Religion

Russisk prest minnet om de ti bud – fikk bot

RUSSLAND: En russisk domstol har dømt den ortodokse presten Ioann Burdin, etter at han snakket kritisk om invasjonen av Ukraina og viste til de tid bud.

Presten ble dømt etter en ny lov som forbyr å diskreditere Russlands væpnede styrker, ifølge nyhetstjenesten Forum 18. Saken blir også meldt av Stefanusalliansen.

Dommen mot Burdin kom torsdag i forrige uke, etter at han ble pågrepet av politiet 6. mars. Han er dømt til en bot på 35.000 rubler, tilsvarende rundt én russisk månedslønn.

Møtte opp på kirketrappa

Bakgrunnen for arrestasjonen og bøteleggingen, var en preken presten holdt for menigheten sin i Kostroma bispedømme.

Foran forsamlingen i landsbyen Karabanovo nordøst for Moskva, fortalte presten om ødeleggelsen av ukrainske byer. Senere delte Burdin anti-krigsbilder og en underskriftskampanje på menighetens nettsider, ifølge BBC.

I prekenen minnet Burdin om viktigheten av de ti bud, hvor han snakket om budet «Du skal ikke drepe». Like etter prekenen møtte politiet opp på kirketrappa, og Burdin ble kalt inn til avhør.

Vil anke dommen

Presten ble siktet etter den nye loven den russiske dumaen godkjente forrige uke. Den forbyr å snakke nedsettende om Russlands bruk av militærmakt, samt å spre det makthaverne mener er falsk informasjon.

Torsdag 10. mars var dommen klar, men fader Ioann Burdin vil anke dommen, ifølge Forum 18.

– Dommen er et forbud ikke bare mot å uttrykke sin mening, men også til og med å bekjenne sin religiøse overbevisning, sier Burdin.

Ifølge Stefanusalliansen var det allerede fredag 11. mars, samlet inn nok penger til å betale Burdins bot. Til Forum 18 forteller fader Ioann at han vil gi alle pengene utover boten, til kirkens House of Mercy hospice.

Les mer om mer disse temaene:

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion