Religion

Norsk Hillsong-leder om Brian Houstons oppførsel: – Skuffelsen er stor

HILLSONG: Nyheten om at Brian Houston skal ha brutt megakirkens etiske retningslinjer tas tungt i Hillsong Norway.

– Vi har behov for å uttrykke at dette var krevende informasjon å få, sier hovedpastor i Hillsong Norway. Først og fremst på vegne av de som har vært utsatt for upassende oppførsel, og samtidig er skuffelsen stor over det vi vil karakterisere som karakterbrist og uakseptabel adferd hos pastor Brian Houston, Andreas Hasseløy.

Fredag kunne Hillsongs globale ledelse melde at det har vært to tilfeller der Brian Houston har opptrådt upassende de siste ti årene. Houston var fram til januar i år «global pastor» i megakirken, men trådte til side angivelig fordi han står foran en krevende rettssak. Han er siktet for å skjule informasjon om hans far, skrev Vårt Land den gang.

I en pressemelding som ble sendt ut fra den globale ledelsen på fredag går det fram at det var flere forhold som lå til grunn for at Houston trådte til side.

– Vi har behandlet to klager mot pastor Brian de siste 10 årene, heter det i pressemeldingen, hvor de meddeler noen av funnene. Blant annet skal Houston i pillerus ha tatt seg inn på et hotellrom til en kvinne i 2019.

– Vil uttrykke stor sorg og skuffelse

Hasseløy forteller at han allerede på torsdag ble informert om nyheten av den globale ledelsen.

– Som lederskap i Norge er vårt første og fremste kall og ansvar å være hyrder for kirken vår her i landet, og vi er overgitt til å ved Guds nåde lede med visdom og trygghet også gjennom krevende landskap. Vi følger prosessene på globalt nivå tett og er dedikert til å arbeide for sunnhet på alle nivåer, sier Hasseløy.

Videre kommer han med en påminnelse:

– Det er i sesonger som denne det blir viktigere enn noen gang å minne om hvem som er kirkens fundament, sentrum og framtid – Jesus Kristus. Når mennesker svikter forblir han vår trofaste klippe.

Hillsong Norway er tilsluttet den norske Pinsebevegelsen. Leder for Pinsebevegelsens lederråd, Øystein Gjerme, sier at han på generelt grunnlag vil uttrykke stor sorg og skuffelse over nyheten om Houston.

– Slike saker, hvor det fremkommer moralske overtramp hos profilerte ledere, skjer dessverre altfor ofte. Det rammer ikke bare dem personlig, men også de menigheter som har gitt dem tillit. Det er klart denne nyheten er en stor skuffelse for veldig mange av oss, sier han.

Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsens lederråd

– Vi vil be for dem

Gjerme påpeker at han ikke kjenner til detaljene i saken.

– Men all den tid det kommer en offisiell uttalelse fra dem som har styringen i Hillsong, må vi ta det til etterretning. Vi vil be for dem som har ansvaret nå og håper og tror at de kommer gjennom dette.

– At den globale ledelsen går ut med funn fra undersøkelsene deres om Brian Houston, hva er det et uttrykk for?

– Det viser at de tar dette på høyeste alvor og signaliserer hvor viktig det er med skikkelighet, etterrettelighet og transparens rundt ledelse, og spesielt kristen ledelse. De som er ansvarlige rundt ledere må forstå at toppledere er mennesker og sårbare som alle andre, og det er nødvendig å bidra med hjelp, veiledning og justering og påpeke de tingene som er kritikkverdige, noe det virker som om de ansvarlige i dette tilfellet gjør nå.

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
  • Har etablert forsamlinger i storbyer over hele verden, med over 150.000 medlemmer til sammen.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk, og retter seg spesielt mot unge.
  • I Norge består Hillsong av til sammen åtte kirker i Sør-Norge. Hillsong Norway er tilsluttet den norske Pinsebevegelsen.

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion