Religion

Prest starter stiftelse for å hjelpe ukrainske flyktninger

UKRAINA: – Vi tar med oss utstyr vi vet behøves, og så tar vi med oss flyktninger tilbake, sier prest Rune Lia, som slutter som sokneprest for å kunne hjelpe flyktningene på fulltid.

Tidligere denne måneden skrev Vårt Land om at soknepresten i Notodden Rune Lia og Notodden menighet reiste til den ukrainske grensen for å hente flyktninger til Norge. Nå har Lia sagt opp jobben som sokneprest for å hjelpe flyktninger på fulltid. Hjelpen skal effektiviseres i form av den nyopprettede stiftelsen med navn Stiftelsen Norsk Støtte Til Ukrainske Flyktninger. Der er Lia blitt styreleder.

– På samme måte som de fire første turene fra Notodden menighet, er dette nok en gang en gjeng med idealister i alle aldre som gjør dette som en dugnad, sier Lia til Vårt Land.

Han er om bord en av fire busser på vei mot Polen. I skrivende stund nærmer de seg Karlskrona i Sverige for en nattseiling til Gdynia.

– Vi har et todelt formål: Vi tar med oss utstyr vi vet behøves, og så tar vi med oss flyktninger tilbake, sier Lia.

Det var avisa Telen som omtalte saken først.

Ukraina

Har med leger og tolker

Stiftelsen er særlig opptatt av at de skal stille med god tilrettelagt hjelp for flyktningene på reisen. Om bord i bussene er det blant annet leger, sykepleiere og tolker. I tillegg til de fire bussene, kommer det også to følgebiler som har to sjåfører i hver bil for fleksibilitet.

– Det er veldig betryggende for oss at vi har med så kvalifisert personell. Flyktningene trenger varme hender, kloke hoder og kunnskapsrike folk.

Leger er både med for å hjelpe til på bussen, men også for å kunne vurdere om noen er for skadet til å bli med, ifølge Lia.

Ifølge det nye stiftelsesdokumentet, skal de frivillige ha med seg sivilt utstyr som Den ukrainske forening i Norge etterspør.

– Vi har med sanitære midler, ulltepper og mat. Vi har også kjøpt inn mange barneseter slik at barna skal sitte trygt og godt.

I stiftelsesdokumentet står det at de skal hente flykter som ønsker seg transport til Norge. Lia forventer at det som tidligere blir snakk om primært mødre og barn.

– Ungene er faktisk veldig stille

Bussene er på vei mot Krakow, og planlegger å ta opp flyktninger på onsdag.

– Det ser ut som det er mest kritisk i Krakow akkurat nå, som vi får høre er fullt av mennesker som ligger på bakken. Den såkalte flyktningproppen har kommet dit, og det er norske bidragsytere som er med og organiserer køen der, forteller Lia.

– Hva har dere opplevd på de tidligere turene?

De fire første turene var veldige rolige. Flyktningene får det varmt, godt og trygt, og vann og mat hvis de trenger det, og så kan de hvile og sove. Ungene er faktisk veldig stille.

– Noen forteller at de har mistet mannen sin noen dager tidligere. De kommer som ferske enker og farløse barn, noen med mindre skader.

Krakow

Sier de gjør det fordi myndighetene ikke gjør det

De første turene hadde sitt utspring fra Notodden menighet, men nå har engasjementet spredt seg.

– Stiftelsen vår skal være landsdekkende, og vi ønsker å sette opp bussturer fra rundt omkring i Norge. Menigheter, lag eller organisasjoner som vil hjelpe til, må bare ta kontakt med oss for vi ønsker å legge til rette det vi opplever er et engasjement overalt i Norge, sier Lia.

Tidligere har Vårt Land skrevet om at de første bussturene samlet inn hvert fall en halv million. Allerede har stiftelsen mottatt over 110.000 kroner i gaver, ifølge stiftelsen. Lia forteller at de nå har med seg folk fra Sørlandet, Vestlandet og Nord-Norge, og at det står folk i kø for å bli med på turene. Lia mener frivillighet-Norge gjør det de kan for flyktningene, men han etterlyser myndighetene.

– Det er vår ambisjon at regjeringen ville stille på lag med oss. Vi driver nå med transporten som myndigheten selv burde gjøre, og vi gjør det fordi myndighetene ikke gjør det.

I Vårt Lands forrige sak om bussene fra Notodden, tok Lia et kraftig oppgjør mot myndighetenes utspill om at gode hjelpere kan ende opp med å begå menneskehandel, uten at de vil det. Lia mener det samme i dag.

Det vi gjør er å forebygge menneskehandel for da blir markedet mindre for de som prøver å fiske med seg mennesker på feil premisser. Vi har full kontroll på hvem som er med, og vi skal levere listen med passnumrene til myndighetene når vi kommer hjem.

---

Stiftelsen Norsk Støtte Til Ukrainske Flyktninger.

  • Nydannet stiftelse som skal levere livsviktig utstyr til ukrainske flyktninger, og transportere de som ønsker det til Norge.
  • Styret består av: Rune Lia, Hans Otto Kasin, Ragnar Engebretsen og Morten Halvorsen.
  • Stiftelsens bussturer har sitt utspring fra Notodden menigheten, men stiftelsen er landsdekkende.

---

Sa opp jobben

Lia var sokneprest inntil søndag, da han leverte sin oppsigelse til prosten i Øvre Telemark, Asgeir Sele.

– Jeg var nødt til å gjøre det for å kunne jobbe med dette prosjektet. Men det er i full forståelse med prosten, som har akseptert oppsigelsen, sier Lia til Telen.

I Telen kan man lese Lias oppsigelsesbrev. Der skriver han blant annet at «dersom norske myndigheter (mot formodning) i tiden fram til søndag 20. mars skulle komme i gang med en storstilt flyktningevakuering fra Polen vil denne oppsigelsen med tilhørende søknad falle bort. Hvis dere ikke hører noe før søndag kl. 11 er denne oppsigelsen gyldig fra min side».

Lia opplyser også om at han søker om fritak fra oppsigelsestid, og samtidig at han akter å søke på stillingen som sokneprest igjen «så snart den blir lyst ut».

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen. Han skriver primært om Den katolske kirke - tradisjon og trender, ekteskap og abort, diskusjoner om liturgi og teologi og mer. Reymert dekker også Den nordisk-katolske kirke og Den ortodokse kirke. Han har seks års erfaring som journalist og bachelorgrad i statsvitenskap. Han er også avisens quizmaster og forvalter av Spørrebanken.

Mer fra: Religion