Religion

Vil erstatte bønn med «etisk appell»

FORSVARET: Forsvarets fellestjenester anbefaler å erstatte bønn med en «etisk appell» ved oppstilling. Slik vil de sikre reell fritaksrett.

– Vi foreslår å avvikle bønn på linje, fordi vi ser at det er en seremoni hvor det er vanskelig å sikre reell fritaksrett. Likevel mener vi det er viktig å ha en arena hvor Forsvarets verdier videreføres, derfor foreslår vi å innføre en «etisk appell», sier Knut Espen Høidal, leder i Forsvarets tros- og livssynskorps.

Det var Forsvarets tros- og livssynskorps som i vinter etablerte arbeidsgruppen som nå har kommet fram til et sett anbefalinger som skal sikre reell fritaksrett knyttet til «bønn på linje», som betyr bønn under oppstilling (se faktaboks). Arbeidsgruppen har bestått av en feltprest, imam, livssynshumanist og spesialister på seremoniell aktivitet fra Forsvaret.

I høst skrev Stian Husby, som er troppssjef i Garden, at det er for tette bånd mellom Den norske kirke og Forsvaret, i en kronikk på NRK Ytring.

I etterkant av dette ba Forsvarsdepartementet Etisk råd for forsvarssektoren om en vurdering av kristendommens rolle i Forsvaret. På bakgrunn av anbefalingene fra Etisk råd, som kom like over nyttår, fikk Forsvars fellestjenester i oppdrag å utarbeide sine anbefalinger.

Det er disse som nå er klare.

Vanskelig å sikre fritaksretten

Arbeidsgruppen støtter Etisk råds anbefaling om å avvikle bønn på linje:

«Bønn på linje avvikles som fellesseremoni. Det innføres ordning for ‘etisk appell’ ved oppstilling», står det i anbefalingen.

Allerede i 2009 ble det gjort en utredning innad i det som da het Feltprestkorpset om hvorvidt bønn på linje skulle avvikles. Praksisen fremsto allerede da som problematisk, fordi fritaksretten ikke fungerte optimalt, men ble likevel videreført.

Når arbeidsgruppen nå anbefaler å erstatte bønnen med en «etisk appell», beskriver Høidal dette som en seremoni hvor en troppssjef, soldat eller for eksempel en feltprest kan holde en appell som setter fokus på de etiske verdiene i Forsvaret, som respekt, ansvar og mot.

ARBEIDSGRUPPE: Leder i Forsvarets tros- og livssynskorps, Knut Espen Høidal, utnevnte arbeidsgruppen.

Høidal mener at fordi Forsvaret er statens ytterste maktmiddel, er det viktig at institusjonen er forankret i Grunnloven. Der står det blant annet at «Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv». Videre er det i Grunnlovens paragraf 16 fastsatt at alle borgere skal ha fri religionsutøvelse, at Den norske kirke forblir Norges folkekirke, og at alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje.

Fritaksretten for feltgudstjenester videreføres

Forsvaret blir rådet til å videreføre ordninger med feltgudstjenester og kirkeparade. I tillegg til å videreføre disse ordningene, anbefales det også å videreføre fritaksretten for deltakelse i dem.

– Ettersom Forsvaret skal være en livssynsåpen, og ikke livssynsnøytral institusjon, mener vi det er fint å kunne gjennomføre fellesseremonier som feltgudstjenester og kirkeparader. I disse seremoniene vil det være mulig å bruke fritaksretten, og vi vil være med å løfte den frem, sier Høidal.

Vil ikke innføre påmeldingsordning

Etisk råd anbefalte tidligere i år at «konfesjonstilknyttet arrangement bør ha påmelding og ikke avmelding, for å unngå at fritaksretten fungerer stigmatiserende».

«Det er kommet inn meldinger om at fritak fra slike arrangement ikke alltid fremstår som reelt, blant annet fordi julelunsjer og andre arrangement kan forutsette at man også deltar i for eksempel kirkeparade», skrev de.

Arbeidsgruppen er derimot ikke enige med Etisk råd i denne anbefalingen. De støtter ikke forslaget om å «innføre påmeldingsordning for tros- og livssynsbaserte fellesseremonier»:

– Fordi det er mulig å bruke fritaksretten for slike seremonier, mener vi det ikke er nødvendig med en påmeldingsordning, sier Høidal.

Han påpeker likevel at de anbefaler Forsvaret å jobbe for å sikre at personellet får tilstrekkelig informasjon om fritaksretten.

I tillegg, anbefaler ikke Forsvarets fellestjenester, etter råd fra Forsvarets sanitet, å opprette en egen profesjonell samtaletjeneste utenfor Forsvarets tros- og livssynskorps.

Forsvarsstaben skal ta en beslutning basert på disse anbefalingene, og anbefalingene som kom fra Etisk råd tidligere i år.

---

Dette er anbefalingene fra Forsvarets fellestjenester

  • Bønn på linje avvikles som fellesseremoni. Det innføres ordning for «etisk appell» ved oppstilling. Ordninger med kirkeparade og feltgudstjeneste videreføres. I tillegg kan det utvikles ordning for frivillig tros- og livssynsseremoni. Gjennomføring av slik frivillig seremoni skal være tydelig atskilt fra avdelingsmessig oppstilling.
  • Fritaksretten for deltakelse i kirkeparade og feltgudstjenester videreføres, men presiseres og praktiseres på en ivaretakende, tydelig og enhetlig måte. Alt personell skal få informasjon om fritaksretten og gjeldende prosedyrer før gjennomføring av kirkeparade og feltgudstjeneste.
  • Det skilles mellom hva som er felles velferdsgoder for soldatene og hva som er valgfri konfesjonsspesifikk aktivitet. Det vil imidlertid fortsatt være anledning til å ha servering i tilknytning til tros- og livssynsarrangement, men tilbudet skal være tilgjengelig for alt personell uavhengig av hvorvidt de har deltatt på arrangementet eller ikke.
  • FTLK skal videreutvikle påbegynt arbeid for å gi et mer mangfoldig tilbud til Forsvarets personell. Dette innebærer a) utvikling av konsept og rutiner for tilretteleggelse av tros- og livssynsutøvelse og b) samhandling med sivile tros- og livssynssamfunn for å sikre betjening av personell som ikke kan betjenes i rammen av Forsvarets eget personell i FTLK.
  • Seremonier i forbindelse med dødsfall skal være forankret i omkomnes/pårørendes tros- og livssynsmessige tilhørighet. Dette skal komme til uttrykk i veiledning for gjennomføring av slike seremonier.
  • Det implementeres retningslinjer og sentrale bestemmelser som regulerer tros- og livssynsutøvelse i Forsvaret slik at praksis blir likt tilrettelagt i ulike deler av Forsvaret. Dette innebærer a) prosess med gjennomgang av gjeldende retningslinjer og bestemmelser på tros- og livssynsfeltet i Forsvaret og b) utvikling av veiledning for tros- og livssynsutøvelse i Forsvaret.

---

Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion