi Zacharias var en høyt ansett forkynner og apologet. Etter at han døde i 2020, kom det fram at han hadde krenket og utnyttet kvinner i stor skala.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion