Religion

Koronapandemien får fart på kristen-konspirasjonene – enkelte tror at globale krefter har tatt makten

ENDETID: Hvilke tegn i nåtiden tolkes til at Antikrist er på vei, eller at Jorden snart forgår? Munnbind og vaksinestikk er for enkelte kristne tydelige beviser på at endetiden kommer snart.

– Er endetiden nær?

– Den er i hvert fall mye nærmere enn da Johannes fikk sin åpenbaring, sier Bjørn Are Davidsen, rådgiver i tankesmia Skaperkraft.

Slik innleder han Vårt Lands nye podkast, Åpenbart, som i første episode stiller spørsmålet «Er vi på vei mot endetiden?»

– Når Det nye testamentets forfattere skriver sine brev og åpenbaringer, er det tydelig at de tror at de sannsynligvis er den siste generasjonen på jorda, og at Jesus kommer snart, sier Andreas Nordli, leder i Ungdom i oppdrag, som også er gjest i podkasten.

Episoden ligger nå tilgjengelig på strømmetjenester som Spotify, Apple, Google Podcasts og Podbean, og nye Åpenbart-episoder kommer annenhver mandag framover.

Her kan du også høre den:

De globale kreftenes makt

I likhet med evangelistene i Det nye testamentet, finnes det kristne som også i dag tror at vi lever i de siste tider.

– Jesus snakket om forfølgelse av troende, tegn i naturen som miljøkatastrofer og jordskjelv, og krig, forteller Andreas Nordli om de konkrete hendelsene Jesus nevnte for disiplene.

Nordli har sett at det økende tallet på jordskjelv har blitt brukt av enkelte predikanter for å ‘bevise’ at endetiden er nær i dag. Samtidig viser han til at tallet på væpnede konflikter i verden går nedover, så endetidstegnet om krig gjør seg derimot ikke gjeldende.

---

Podkasten Åpenbart

  • Januar 2022 lanserte Vårt Land podkasten Åpenbart.
  • Annenhver mandag stiller religions- og featureredaktør Elise Kruse og journalist Ruth Einervoll Nilsen spørsmål som ikke nødvendigvis har åpenbare svar.
  • Temaene vil variere innen for religionens, åndelighetens, etikkens og eksistensens verdener.
  • Episodene kommer til å ha gjester og faste spalter, og kan høres på de fleste strømmetjenester for podkast.

---

Men for noen har koronapandemien blitt et uttrykk for at Jorda er på vei til å forgå. Gjennom de globale helsemyndighetene mener noen nå å se at et at verdensomspennende nettverk bygger opp en «diktatorisk makt», ifølge gjestene i podkasten.

Pålegg om munnbind, for eksempel, viser hvor lett det er å danse etter maktens pipe, mener enkelte å se. Også vaksinen blir av noen tolket som dyrets merke, Antikrists tegn, forteller Bjørn Are Davidsen i podkasten.

– Virker som vekkelsesforkynnelse

Da strekkodene fikk sitt inntog på 80-tallet, ble også disse tolket med frykt – som dyrets merke eller et tegn på endetiden. Det profitterte enkelte kristne på, for eksempel gjennom bøker om hvordan man burde investere på aksjemarkedet.

– Når man går så konkret inn i den tiden man lever i, vil det gripe ganske mange. Det virker som en slags vekkelsesforkynnelse, eller kan omvende folk til å tenke at kristen to virkelig har skjønt samtiden og at Bibelen treffer på hendelsene man ser i avisene.

Davidsen løfter blikket: Til så å si alle tider finnes det hendelser og katastrofer man har kunnet hekte på Bibelens tegn på endetiden.

Men tross kriser som svartedauden og atomtrusselen, har det fortsatt ikke blitt en ny himmel og en ny jord. Hvordan vet man likevel at det ikke er nettopp nå at endetiden er nært forestående?

Hør Åpenbart for Nordlis og Davidsens refleksjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion