Religion

Her får ikke den kristne gruppen møtes lenger: – Skal være nøytralt rom

LINDESNES: Gruppen med eldre kristne får ikke lenger møtes i lokalene i biblioteket i Lindesnes der de har hatt samling hver fredag. – Lovverket sier at biblioteket skal være en uavhengig møteplass, sier biblioteksjefen.

– Vi er en gjeng eldre, kristne mennesker som møtes og har det hyggelig sammen hver fredag. Nå har vi fått beskjed om at biblioteket ikke lenger tillater kristne møter. Det er fortvilende, sier Solveig Helene Landås Johannessen (82) til Fædrelandsvennen.

Johanessen leder en gruppe i Lindesnes for kristne som ikke har en fast menighet å gå i. Siden 1992 har de møttes én gang i uken for å høre på en predikant, drikke kaffe, prate og spille musikk.

– Mange eldre har ikke hatt noen annen plass å gå, og jeg får ofte høre: «Jeg er så takknemlig og gleder meg hver dag til vi møtes», forteller Johannessen.

Helt frem til for to år siden hadde de samlingene sine i kommunestyresalen, men her fikk de da beskjed om at de måtte begynne å betale leie, eller finne seg et annet lokale.

De fant en ordning der de heller lånte kafeen i biblioteket etter stengetid. Her har de åpne møtene tiltrukket seg omtrent 20 deltakere hver fredag, skriver Fædrelandsvennen.

– Jeg synes det er helt forferdelig, og tror aldri noe sånt ville hendt i gamle Lindesnes kommune. Vi bruker jo lokalene pent og pyntelig, og hadde vi gjort noe galt så hadde jeg selvsagt forstått hvorfor vi var uønsket, sier Johannessen.

Mange eldre har ikke hatt noen annen plass å gå.

—  Solveig Helene Landås Johannessen

Egne regler for religiøst, politisk og kontroversielt innhold

Etter ett møte med ledelsen på biblioteket har gruppen nå fått lov til å bruke lokalet ut året, men da er det slutt. Det synes 82-åringen er synd, og sier at de ikke har råd til å leie et sted for samlingene.

Biblioteksjef i Lindesnes, Ida Omdal Haaland, sier at bakgrunnen for at Johannessen og gruppen ikke lenger får møtest i bibliotekkaféen er å finne i Folkebibliotekloven.

– Lovverket sier at biblioteket skal være en uavhengig møteplass. For å ivareta bibliotekrommet som et nøytralt rom har vi derfor satt som betingelse at dersom innholdet er av politisk, religiøs eller kontroversiell art så skal det i etterkant av arrangementet åpnes for debatt med en nøytral ordstyrer. Dette gjelder arrangementer som er åpne for publikum, sier Haaland til Fædrelandsvennen.

Du skal kunne gå på biblioteket for å lese en avis uten å bli utsatt for religiøs eller politisk propaganda.

—  Vidar Lund, styreleder i Norsk Bibliotekforening

Hun sier også at gruppen har fått tilbud om å bruke et annet rom i samme bygg, men at forsamlingen mener det ikke passer deres behov. Det at rommet ikke har vinduer skal ha blitt nevnt.

Debatt flere steder

«Folkebibliotekene skal være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt», sier paragraf 1 i folkebibliotekloven.

Styreleder i Norsk Bibliotekforening, Vidar Lund

Styreleder i Norsk Bibliotekforening, Vidar Lund, sier til Vårt Land at dette er en problemstilling flere bibliotek har vært borti. Han forteller at det har vekt diskusjon når blant annet partiet Rødt har ønsket å ha et arrangement på biblioteket i Ulstein, og når Sian har villet det samme i Oslo og Kristiansand.

Selv mener han at det ikke er noe klart svar på om Folkebibliotekloven tillater den typen religiøse møter som skjer i Lindesnes.

Foreningen har utviklet en «redaktørplakat» for biblioteksjefer. Der står det at «Biblioteksjefen er ansvarlig for alle arrangementer i biblioteket».

– Derfor må biblioteksjefen ta en vurdering i hvert tilfelle. Men det kan være utfordrende med arrangementer som skjer etter åpningstid der det ikke er ansatte til stede. Da vet man ikke hva som skjer der. Biblioteksjefen må vurdere om hun har tillit til arrangøren.

Bør slippe politisk eller religiøs propaganda

Lund presiserer likevel at det ikke finnes noe absolutt krav i bibliotekloven om at det skal være en nøytral møteleder eller at det skal være en åpen debatt på denne typen arrangementer.

– Det er litt utfordrende spørsmål fordi det er to ulike momenter som utfordrere hverandre i denne typen saker. Det ene er at biblioteket skal være så tilgjengelig som mulig og fungere som en møteplass. Det andre er uavhengighetsbegrepet som kom inn i loven i 2014.

Han mener det ville vært mer problematisk hvis den kristne gruppens samlinger skjedde i selve bibliotekrommet i åpningstiden.

– Du skal kunne gå på biblioteket for å lese en avis uten å bli utsatt for religiøs eller politisk propaganda.

Et annet aspekt han drar frem er likebehandlingsprinsippet.

– Det er sikkert mange som kunne tenkt seg gratis møtelokale en gang i uka. Det er ikke opplagt at biblioteket alltid skal prioritere denne organisasjonen. Hva hadde skjedd viss noen andre kom og ønsket å holde et arrangement på fredag kveld? spør Lund.


Marit Neset

Marit Neset

Marit Neset er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land, og har jobbet i avisen siden 2021. Hun har to bachelorgrader, i journalistikk og interkulturell forståelse. Hun jobber mye med langstoff, menneskemøter og nyhetssaker fra Den norske kirke.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion