Religion

Fungerende global hovedpastor i Hillsong: – Dette har trolig vært en av de vanskeligste ukene i mitt liv

HILLSONG: Under søndagens gudstjeneste beklaget den globale hovedpastoren i Hillsong til «alle som har vært utsatt for noen form for trakassering».

– Dette har trolig vært en av de vanskeligste ukene i mitt liv, sa Phil Dooley i søndagens gudstjeneste i Hillsong i Sydney i Australia.

Han er fungerende global hovedpastor i megakirken. Fredag slapp de en nyhet som er blitt omtalt i flere medier verden over:

En av Hillsongs grunnleggere, Brian Houston, skal de siste 10 årene ha vært involvert i to hendelser hvor han har opptrådt upassende og brutt kirkens etiske regelverk, ifølge en uttalelse på megakirkens nettside. De har behandlet to klager mot Houston. Blant annet skal Houston i pillerus ha tatt seg inn på et hotellrom til en kvinne i 2019, mener styret.

– Det har vært mange rykter og spekulasjoner og vi følte det var passende å dele fakta, først med de ansatte, deretter med kirkemedlemmene, sa Dooley, og viste til fredagens uttalelse.

Under gudstjenesten på søndag, som er den første etter at nyheten ble kjent, uttalte Dooley at lederskapet i Hillsong har «angrende hjerter» i denne tiden.

– Jeg vil si at vi beklager for alle som har vært utsatt for noen form for trakassering. Noen av oss her, eller hvor enn du lytter, forstår smerten fordi du har opplevd den selv. Og andre av oss gjør vårt beste for å føle med deg. Der du har blitt såret, ber vi om helbredelse, styrke og mot til å gå videre i livet ditt, sa Dooley, som selv kjempet mot tårene under sin appell.

Brian HOUSTON. Hillsong

– Påvirket av sovetabletter

Brian Houston var fram til januar i år «global pastor» i megakirken, men trådte til side angivelig fordi han står foran en krevende rettssak. Han er siktet for å skjule informasjon om sin far, skrev Vårt Land den gang. Med fredagens uttalelse går det altså fram at det var flere forhold som lå til grunn for at han trådte til side.

Den første saken skal ha skjedd for omtrent et tiår siden og involverte «upassende meldinger» fra Houston til en medarbeider, noe som resulterte i at medarbeideren trakk seg, går det fram av pressemeldingen.

– På den tiden var pastor Brian under påvirkning av sovetabletter, som han hadde utviklet en avhengighet av. Han ba umiddelbart personen om unnskyldning. Vi jobbet også tett med pastor Brian for å sikre at han fikk profesjonell hjelp for å eliminere sin avhengighet av denne medisinen, og dette ble oppnådd, skriver styret.

Fungerende hovedpastor Phil Dooley har i et ekstraordinært møte med staben gjengitt ordlyden i meldingene, ifølge den australske statskanalen ABC News.

Hillsong conference

– «Hvis jeg var med deg, ville jeg gjerne kysse og kose deg», ord av den arten, fortalte Dooley.

Det andre forholdet gjelder en klage mottatt i 2019. En grundig undersøkelse av saken har gitt styret grunn til å tro at Houston ble desorientert etter en Hillsong-konferanse. Det skal ha skjedd etter inntak av angstdempende medisiner utover den foreskrevne dosen, blandet med alkohol.

– Dette resulterte i at han banket på døren til et hotellrom som ikke var hans, gikk inn på dette rommet og tilbrakte tid med kvinnen som bodde der.

Styret skriver at selv om de ikke fant dekning for alle deler av klagene, ble likevel viktige elementer av den oppretthold. Houstons atferd gav dem grunn til «alvorlig bekymring», heter det i pressemeldingen.

Der tillit og aspekter av åpenhet har gått tapt, vil vi gjøre vårt beste for å gjenoppbygge det. Jesus er og vil alltid være i sentrum av hvem vi er som kirke

—  Phil Dooley

– Ikke lett for noen av oss

Under søndagens gudstjeneste i Hillsong i Sydney, uttalte den fungerende globale hovedpastoren, Phil Dooley, at kirkesamfunnet ønsker at alle som kommer til dem skal føle seg trygge, og at de vil «fortsette å svare på alt vi står overfor med kjærlighet, og sannhet».

– Som kirkesamfunn må vi håndtere mye smerte, sorg og sårhet. Og jeg vet at dette ikke er lett for noen av oss. Det er nivåer av forvirring og skuffelse – alle disse følelsene. Men jeg ber om at vi kan og skal komme oss gjennom dette sammen, sa Dooley.

Videre erkjente han at «det er ting som må endres for at kirken vår skal ledes godt og komme videre».

– Der tillit og aspekter av åpenhet har gått tapt, vil vi gjøre vårt beste for å gjenoppbygge det. Jesus er og vil alltid være i sentrum av hvem vi er som kirke.

Nyheten om at Brian Houston skal ha brutt megakirkens etiske retningslinjer tas også tungt i Hillsong Norway.

– Vi har behov for å uttrykke at dette var krevende informasjon å få, sier hovedpastor i Hillsong Norway. Først og fremst på vegne av de som har vært utsatt for upassende oppførsel, og samtidig er skuffelsen stor over det vi vil karakterisere som karakterbrist og uakseptabel adferd hos pastor Brian Houston, sa Andreas Hasseløy, hovedpastor i Hillsong Norway, til Vårt Land på fredag.

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
  • Har etablert forsamlinger i storbyer over hele verden, med over 150.000 medlemmer til sammen.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, og retter seg spesielt mot unge.
  • I Norge består Hillsong av til sammen åtte kirker i Sør-Norge. Hillsong Norway er tilsluttet den norske Pinsebevegelsen.

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion