– At Jehovas vitner mister statsstøtten bedrer ikke situasjonen til barna i dette trossamfunnet, sier Hilde Langvann, leder for Hjelpekilden, en organisasjon som støtter personer i problematiske religiøse bruddprosesser.
I slutten av januar ble det kjent at Statsforvalteren i Oslo og Viken nekter Jehovas vitner statstilskudd for 2021 på grunn av trossamfunnets eksklusjonspraksis. I vedtaket vises det til at medlemmer av Jehovas vitner nektes kontakt med utmeldte medlemmer. Dette hindrer retten til fri utmelding og er i strid med trossamfunnsloven, mener Statsforvalteren. I tillegg påpeker de at Jehovas vitners egne forskrifter legger opp til eksklusjon av barn, noe de mener bryter med barns rett til vern mot psykisk vold. Begge lovbrudd er å anse som alvorlige, heter det i vedtaket.
Jehovas vitner har på sin side varslet at de vil anke beslutningen.
Langvann mener staten sender et viktig signal ved å frata Jehovas vitner statsstøtten, nemlig at de ikke vil støtte opp om negativ sosial kontroll. Men støttenekten har en bakside, mener hun.
– Myndighetene har kanskje tenkt at det skal ha en preventivt effekt å frata et trossamfunn statsstøtte, og at miljøene vil ta nødvendige interne grep slik at de kan komme inn under tilskuddsordningen igjen. Men hvilken plan har myndighetene i tilfeller der trossamfunn ikke ønsker å endre sin praksis?
Selv om Langvann håper at Jehovas vitner vil endre sin eksklusjonspraksis, anser hun dette som lite sannsynlig. Hun påpeker at trossamfunnet er en pengesterk organisasjon, dermed er de trolig ikke avhengig av statsstøtten på 16 millioner kroner for å drive virksomheten videre. Trossamfunnet er dessuten ledet av deres styrende råd i New York.
– Hvis Jehovas vitners avdeling i Norge skal endre sin eksklusjonpraksis, må avgjørelsen tas i USA og endringen innføres globalt.
---
Jehovas vitner
- Jehovas vitner er et religiøst trossamfunn. De lærer at Bibelen er skrevet av Gud (Jehova), ved hjelp av forfattere som var under Guds ledelse. Derfor forstås Bibelen som Guds ufeilbarlige og pålitelige ord og den eneste nødvendige veilederen i alle livets spørsmål.
- Jehovas vitner ble etablert i USA i 1870-årene, den første tiden som en bibelstudiegruppe. Etter hvert utviklet det seg til et trossamfunn under ledelse av Charles Taze Russell (1852-1916).
- Ifølge egen statistikk var Jehovas vitner i 2020 virksomme i 240 land og hadde 8.424.185 medlemmer (aktive forkynnere) fordelt på 120.387 menigheter. Barn og andre som ikke er aktive forkynnere kommer i tillegg.
- Kilde: Store norske leksikon og jw.org
---
Melder ikke saken videre
Når Statsforvalteren mener å ha avdekket at Jehovas vitners eksklusjonspraksis bryter med barns rett til vern mot psykisk vold, bør de også bør ta aktive grep for å sikre en videre oppfølging av barna, mener Langvann.
– Staten er i henhold til FNs barnekonvensjon forpliktet til å sørge for at barns rettigheter ivaretas, men akkurat hvordan de skal følge saken videre opp er jeg usikker på, sier hun.
Statsforvalteren påpeker at vedtaket er et tydelig signal om at de ikke aksepterer Jehovas vitners eksklusjonspraksis. De ser imidlertid ikke grunn til å ta ytterligere grep for å sikre videre oppfølging av barna i Jehovas vitner. Det bekrefter Hege Skaanes Nyhus, avdelingsdirektør ved Statsforvalteren i Oslo og Viken.
– Vi er ikke blitt kjent med konkrete forhold som må meldes til politi, barnevern eller andre. Vi har kun vurdert saken etter trossamfunnsloven, skriver hun i en e-post til Vårt Land.
– Er dere pliktig til å varsle andre relevante myndigheter for å sikre at barna i trossamfunnet ikke utsettes for eksklusjonspraksisen dere mener å ha avdekket?
– Statsforvalteren har som kjent vedtatt å nekte statstilskudd, og på den måten gitt et klart signal om eksklusjonspraksisen.
[ Mener psykisk vold mot barn kan gå under radaren med ny troslov ]
Utfordrer ministeren
Også Redd Barna mener det er grunn til å stille spørsmål ved hvordan barna i Jehovas vitner skal følges opp i kjølvannet av Statsforvalterens vedtak.
– Staten er pliktig til å sikre barns rettigheter i tråd med FNs barnekonvensjon og grunnloven. Nå sitter man med en situasjon hvor Statsforvalteren har avdekket at en gruppe barn ikke får innfridd sin rett til beskyttelse mot psykisk vold. Da er det helt avgjørende at relevante myndigheter følger det opp for å sikre for å sikre at barna får sine rettigheter ivaretatt, sier Thale Skybak, seksjonsleder for Redd Barnas Norgesprogram.
I dette tilfellet mener hun det bør vurderes om barnevern, politi eller andre myndigheter skal gå inn i trossamfunnet og føre et videre tilsyn.
– Barne- og familieministeren bør se nærmere på hvordan man skal følge opp Statsforvalterens vedtak med treffsikre tiltak.
Barneombudet er enig med Statsforvalteren i at Jehovas vitners praksis med eksklusjon bør gi grunn for å nekte tilskudd.
– Men om det er straffbart på annen måte må man få vurdert via domstolen. Statsforvalterens vedtak går bare på å nekte tilskuddet. Det er lavere krav for å nekte tilskudd enn for å bli straffet, sier fagsjef Camilla Kayed.
Hun påpeker at Jehovas vitner forhåpentligvis nå vil justere praksisen dersom de ønsker statsstøtte videre.
– Om dette ikke skjer, må Statsforvalteren også vurdere om de ønsker å anmelde trossamfunnet. Det er de som er nærmest til å vurdere om det er grunn for anmeldelse.
[ Reagerer på forslag: – Hårreisende å bruke trosstøtten som sanksjonsmiddel ]
Jehovas vitner avviser anklager
Vårt Land har gitt Jehovas vitner anledning til å kommentere saken. I et skriftlig svar avviser at det er grunn til bekymring for barna i Jehovas vitner, og retter i stedet kritikk mot Statsforvalterens avgjørelse. Fabian Fond er kommunikasjonssjef i det skandinaviske pressekontoret til Jehovas vitner. Han skriver:
«Statsforvalterens avgjørelse, som har blitt kritisert av flere eksperter og observatører i både Norge og utlandet, er stort sett basert på feilaktig informasjon om Jehovas vitner som er skaffet til veie av misfornøyde tidligere medlemmer. Den kjente sosiologen Bryan Ronald Wilson uttalte: «Hverken den objektive sosiologiske forsker eller domstoler kan uten videre se på den frafalne [det fiendtliginnstilte tidligere medlemmet] som en troverdig eller pålitelig kilde til beviser. Han må alltid bli sett på som en hvis personlige historie utsetter ham for å være fordomsfull med hensyn til både hans tidligere religiøse overbevisning og tilknytting, man må alltid mistenke at han handler ut fra en personlig motivasjon om å rettferdiggjøre seg selv og gjenvinne sin selvtillit, ved å fremstille seg selv som en som først var et offer men så senere er blitt en befriende korsfarer.» - Apostates and new religious movements, Freedom Publishing, Los Angeles, 1994
I tillegg er avgjørelsen basert på Statsforvalterens teologiske tolkning av Jehovas vitner religiøse tro og praksis, ikke på fakta eller beviser. Denne avgjørelsen går imot internasjonal rettspraksis og anerkjente akademiske studier om religionsfrihet og friheten til å velge hvem man vil omgås. En av de mest respekterte sosiologene innen religion i verden skrev denne artikkelen angående avgjørelsen: Norge: En urettferdig avgjørelse mot Jehovas vitner (bitterwinter.org)
De som kjenner Jehovas vitner er fullt klar over at de er kjærlige og omsorgsfulle foreldre som anstrenger seg for å få barna sine til å føle seg elsket og trygge, og ønsker å oppdra dem til å bli ansvarlige og omtenksomme voksne. Vi avviser derfor på det sterkeste de anklagene som blir framført og den fordomsfulle fremstillingen av vår religiøse praksis basert på Bibelen. Vår anke til Barne- og familiedepartementet vil tydelig forklare vår bekymring over Statsforvalterens avgjørelse.»