Religion

Hillsongs grunnlegger har sagt opp

STORM: Topplederen for den globale kirken Hillsong, Brian Houston, har levert sin oppsigelse, kort tid etter avsløringer om upassende oppførsel.

Styret i Hillsong bekrefter på kirkens nettsider at de har akseptert oppsigelsen den globale hovedpastoren Brian Houston har levert dem.

Houston er en av den internasjonale megakirkens grunnleggere. Sammen med kona Bobbie Houston grunnla de Hillsong i Australia i 1983. Siden har det blitt plantet Hillsong-menigheter over hele verden, også i Norge.

Den siste tiden har Brian Houston vært i offentlighetens søkelys for upassende oppførsel. De seneste ti årene skal den globale hovedpastoren ha vært involvert i to hendelser hvor han har opptrådt upassende og brutt kirkens etiske regelverk, ifølge en uttalelse på megakirkens nettside forrige uke.

Styret i Hillsong behandlet to klager mot Houston. Blant annet skal han i pillerus ha tatt seg inn på et hotellrom til en kvinne i 2019.

Brian Houston har den siste tiden vært i permisjon fra stillingen som kirkens globale hovedpastor i påvente av at han skulle møte i retten. Han er siktet for å ha dekket over sin avdøde fars overgrep.

---

Dette er saken

  • Det har over lengre tid, på grunn av ulike saker, stormet rundt Hillsong-kirkens grunnlegger Brian Houston.
  • I januar trådte Houston til side som global hovedpastor i påvente av en rettssak hvor han er anklaget for å ha skjult sin (avdøde) fars overgrep. Allerede i august trakk han seg fra vervet i Hillsongs styre.
  • Fredag kom nyheten om Houston har brutt kirkens etiske retningslinjer. Ved to tilfeller har pastoren opptrådt upassende overfor kvinner, bekrefter styret, som har etterforsket tilfellene over en periode på ti år.
  • Det siste tilfellet skal angivelig ha skjedd i 2019, da Houston var under påvirkning av sovetabletter, som han var avhengig av – i miks med alkohol. Ifølge styret skal Houston skal ha tatt seg inn på hotellrommet til en kvinne og «tilbrakte tid med kvinnen som bodde der».

---

Skal gjennomgå lederstruktur

Beskjeden på nettsiden, fra Hillsongs styre, har overskriften «An important message», «En viktig melding».

– Vi forstår at disse nyhetene vil vekke følelser, og vi deler alle disse følelsene, skriver styret.

– Som dere kan forstå, er det fortsatt mye som må gjøres, og kirkens lederskap fortsetter å søke Gud for hans visdom idet vi setter kurs for fremtiden, heter det i teksten.

«Vi erkjenner at forandring trengs», står det videre. Styret opplyser videre at de har forpliktet seg til en uavhengig gransking av «våre styringsstrukturer og prosesser».

– Dette er en tid for ydmyk refleksjon, og vi er dedikerte til å gjøre det som er nødvendig for å sikre Gud ære, og at våre øyne er rettet mot Jesus.

Takker for arbeidet

Uavhengig av omstendighetene, løfter styret frem arbeidet Brian og Bobbie Houston har gjort.

– Vi kan alle være enige om at Brian og Bobbie har tjent Gud trofast over mange tiår, og at deres forkynnelse har resultert i at millioner av mennesker over hele verden har blitt påvirket av Jesu kraft, nåde og kjærlighet, heter det i uttalelsen.

Styret er «ekstremt takknemlige» for alt ekteparet har gjort for å bygge «Hans hus».

– Vi ber om at dere fortsetter å be for dem, og hele Houston-familien, gjennom denne vanskelige tiden, ber styret.

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
  • Har etablert forsamlinger i storbyer over hele verden, med over 150.000 medlemmer til sammen.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, og retter seg spesielt mot unge.
  • I Norge består Hillsong av til sammen åtte kirker i Sør-Norge. Hillsong Norway er tilsluttet den norske Pinsebevegelsen.

---

– Unnskyld

Under søndagens gudstjeneste i Hillsong i Sydney i Australia gikk fungerende hovedpastor opp på scenen og beklaget til alle som har vært utsatt for trakassering.

– Noen av oss her, eller hvor enn du lytter, forstår denne smerten fordi du har opplevd den selv. Og andre av oss gjør vårt beste for å føle med deg, sa Phil Dooley, og kjempet mot tårene.

– Der du har blitt såret, ber vi om helbredelse, styrke og mot til å gå videre i livet ditt.

Den fungerende globale hovedpastoren sa også:

– Dette har trolig vært en av de vanskeligste ukene i mitt liv.

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion