Religion

Ber norske kirker åpne døra for flyktninger fra Ukraina

KRIG: Norges kristne råd ber medlemmene invitere ukrainske flyktninger til gudstjenester.

«Ukraina er et åndelig sentrum i Europa og mange flyktninger som er kommet og som kommer vil ha stort behov for kristent fellesskap. Vi ber dere aktivt legge til rette for at flyktninger inviteres til deres gudstjenester og samlinger. Vi oppfordrer dere også til å legge til rette for at de kan bruke kirkene til egne gudstjenester om behovet er der.»

Det skriver styreleder Berit Hagen Agøy og generalsekretær Erhard Hermansen i et brev fra Norges Kristne Råd. Brevet tar opp den stadig eskalerende krigen i Ukraina og går ut til rådets 24 medlemskirker.

Norges Kristne Råd er en paraplyorganisasjon for kristne kirker og trossamfunn, med medlemmer som Den norske kirke, Den ortodokse kirke i Norge, Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn og Frelsesarmeen.

UTTALELSE: Styreleder Berit Hagen Agøy og generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd.

Oppfordrer til bønn og solide pengebidrag

Norges Kristne Råd skriver at krigen i Ukraina er nå inne i sin tredje uke, og ødeleggelsene og de menneskelige lidelsene blir verre dag for dag. Rådet skriver de deler smerten og sorgen med mennesker som må flykte, blir skadet og som har mistet sine kjæreste.

«Nå må vi stå sammen og gjøre alt vi kan for å støtte dem.»

I tillegg til å inkludere ukrainske flyktninger i gudstjenester, ber rådet alle menigheter om å be om fred i Ukraina og å gi «solide gaver» til profesjonelle hjelpeorganisasjoner.

De skriver at hjelpearbeidet foregår under ekstreme og kaotiske forhold og det er viktig med god koordinering. Derfor trekker de spesielt fram organisasjoner som Kirkens Nødhjelp, Caritas, Frelsesarmeen, Pinsebevegelsen og ADRA.

De viser til at noen har organisert transport for å hente flyktninger fra grensene. Også her oppfordrer rådet å bruke de profesjonelle organisasjonene.

«Vi forstår ønsket om å hjelpe og verdsetter engasjementet, men vi vil likevel oppfordre til å kanalisere dette gjennom etablerte organisasjoner.»

Advarer mot hets av russere i Norge

Redd Barna har tidligere varslet at barn og ungdom med russisk opprinnelse opplever hets i Norge.

Norges Kristne Råd ber medlemmene ta klar avstand fra stigmatisering, mobbing og ekskludering av vanlige russere i Norge. Slik hets kaller rådet er «totalt uakseptabelt». De understreker at det er Russlands president Vladimir Putin og hans regime som er ansvarlig for krigen, ikke vanlige russere.

Les mer om mer disse temaene:

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion