Religion

Denne pastoren blir i Øst-Ukraina for å hjelpe andre

NØDHJELP: Lokale menigheter er viktige for å nå frem med nødhjelp i det krigsutsatte landet. – Jeg bruker all min tid på å møte behovene hos de som trenger det her, sier pastor Oleg.

Mens familien hans har søkt trygghet i andre deler av landet, fortsetter pastor Oleg, som også er nasjonal koordinator for Misjon Uten Grenser (MUG), sitt arbeid for fattige familier og eldre i de mest krigsrammede områdene i Øst-Ukraina.

– Jeg vil bli her så lenge jeg kan bevege meg rundt, besøke familier og eldre. Hvis jeg mister denne muligheten, forlater jeg byen og følger familien min. Men det siste ordet tilhører Gud! Det som kommer i framtiden ligger i Guds hånd, skriver Oleg, som selv er født og oppvokst i Øst-Ukraina, i en e-post til kollegaene i MUG.

Av sikkerhetsmessige hensyn bruker vi kun fornavn i denne artikkelen.

Med fare for eget liv

Over 1 million mennesker har flyktet til nabolandene den siste uken, og mange er internflyktninger i eget land.

I GUDS HENDER: Pastor Oleg lar Gud få det siste ordet i hvor lenge han blir i krigsherjede Øst-Ukraina.

– Familien min er trygg i Lviv, og jeg bruker all min tid på å møte behovene hos de som trenger det her, skriver Oleg.

Med fare for eget liv, sørger han og andre av MUGs medarbeidere for at de fattige i organisasjonens familiefadderordning får matesker, at SFO-barn får mat brakt hjem, og at suppekjøkken for eldre holder åpent.

Mot slutten av forrige uke ble 100 tonn mat og hygieneartikler klargjort for utdeling. Det samme gjelder 10.000 nytestamenter.

Hjelper gjennom lokale menigheter

Organisasjonen Misjon Uten Grenser har i mange år arbeidet i Ukraina og andre nærliggende land. De forteller i en pressemelding at mye av deres arbeid har vært organisert gjennom lokale menigheter, og at dette er et system som viser seg svært nyttig for å styrke bistandsarbeidet når nøden nå er økende.

Kirkene tar imot flyktninger og sørger for varm mat både til dem og til soldater som får med seg termoser med mat for dagen.

En trailer med madrasser, sengetøy og sikkerhetsutstyr samt vinterklær og -sko for voksne og barn, er blant annet på vei fra MUGs mottakssentral i Romania. Mer er klart til å sendes inn til kontaktene i de utsatte områdene. Den største utfordringen akkurat nå, er å finne folk som er villige til å ta risikoen med å frakte varer inne i en krigssone, forklarer organisasjonen.

Sengetøy og varmt tøy fraktes også til Moldova. På grensen til Ukraina er flyktningtrykket stort og kulden er nå en fiende nummer to.

– Vi håper å ha nok varme tepper og klær å tilby dem, sier en av MUGs medarbeidere som møter flyktningene der:

– Det knuser hjertet mitt å se alle mødrene med veldig små barn, forklarer han. Sammen med den lille menigheten han tilhører, gjør han det han kan for å vise omsorg på deres vei mot Romania eller andre land.

VIKTIGE MENIGHETER: Frivillige i kirkene sørger for at mat og klær kommer fram til de som trenger det. Her lages det mat på kirkekjøkkenet ved grensa.

Takknemlige for bønn

Befolkningen i Øst-Ukraina tvinges stadig til tilfluktsrommene på grunn av hyppige russiske angrep. Kjelleren i kirken Oleg leder, er et av de trygge stedene.

– Derfor kan vi fremdeles komme sammen til korte gudstjenester. Vi ber for det meste – og lytter etter sirenene, forteller han.

Misjon Uten Grensers programsjef i Ukraina, Volodymyr, er dypt takknemlig for det enorme bønneengasjementet i og utenfor landet, midt i det ekstreme trykket han og hans medarbeidere opplever.

– Kristne i alle kirkesamfunn er forent i bønn som aldri før. Vi har åpnet en mektig andre frontlinje der vårt hovedvåpen er bønn, sier han.

– Vi ber for vår nasjon, og vi ber dere stå sammen med oss i denne åndelige kampen, sier pastor Oleg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion