Religion

Holder fram ekteskapet som samlivsideal: – For min del kan kirka være superradikal, sier pastor

PODKASTEN ÅPENBART: Går det an for kristenledere å forkynne om seksualitet samtidig som de holder en pakke kondomer i hånda?

Hvorfor skal kirka åpne døra til folks soverom og forkynne om hva som skjer der inne?

Utfordringen blir gitt til pastor Erik Andreassen i Oslo Misjonskirke Betlehem og kapellan Petter Dille i Ullern menighet i Oslo i ukas episode av Vårt Land-podkasten Åpenbart. Den kan høres på Spotify, Apple, Google Podcasts og Podbean.

Andreassen er trygg på at ekteskapet er det beste utgangspunktet for samliv. Men å skulle forkynne om det skaper utfordringer, kontrer Dille.

Sex = synd?

Hvis man sier at ekteskapet er idealet: Hva er del to av setningen? spør Ullern-kapellanen, og trekker fram noen eksempler. Å forkynne om samliv har klangbunn i en kirkehistorie hvor dette temaet i stor grad har blitt lagt fram med moralistiske regler og i en kontekst av synd.

Idet man sier «Ekteskapet er det beste ...», er resten:

... og du skal brenne i helvete?

... og alt annet er synd?

... men det finnes også mange andre gode rammer for et trygt samliv?

Det finnes flere sannheter om gode relasjoner enn bare ekteskapet, konkluderer Dille.

---

Podkasten Åpenbart

  • Vårt Lands nye samtalepodkast.
  • Annenhver mandag stiller religions- og featureredaktør Elise Kruse og journalist Ruth Einervoll Nilsen spørsmål som ikke nødvendigvis har åpenbare svar.
  • Temaene vil variere innen for religionens, åndelighetens, etikkens og eksistensens verdener.
  • Episodene kommer til å ha gjester og faste spalter, og kan høres på de fleste strømmetjenester for podkast.

---

– Jeg tenker at det åpenbart finnes mange gode former for samliv, eller bedre og dårlige. For jeg vil gradere det, og ikke si at alt er like bra, sier Andreassen og ser for seg en skala.

– Men det er ikke sånn at det er ‘ekteskap’, og så er alt annet forbannelse.

Vår tids vanskeligste spørsmål

I motsetning til en mellomposisjon, som Dille ser på som et ideal med tiden, kan Andreassen tenke seg at kirkas stemme er ennå tydeligere i sin annerledeshet.

– Kirka kan for min del være superradikal, og være et helt annet alternativ. At det finnes fordommer eller dårlige erfaringer, betyr ikke at budskapet vårt dypest sett er dårlig. Men det har blitt forvaltet på en dårlig måte.

– Vi kan snakke bra om idealene uten å kaste dem på båten, sier Andreassen.

Dille mener på sin side at kirka har mye å veie opp for i forkynnelsen om seksualitet, som oppigjennom historien har påført mange skam og skade. Og i dag har samfunnet andre forutsetninger, som også påvirker samlivsidealene, ser han.

– Nå ser vi at de aller fleste har sex før de gifter seg – men dem som identifiserer seg som kristne venter lenger og har færre partnere. Hvis kirka opprettholder slike idealer som egentlig ingen følger, fra en tid hvor følgene av å ha sex før ekteskapet var så massive ...

Dille tenker seg om, og mener at i vår tid bør kirka heller bruke kreftene på å tematisere forholdet mellom rus, sex og grensesetting.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion