Bente Barstad, psykologspesialist ved Modum bad, tror den svenske teologen Emma Audas langt fra er den eneste som har slitt med en følelse av skyld og skam i etterkant av et samlivsbrudd. I et intervju forteller Audas om at hun som 20-åring opplevde å måtte avlyse et bryllup rett før det skulle holdes. Intervjuet med Audas stod først på trykk i svenske Dagen.
Der forteller Audas om opplevelsen av å stå alene i sorgen da forlovelsesbruddet var et faktum. Nettopp dette er noe Bente Barstad forteller at flere opplever.
– Det er ganske vanlig, både i slike situasjoner og i forbindelse med vanlige samlivsbrudd. Det kalles jo gjerne «sorgen der det ikke blir sendt blomster». Det sier litt. For det er ikke alle som syns det er legitimt å føle sorg hvis du er den som går.
Forskjeller mellom kristne par og andre
Selv om Barstad synes det er vanskelig å svare generelt i situasjoner som handler om samliv og samlivsbrudd, forteller hun at det kan være forskjeller mellom hvordan kristne og ikke-kristne par går gjennom samlivsbrudd.
– Jeg vil si at for de som har en kristen tro eller kirkelig tilhørighet, kjemper de ofte mer med skyld. Det dukker opp spørsmål som: «Når er det lov å si at nok er nok?». Det er relevant uansett par, men det virker å være en større kamp for de med et teologisk ståsted.
Barstad trekker fram det Emma Audas forteller om å stå i den tøffe avgjørelsen. Audas sier i intervjuet:
– Jeg husker at jeg tenkte: «Hvis jeg blir i ekteskapet, kommer det til å ødelegge livet mitt. Men kanskje ikke livet mitt er verdt så mye». Det kjentes så fryktelig pinlig og smertefullt å skille seg, så det var lettere å akseptere tanken på at jeg skulle være trist hele livet.
Har du fått med deg Vårt Lands nye podkast Åpenbart? Hør siste episode her:
Barstad forteller at det finnes mange som står i den typen problemstillinger, og at dette blir særlig relevant når det er barn inne i bildet.
– Det er lett for utenforstående å dømme, men det er kun den enkelte det gjelder som kan forstå hvordan det faktisk er, forklarer psykologen.
Problemet er ikke først og fremst at folk gifter seg i ung alder. Det som er viktig er at det bør finnes et støtteapparat rundt det unge paret
— Geir Edvin Frøen
– En livslang pakt
Det finnes flere kristne aktører som driver med familierettet arbeid. Blant de største er Ungdom i Oppdrags Familiefokus, som både arrangerer familieleirer, tilbyr samtaler, weekender og førekteskapelige kurs kalt «Å bli ett-kurs».
Leder i Familiefokus, Geir Edvin Frøen, forteller at de ønsker å løfte fram at ekteskapet handler om noe større. Han presiserer at det er en «livslang pakt, ikke bare en kontrakt mellom to mennesker».

– Ikke et problem å gifte seg i ung alder
Emma Audas forteller i intervjuet at hun skulle ønske at noen hadde brutt inn tidligere, slik at hun hadde sluppet å bryte forlovelsen rett før bryllupet. Både Barstad og Frøen har flere tanker om slike situasjoner.
– Når man er så ung som 20 år, er det viktig å kunne få innspill. Det kan være lett å tenke innenfor de kristne rammene at å gifte seg tidlig er det man skal. Og for Audas’ del ble det ikke stilt spørsmål, hverken av foreldre eller andre, sier Barstad.
Hun synes det i Audas’ tilfelle høres ut som det var noen faresignaler i forholdet som burde vært plukket opp på tidligere.
– Det er også generelt viktig å snakke sammen i paret. Hvilken motivasjon har vi for dette? Hvordan ser vi det for oss?
[ «Rett før jul gikk jeg tom. Fullstendig tørr. For selv hos en prest er troen ferskvare» ]

Planlegge ekteskap, ikke bryllup
Også Geir Edvin Frøen mener det er viktig å følge opp unge forlovede par. Han trekker spesielt fram verdien av førekteskapelige kurs.
– Problemet er ikke først og fremst at folk gifter seg i ung alder. Det som er viktig er at det bør finnes et støtteapparat rundt det unge paret. Unge par trenger kurs for å forberede seg på det de skal gå inn i.
Han forteller at han gjerne oppfordrer unge par til i stedet for å legge alle ressursene i å planlegge bryllupet sitt, å heller bruke litt tid og penger på å planlegge for ekteskapet sitt.
– Emma Audas sier at hun skulle ønske at noen grep inn så hun hadde sluppet å bryte forlovelsen rett før bryllupet skulle stå. Kjenner du til lignende situasjoner?
– Ja, vi har opplevd på kurs at unge par har funnet ut at de ikke ønsker å gifte seg likevel. Det er helt greit, for det er viktig å avklare.
[ Intervju med Emma Audas: – Ekteskapsidealet holdt på å skape en katastrofe ]